Meclis Hazırlık Komisyonu’nda, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in “dokunulmazlığının kaldırılması” yönünde karar çıktı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına için Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Hazırlık Komisyonu toplantısı sona erdi.  Yaklaşık 2 saat süren toplantı, AK Parti’li Ali Özkaya başkanlığında devam etti. Toplantıya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Abdullah Koç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Rafet Zeybek ve AK Parti milletvekilleri Emine Zeybek ve Orhan Kırcalı katıldı.

Koç: Hukuka aykırı

Toplantıda yaklaşık bir saat savunma yapan HDP’li Abdullah Koç, “2911 sayılı Yürüyüş ve Gösteri Kanunu’na muhalefet” gerekçesiyle açılan davalarda verilen Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarını ve verilen yerel mahkeme kararlarını hatırlattı. Koç, Aydeniz’e yönelik tutumun siyasi olduğunu ve hukuksal olarak dokunulmazlığın kaldırılmaması gerektiğini belirterek, “Dosyalarda milletvekilimize yönelik kötü muameleye dair görüntüler eklenmemiş. Toplantı gösteri ve yürüyüş hakkı rafa kaldırıldı. AYM ve AİHM kararları hiçe sayıldı. Türkiye’de demokrasinin bir kez daha rafa kaldırıldığını, milletvekili dokunulmazlığının söz konusu HDP olunca bir kez daha olmadığını, kolluk kuvvetlerinin dokunulmazlık zırhıyla korunduğunu gördük. Mücadelemize devam edeceğiz. Mevcut olan uygulamaların kanunsuz olduğunu dile getirmeye devam edeceğiz” diye belirtti.

CHP’den ret oyu

CHP adına söz alan Rafet Zeybek de hazırlanan fezlekelerle dokunulmazlığın kaldırılmaması gerektiğini belirterek, ret oyu kullandı.

Komisyon da yapılan görüşmenin ardından AK Parti’li 3 milletvekilinin oyuna karşı iki ret oyu kullanıldı. AK Parti’li vekillerin oylarıyla Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde rapor hazırlandı.

Ret oyu kullanan CHP ve HDP’ye muhalefet şerhlerini vermeleri için 18 Temmuz’a kadar süre verildi.

Ne olacak?

Hazırlık Komisyonu muhalefet şerhleriyle birlikte “dokunulmazlığın kaldırılması” yönünde hazırlayacakları raporu, Karma Komisyona sunacak. Karma Komisyon belirlenen günde toplanarak, raporu görüşecek. Rapor görüşmeleri sırasında Aydeniz’den ya da belirlediği bir milletvekilinden yeniden savunma alınacak. Karma Komisyon’da da “dokunulmazlığın kaldırılması” yönünde karar çıkması halinde, süreç Genel Kurul’a devredilecek.

Editör: Haber Merkezi