Hindistan Yüksek Mahkemesi, medeni durumuna bakılmaksızın ülkedeki tüm kadınların 24 haftaya kadar kürtaj yaptırabileceğini belirtti. 

 Hindistan Yüksek Mahkemesi, evli olmayanlar da dahil olmak üzere tüm kadınların 24 haftaya kadar kürtaj yaptırabileceğini açıkladı. Mahkemenin kararı, tüm kadınları içermeyen çeşitli grupları listeleyen 2021 kürtaj yasasında değişiklik yapılmasına açıklık getirilmesini isteyen bir savunma üzerine verildi. 

Medeni durumlarına bakılmaksızın tüm kadınların güvenli ve yasal kürtaj hakkına sahip olduğu belirtilen mahkemenin kararında, evli olmayan kadınları rızaya dayalı ilişkilerde dışlamanın “anayasaya aykırı” olacağı ifade edildi. Hindistan’da kürtaj, 1971 yılından bu yana yasal ancak bu süre zarfında yetkililer, milyonlarca kadın fetüsün kürtajı nedeniyle hamileliği kimin sonlandırabileceği konusunda katı kurallar koydu. Bu da, ülkede korkunç bir cinsiyet oranına yol açtı. Hintliler geleneksel olarak erkek çocukları kız çocuklarına tercih etti.

Hindistan Hükümeti, geçtiğimiz yıl çeşitli kadın kategorilerinin 20 ila 24 hafta arasında kürtaj olmalarına olanak tanımak için Hamileliğin Tıbbi Sonlandırılması Yasasını (MTP) değiştirdi. Listede tecavüze uğrayanlar, çocuklar, zihinsel engelli kadınlar, majör anormallikleri olan fetüsleri olan kadınlar ve hamilelik sırasında medeni durumu değişen evli kadınlar yer aldı.Üç yargıçtan oluşan mahkemenin kararında, bir kadının medeni durumunun, onu istenmeyen bir hamileliği iptal etme hakkından mahrum etmek için gerekçe olamayacağı vurgulandı.

Editör: Haber Merkezi