Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet, Diyarbakır’da yapılan İpekböcekçiliği çalıştayındaki konuşmasında, “Biz geçen sene işçilerin paralarını ödeyebilmek için koza satımı yaptık. Bizim sermayemiz koza satmak istemiyoruz ama mecburen sattık” dedi.

Diyarbakır’da düzenlenen İpekböcekçiliği çalıştayında konuşan Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet, ilçenin ipekböcekçiliğinin başkenti olduğunu belirtirken, yüzde 60 üretimin yapıldığı yerde besleme evleri projesine 145 başvuru yaptıkların ancak sadece 9 projelerinin kabul gördüğünü söyledi.

Gözlet, “Yüzde 60 üretim yapan yere yüzde 10 destek alamadık. Kulp ipekböcekçiliğinin başkentidir. Desteklemede de ona göre yer almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kulp Kaymakamlığı tarafından "İpekböcekçiliği Çalıştayı düzenlendi.

ipekböcekçiliği yetiştiriciliği

Diyarbakır’da düzenlenen İpekböcekçiliği çalıştayından bir kare

Diyarbakır GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünce düzenlenen çalıştaya Diyarbakır Vali Yardımcısı Fatih Cıdıroğlu, Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet,  Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Nihat Nurbaki, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Yeşil, birçok kurum müdürü, çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenler ve çiftçiler katıldı.

Çalıştayda Kulp’ta ipekböcekçiliği üreticilerinin karşılaştığı sorunları dile getiren Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet, ilçenin ipekböcekçiliğinin başkenti olduğunu belirtirken, desteklerin ise yetersiz olduğunu vurguladı. 

mustafa gözlet

Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet

‘Yüzde 60 üretim yapan yere yüzde 10 destek alamadık’

Kulp Kaymakamı Gözlet,  üreticilerin yaşadıkların sorunlara değinirken, ülkede yaşanan enflasyondan kaynaklı yaş koza desteklerinin 2 kat arttırılmasını talep ettiklerini söyledi. Yaş koza desteğinin 2 katına çıkarılmasının Tarım Bakanlığı bütçesine pek fazla maliyet getirmeyeceğine değinen Gözlet, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzde 60 üretimin yapıldığın bir ilçe olarak biz Tarım Bakanlığı’nın besleme evleri projesine 145 başvuru yapmıştık. Ancak sadece 9 projemiz kabul gördü. Toplam proje kabul sayısı içinde yüzde 10’u dahi bulmadı. Yani yüzde 60 üretim yapan yere yüzde 10 destek alamadık. Bunu çok ciddi bir handikap olarak gördük. Üretimin örnek olduğu ve burada gezildiğinde tarihsel olarak üretimin devam ettiği -Bursa görülür genel olarak ama biz bu işin başkentiyiz- Diyarbakır Kulp olarak ipekböcekçiliğinin başkentidir. Desteklemede de ona göre yer almak istiyoruz. Yine Büyükşehir Belediyemize bir proje desteği çağrısında bulunmuştuk. Kırsal mahallelerimizdeki eski, atıl okul binalarımızın besleme evlerine dönüştürülmesi konusunda 3 senedir konuşuyoruz ama bir yol alamadık. Bu işi çözersek üretim artışında mesafe kat ederiz. Çünkü üretimdeki en önemli problem yer sıkıntısı. Üreticilerimiz ahırlarından, evlerinin bir odasından vazgeçip üretim yapıyor. Tarım Bağ Kur’larının aktif hale getirilmemiş olması de üreticilerimizin önemli bir problemidir. Sigorta primlerimizi yatırırız Tarım Bağ Kur’lu oluruz diyorlar. Ancak sistemde aktif pozisyonda değiller. Kısacası kayıt içine girmek istiyorlar.”

‘Kulp’a Dut ormanı kurulmasını istiyoruz’

Kulp’ta Dut yaprağı sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Gözlet, İpekböçekçiliğinin yetiştirilmesine uygun, geniş yapraklı Çin fidesinden bir Dut ormanının ilçemizde kurulmasını ve bir uygulama bahçesinin olmasını istiyoruz.”

kulp kaymakamı mustafa gözlet

Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet İpekböcekçiliği çalıştayında konuşuyor

Gözlet: İşçilerin parasını ödeyebilmek için koza sattık

Kulp’taki ipekböcekçiliği fabrikasının önemine değinen Gözlet, fabrika çalışanlarının sorunlarına ilişkin şunları ifade etti: “Burayı ayakta tutmak için gerçekten çabalıyoruz. Eğer bu fabrika özel bir işletme olsaydı açıldığı sene kapanmışı. Biz yüzde 100 kaymakamlık desteğiyle burayı ayakta tutmak için çabalıyoruz. Yere de düşürmeyeceğiz ve sonuna kadar ayakta tutacağız. Üretimimizin bu kadar olmasının da temel sebebi bu fabrikamızdır. Burada çalışan 22 tane kadınımız var. Bu çalışanlarımıza 3-4 ay dışarıda durun dediğimizde gerçekten sıkılıyoruz, zor duruma düşüyoruz. Fabrikamızdaki üretimi devam ettirebilmek için ipek ipliklerinin pazarlanması çok önemli. Biz geçen sene işçilerin paralarını ödeyebilmek için şu duruma düştük: Mecburen koza satımı yaptık. Bizim sermayemiz koza satmak istemiyoruz ama mecburen sattık. Bize biri desin iplik çekin, onlar için çalışalım. Fabrikayı ayakta tutalım ki, üretimimizi ayakta tutmuş olalım. Burada Tekstil OSB’de bu işe hizmet edecek bir sanayi kuruluşunun kurulması gerçekten en hayati husus. Bu anlamda destek bekliyoruz. Yine fabrikamızın alım sahasının genişletilmesi önemli. Üreticilerimiz için İŞKUR desteği temin edilirse fabrikanın yükü azalmış olacak. Bu sayede çalışanlarımız daha sağlıklı bir ücret politikasına kavuşmuş olacak. Biz onları asgari ücretten çalıştırıyoruz ama 3 ay çık dedik mi onlar da biz de üzülüyoruz. Yine, fabrikanın çatısına güneş enerjisi yapmayla ilgili bir projemiz var. Bu anlamda bize destek olabilecek kurum ve kuruluşlardan da ciddi destek bekliyoruz. Fabrikanın gelirini arttırmak temel kaygılarımızdan bir tanesi.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi