Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporunda iklim değişikliğinin geri dönülmez risklerine vurgu yapılırken, 2050 yılına kadar 183 milyon insanın yetersiz besleneme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Altıncı Değerlendirme Raporu’nu yayınlandı. IPCC II. Çalışma Grubu tarafından hazırlanan 4 bin sayfalık raporda iklim değişikliğinin geri dönülmez risklerine vurgu yapıldı.

Eşbaşkan Alman iklim araştırmacısı Hans-Otto Pörtner, iklim değişikliği hakkında yaptığı değerlendirmede insanlığın neredeyse yarısının, iklim değişikliği nedeniyle şimdiden “yüksek derecede tehlike altında” bulunduğuna dikkat çekti.

Raporda dünya çapında 3,3 ila 3,6 milyar insanın, iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı çok savunmasız durumda olduğu vurgulanıyor.

Rapor, iklim değişikliğinin dünyayı önceden varsayıldığından daha hızlı şekilde yıkıma sürüklediğini belirtirken, küresel ısınma ve aşırı hava koşullarının ekonomik eşitsizliğe ve milyonları yoksulluğa sürüklemekle tehdit ettiğine işaret ediyor.

2050 yılına kadar 183 milyon insanın daha yetersiz beslenmeyle yüz yüze kalacağı öngörüsünün yapıldığı raporda gıda fiyatlarındaki artışın küresel ticaret ve işgücü piyasası üzerinde olumsuz etkilerine dikkat çekildi.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli

‘Yükselen deniz seviyesi, kıyı bölgeleri ve ada devletleri için bir tehdit’

IPCC, ayrıca 2050 yılına kadar özellikle fırtına ve sel baskınlarına karşı kıyı bölgelerinde yaşayan savunmasız insan sayısının bir milyarı aşacağını tahmin ediyor. Yükselen deniz seviyesi, kıyı bölgeleri ve ada devletleri için bir tehdit oluşturuyor. Sıcak hava dalgaları ile artan sıcaklıklar, şehirlerdeki insanlar için bir risk faktörüne dönüşüyor. Artan aşırı hava koşulları öncelikle Afrika, Asya, Orta ve Güney Amerika ve Kuzey Kutbu’ndaki küçük ada devletlerinde yaşayan insanları etkileyecektir. Küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde sınırlama hedefine ulaşılsa bile, iklim değişikliğinin bazı sonuçlarının “geri döndürülemez” olacağı söyleniyor. IPCC bu nedenle kıyılarda taşkın koruma sistemleri veya kuraklığın giderek daha fazla tehdit ettiği alanlarda daha iyi sulama sistemleri gibi daha fazla uyum önlemi çağrısında bulunuyor.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli

Hükümetler Arası İklim Değişikliği raporu

Binlerce bitki ve hayvan türü tehlike altında

IPCC’nin yeni raporuna göre, günümüzde hissedilen iklim değişikliğinin sel, sıcak hava dalgaları, türlerin yok olması ve mahsullerin azalması gibi etkileri, karşı önlemler alınmadığı takdirde dünyayı yaşanmaz hale getirecek. Daha fazla gecikmeden önlemlerin alınmaması durumunda “herkes için yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için fırsat penceresi kapanacak.”

“Yükselen sıcaklıklar ve kuraklık, sel ve ısı dalgaları gibi aşırı olaylar, bitki ve hayvanları on binlerce yıldır yaşanmayan iklim koşullarına maruz bırakıyor” belirlemesinin yapıldığı raporda, iklim değişikliği karşısında çok sayıda bitki ve hayvan türünün tehlike altında olduğuna vurgu yapılıyor.           Raporda, 1,5 derecelik küresel ısınmayla bile, karadaki türlerin yüzde 14’ünün “çok yüksek” bir yok olma riski altında olduğu belirtiliyor.

‘Avrupa’da sıcaklıkla ilgili ölümlerin sayısının, iki veya üç katına çıkması muhtemel’

Rapor, hastalık risklerinin de artacağına dikkat çekerken, şehirlere göç eden insanların, aşırı tüketimi, artan yoksulluk ve eşitsizliğinin, aşırı avlanmayı tetikleyeceği uyarısı yapıyor. Hastalık risklerinin artmaya devam edeceğine dikkat çekilen raporda, sıcak hava dalgaları, kuraklık, su kıtlığı, nehir taşkınları ve yükselen deniz seviyelerinin yol açtığı sağlık sorunları başlıca riskler olarak sıralanıyor. Rapora göre, Avrupa’da sıcaklıkla ilgili ölümlerin sayısının, sıcaklığın 1,5 dereceyi aşması durumunda iki veya üç katına çıkması muhtemel.

Çevre örgütlerinin rapora yorumları

Çevre örgütlerinden Greenpeace Avusturya, “Toplumu gelecekteki iklim koşullarına uyarlamak için gerekli programlar ve fonlar yok.” Derken, Global 2000, “Konuyla uzun süredir ilgilenenler için bile sonuçlar şok edici. Mevcut durum devam ederse, sonuçlar vahim” diye uyardı. Çevre koruma örgütü WWF Avusturya, bulguları “uluslararası siyasete uyanma çağrısı” olarak değerlendirdi. Fridays for Future ise “siyaset harekete geçmezse kaderin bizi nereye sürükleyeceğini bu kadar kesin olarak öngörememiştik” açıklamasıyla insanlık için felaket vurgusu yaptı.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi