Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul İl Örgütü, 2023-2024 yeni eğitim ve öğretim yılında öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin yaşadığı sorunlarına dikkat çekmek amacıyla HDP ve Yeşil Sol Parti’nin bulunduğu ortak binada basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekilleri Kezban Konukçu, Çiçek Otlu ve Celal Fırat’ın yanı sıra HDP İl Eşbaşkanı İlknur Birol ve Yeşil Sol Parti İstanbul İl Eşsözcüsü Beser Çelik katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Yeşil Sol Parti Milletvekili Konukçu, iktidarın her alanda yarattığı ticarileşme konusunu eğitim ve öğretimde de uyguladığını aktardı. Yüksek enflasyon rakamlarına ve hayat pahalılığına dikkat çeken Konukçu, öğrenci velilerinin gelinen aşamada çocukları için eğitim bütçesi ayıramadığını vurgulayarak, “Aileler çocuklarının kırtasiye masraflarını dahi karşılayamıyor” dedi.

Sorunlar sıralandı

Konukçu, eğitim ve öğretimde var olan diğer sorunları ise şöyle sıraladı: “2002-2003 eğitim öğretim yılında özel öğretimin oranı yüzde 1,9 iken, bu oran 2022/’23 eğitim öğretim yılı itibariyle dört kattan fazla artarak yüzde 9 olmuştur. Özel okulların devlet okullarına oranı ise 2022 sonu itibariyle yüzde 20’yi aşmış durumdadır. Veriler göstermektedir ki kamusal eğitim iktidar tarafından adım adım tasfiye edilmektedir. Özel okullarda öğretmenlerin sendikal örgütlenme taleplerini dile getirmelerinden dolayı ters kelepçeyle gözaltına alınıyor. Yine ataerkil toplum yapısı yüzünden kız çocukları okuldan uzaklaştırılıyor. Bugün 1 milyon kız öğrenci okuldan uzaklaştırılmış durumda. KHK’li öğretmenlerin sorunu ise olduğu gibi ortada duruyor, çözüm geliştirilmiş değil. Yasal dayanağı olmayan tek adam rejimini inşa ederken KHK’li öğretmenler yaşam mücadelesi veriyor. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na görev süresi boyunca işine geri dönmek isteyen öğretmenlerin yaptığı 127 bin 292 başvurudan sadece 17 bin 960’ını kabul etmiştir.”

‘Eğitim dinselleştiriliyor’

Yeşil Sol Parti Milletvekili Fırat ise, iktidarın eğitim ve öğretimi adeta dinselleştirmek istediğini aktardı. Fırat, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, çeşitli dini vakıf ve derneklerle ortak yürüttüğü projeler ve imzalanan “işbirliği” protokolleri, okulları çeşitli cemaat, tarikat ve dini grupların etkinlik ve faaliyet alanı haline getirdiğinin altını çizdi. Bu projelerden biri olan Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesine dikkat çeken Fırat,“AYM’nin zorunlu din dersi kararına rağmen ülkede eğitim ve öğretim daha da dinsel motife büründürülüyor. Biz ‘zorunlu din dersi kaldırılsın’ derken ÇEDES projesi ile bu durum dinselleşetirilmek istenmeye devam ediliyor. Bu duruma başta öğrenci velileri dahil herkesin tepki göstermesi gerekiyor” dedi.

Anadilde eğitim ülkeyi demokratikleştirir’

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol ise kentte milyonlarca Kürt çocuklarının eğitim ve öğretimde yaşayacağı sorunlarına dikkat çekti. Eğitimlerine anadilleriyle başlayamayan Kürt çocuklarının her yıl olduğu gibi bu yıl da bir sıfır geriden başlayacağının altını çizen Birol, bu durumu iktidarın, Kürt sorununun çözümsüz bırakmasından dolayı sorunu siyasi olarak ele aldığını belirtti. Bu durumun Kürt sorunuyla yakından bağlantısı olduğuna dikkat çeken Birol, “Anadilde eğitimin verilmemesi Türkiye’nin demokratikleşememesinin önündeki en büyük engel. Anadilde eğitim bu ülkeyi bölmez aksine Türkiye’yi demokratikleştirir. Anadilde eğitim haktır. Kürt çocuklarının okula neşeyle girmesini sağlayacak düzenleme yapılmalı. Kürt çocukları dillerinden utandırılmadan okulda olmak istiyor. İstanbul büyük bir metropol kent” diye konuştu.

Velilere mücadele çağrısı

Kendisinin de bir öğretmen olduğunu hatırlatan Birol, eğitim ve öğretimde yaşanan tüm sorunların çözümü için başta öğrenci velileri olmak üzere tüm kesimlere, “Demokratik toplumun en büyük göstergesi örgütlü olmasıdır. Velileri örgütlenmeye, denetlemeye ve haklarının kendilerine temin edilmesi için ise mücadele çağırıyoruz” dedi. (Kaynak: MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz