İHD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 1 Kasım 2022 – 1 Kasım 2023 Arası (1 Yılık) Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nu açıkladı.

Raporun bilançosunu İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu üyesi Esra Saçaklıdır paylaşırken, değerlendirme kısmını ise İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Jiyan Ormanlı okudu.

‘Şiddete hayır diyoruz!’

İHD Diyarbakır Şubesi Raporunun açıklanması öncesi İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu Aksoy bir konuşma yaptı.

Aksoy konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bugün 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü”. Dominik Cumhuriyetinde Mirabel Kardeşlerin katledildiği gün olan 25 Kasım,1999 yılından bu yana tüm dünyada “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir.

Kadınların ezilmişliğinin, şiddete uğramasının tarihçesi oldukça eskilere dayanmaktadır. Kadına karşı düşmanlık tarih boyunca devam etmiştir ve görünen o ki devam edecektir. Ancak bu bir kader değildir. Kadınların mücadelesinin tarihi de yeni değildir. Ne yazık ki tüm coğrafyalarda kadına yönelik şiddet devam ederken savaşın coğrafyası olan Ortadoğu’da kadınlar ve çocuklar; savaşların en çok ezileni ve acı çekeni olmak durumunda kalmaya devam etmektedirler.

Kadına karşı şiddet çok boyutludur. Bu şiddet fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet halinde devam etmektedir. Ve tüm kadınlar ne yazık ki bu şiddetten farklı boyutlarda da olsa etkilenmeye devam etmektedir.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslarası mücadele günü vesilesiyle kadına yönelik şiddetin son bulduğu Hak ve Özgürlüklerden yararlanma noktasında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir dünya temenni ediyoruz.”

İHD Diyarbakır Şubesi’nde yapılan açıklamada kadına yönelik şiddet bilançosu şöyle özetlendi:

“•Bölgede en az 34 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir.

•En az 7 kadın intihara sürüklenerek yaşamına son vermiştir.

•Bölgede aile içi şiddet sonucu en az 37 kadın yaşamını yitirirken,  en az 7 kadın yaralanmış, en az 1 kadın ise cinsel saldırıya uğramıştır.

•Bölgede toplumsal alanda şiddet sonucu en az 8 kadın yaşamını yitirirken, en az 6 kadın yaralanmış, 3 kadın ise yaralanmıştır.

Doğu Ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, en az 7 kadın intihar, en az 45 kadın ise aile içi ve toplumsal alanda gerçekleşen erkek şiddeti sonucu katledilmiştir. 34 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiştir.

Bölgede en çok Diyarbakır, Antep ve Urfa’da kadın cinayetleri gerçekleşirken, kadınlar mekânsal olarak en çok ev içinde katledildi.

Şüpheli kadın ölümleri en çok Hakkari, Van ve Urfa’da gerçekleşmiştir.”

Diyarbakır'da hemzemin geçitte kaza: 1 ölü, 1 yaralı Diyarbakır'da hemzemin geçitte kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Editör: Ali Abbas Yılmaz