Depremin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen temel ihtiyaçları hâlâ giderilmeyen Hataylılar, barınmadan eğitime, sağlıktan enerji ve altyapı erişimlerine, borçlardan istihdama kadar yaşadıkları sorunlara dair haftalardır topladıkları binlerce imzayla Ankara’ya, Meclis önüne geldi. Halkevleri’nin çağrısıyla yapılan Hataylıların eylemine Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca ve CHP Ankara İl Yönetimi de destek verdi

Hataylılar, 8 ay geçmesine rağmen hâlâ enkaz altından cenazelerinin çıktığını, şebeke sularına kanalizasyon karıştığı için kullanamadıklarını, içme suyuna erişimin hâlâ sorun olduğunu, yıkım çalışmalarında yeterli önlemler alınmadığı için asbest yayılımının arttığını, yeterli okul olmadığını, okul olsa bile toplu taşıma ya da servis olmadığını, sosyal hayatın ve psikososyal desteğin sağlanamadığını söylüyor.

Diyarbakır Barosu: Tahir Elçi suikastı cezasız kalmayacak Diyarbakır Barosu: Tahir Elçi suikastı cezasız kalmayacak

‘Kapımızı sadece fatura kesmek için çalmayın’

Açıklamada söz alan Hatay Halkevi yöneticisi Eylem Mansuroğlu Hatay’da yakınlarını kaybeden, cenazelerine bile ulaşamayan, 8 aydır eğitim ve sağlık hakkından mahrum kalan, çadırlarda yaşamak zorunda kalan herkes adına konuştuğunu ifade ederek “Artık Hatay’ı görün” dedi. 8 aydır hiçbir ihtiyaçlarının giderilmediğini ifade eden Mansuroğlu, “Kapımızı sadece fatura kesmek için çalmayın” dedi.

Devletin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğine dikkat çeken Mansuroğlu, yardım istemediklerini, hakları olanı istediklerini ve devleti de görevini yapmaya davet ettiklerini ifade etti.

Yaşam Meclisleri TBMM önünde açıklama yaptıktan sonra, bir heyet Meclis’e girip imzaları teslim etti.

‘Yeniden kurulacak bir kent’

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk de devletin deprem bölgesindeki halkı enkaz altında bıraktığını vurgulayarak dayanışmayla hayatta kaldıklarını ifade etti. Merttürk kendilerinin Hatay’da yeniden inşa mücadelesini görürken iktidarın rant projeleri gördüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

Onlar Hatay’a bakınca beton yığınlarının arasından paraya çevirebilecekleri demirleri görüyor. Biz ise o beton yığınlarının arasında kalan canlarımızı görüyoruz, yas tutuyoruz. Onlar rant projelerini uygulamak için Hatay’ı yandaş şirketlere nasıl peşkeş çekeriz diye bakıyor, biz Hatay’a bakınca kurulacak yeni bir kent görüyoruz. Bunun mücadelesini veriyoruz.

‘Hanelerin elektrik-su-doğalgaz, telefon, internet faturaları silinsin’

Hataylıların talepleri şöyle:

“-Hatay’da ikamet eden ve kamu hizmetinde çalışmak üzere ataması yapılan herkesin sağlıklı koşullarda barınması kamu eliyle güvence altına alınsın. Evi yıkılanlar için yapılan yeni evler bedelsiz olarak inşa edilsin.

-Deprem bölgesinde yaşayıp gelirini kaybeden ya da halihazırda gelir sahibi olmayan herkese asgari geçim ücreti bağlansın. Kredi, kredi kartı, KYK ve vergi borçları silinsin!

-İş arayan herkese yaşamın sürdürülmesi ve kentin yeniden inşası sürecinde çıkan iş imkanlarında öncelik verilerek güvenceli istihdam sağlansın!

-Kentte ikamet eden herkes sağlık güvenceli sayılsın. Koruyucu sağlık hizmetleri sağlansın!

-Okul binalarının amaç dışı kullanımı son bulsun, hasarlı okullar onarılsın. Eğitim emekçilerine ve öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek sağlansın!

-Her konuta/kişiye temel yaşamsal ihtiyacını sağlayacak enerji, su, internet ve telefon ücretsiz sağlansın. Hanelerin elektrik-su-doğalgaz, telefon, internet faturaları silinsin!

-Esnafın vergi, BAĞ-KUR, SSK borçlarının ertelenme süresi uzatılsın!

-Deprem bölgelerinde kadınların, LGBTİ+’ların başta barınma, sağlık olmak üzere en temel hizmetlere erişimi sağlansın. Yaşadıkları hak ihlallerine karşı başvurabilecekleri merkezlerin sayısı arttırılsın!”

 

Editör: Ali Abbas Yılmaz