Fatma Gültekin/ÖZEL HABER
6 Şubat’ta meydaya gelen Maraş Elbistan ile Pazarcık merkezli depremlerin üzerinden 6 ay geçti. 11 ili etkileyen depremin en yıkıcı etkisi ise Hatay ile Adıyaman’da yaşandı. Depremin yıkıcı etkisini hisseden Hatay’da depremzedelerin yaşadığı sorunlar giderek ağırlaşıyor.
Geçtiğimiz hafta bir grup depremzede enkaz kaldırma çalışmalarının susuz yapıldığı ve kente temiz su verilmediği gerekçesiyle sokağa çıkarak tepkilerini dile getirmişti. Asbest tehlikesi altında olduklarını belirten depremzedeler, kentte yaşanan sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunmuştu.
Salgın hastalıklara neden olabilir
Gittikçe yaşam koşuları zorlaşan depremzedelerin sorunlarına bir yenisi daha eklendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin depremden sonra Hatay'ın Antakya ilçesinde kurduğu Bursa Konteyner Kentte kanalizasyon boruları patladı. Bir haftadır boruların onarılmadığının belirten depremzedeler, “Yüzlerce çocuk buralarda oynuyor. Birinin bu sulardan dolayı hastalanması salgına neden olabilir” diyor.
Yetkililer harekete geçmeli
Yüzeye çıkan kanalizasyon suyunun sıcak havanın da etkisiyle bütün konteyner kenti kötü kokuya boğduğunu belirten depremzedeler, kanalizasyon suyunun salgın hastalıkları tetiklediğine dikkat çekiyor ve çözüm için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurguluyor.
“Kötü koku bir yana, çocuklarımızın hastalanmasından korkuyoruz”
Depremde evini kaybederek 3 çocuğu ve eşiyle beraber Haziran ayında Bursa Konteyner Kent’e yerleşen Amine, kanalizasyon suyunun çocuklar için tehlikeli hal aldığını belirtiyor ve şöyle ekliyor:
“Biz şu an kötü kokuyu bir yana bıraktık çocuklarımızın hastalanmasından korkuyoruz. Çünkü çocuklar dışarıda koşturmak oynamak istiyor. Oyun oynarken de bu pis sulara maruz kalıyorlar. Burada yüzlerce çocuk var. Birinin bu sulardan hastalanması salgın hastalığa neden olabilir.”
HTO Başkanı Yılmaz: Depremzedelerin sağlığından endişe duyuyoruz
Bursa Konteyner Kentte patlayan kanalizasyon borularından çıkan kirli sulardan dolayı depremzedelerin sağlığından endişe duyduklarını belirten Hatay Tabip Odası Başkanı Doktor Sevdar Yılmaz, Sur Ajans’a kentteki durumu aktardı.
“Bu hastalıkların tamamı bulaşıcıdır”
Yılmaz, Bursa Konteyner Kentteki gibi kanalizasyon borularının patlak olması hastalıklara neden olabileceğine vurgu yapıyor ve şöyle ekliyor:
"Kirli ortamlarda en sık karşılaşacağımız rahatsızlık barsak enfeksiyonlarıdır. Bunlar kolibasiline bağlı ishallerdir. Hepatit A enfeksiyonu. Yani sarılık ve tifo görülme ihtimali var. Leptospiroz enfeksiyonu (Weil Hastalığı; karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olabilir) Bu hastalıkların tamamı bulaşıcı hastalıklardır. Bu tür toplu yaşanan ortamlarda çok tehlikeli bir durumdur.”
“Bu sıcakta su sırası bekliyorlar, dışa bağımlılığımız sürüyor”
Kente sıcaklıkların 40 dereceyi geçtiğine dikkat çeken Yılmaz, depremzedelerin kentte susuzluk, kirli hava gibi bir çok sorunla karşı karşıya kalığını söylüyor.
“6’nci ayın sonundan bu yana bölgede içme suyu problemi devam ediyor. İçme suyunda dışarıya bağımlılığımız sürüyor. Şebeke suyu hala İçilemiyor. İnsanlar su kuyruğunda bu sıcakta uzun süre bekliyor.”
“Kısa ve uzun vadede farklı hastalıklara neden oluyor”
Kentte insan sağlığını etkileyen en önemli problemin enkaz kaldırma ve yıkım işlemlerinin olduğunu dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Antakya Defne sürekli toz duman altında, temiz havaya hasret kaldık. Asbest ve toza maruz kalınması nedeniyle kısa vadede göz rahatsızlıkları, kaşıntılı deri problemleri, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, kalp krizi, astım krizine sebep olur, orta vadede KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)’na sebep olur. KOAH hayatı zorlaştıran nefes darlığı ve sık öksürüğe neden olan bir hastalıktır. Uzun vadede akciğer zarı kanseri başta olmak üzere Akciğer kanseri, ağız-boğaz-gırtlak kanserleri, mide ve barsak kanserlerine sebep olur.“