İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2023 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında yaşanan işçi cinayetlerine ilişkin hazırladığı raporunu yayınladı. Raporda, Mart ayında 130, 2023’ün ilk üç ay içerisinde toplam 463 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda, her yıl olduğu gibi bu yıl da her gün en az 5 işçinin yaşamını yitirdiği vurgulandı.
463 işçi yaşamını yitirdi
Raporda, “Yüzde 67’sini ulusal basından; yüzde 33’ünü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla 2023 yılının ilk üç ayında en az 463 işçi hayatını kaybetti” denildi.
Maraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesinde yaşanan yıkıma dikkat çekilen raporda, “Depremde Hatay İskenderun Devlet Hastanesi binasının A bloğu yıkıldı. Enkaz altında tespit edebildiğimiz kadarıyla 18 sağlık emekçisi ve 80 hasta hayatını kaybetti. Yine depremde yıkılan Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binası’nda da enkaz altında tespit edebildiğimiz kadarıyla 7 sağlık emekçisi hayatını kaybetti. Depremde yıkılan Adıyaman Arsemas Hotel’de geçici görevlendirme ya da eğitim için bulunan 32 kimya işçisi, uygulama ve eğitim gezisi nedeniyle Adıyaman İsias Otel’de bulunan 32 rehber ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin kulüp binasında kalan 8 güreşçi enkaz altında kalarak hayatlarını kaybettiler” denildi.
18 Moto kurye yaşamını yitirdi
Raporda moto kuryelerin de zorlu koşullarına dikkat çekilerek, “Uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu ve sendikal örgütlenmenin yok gibi ya da zayıf olduğu bir meslek moto kuryelik. Bu yıl da ölümlerin arttığı bir meslek olarak moto kuryelik raporlarımızda öne çıkıyor. Şu ana kadar 18 moto kurye iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” ifadelerine yer verildi.
Kadın işçi ölümleri
Kadın işçilerin çalışma koşullarına vurgu yapılan raporda, “SGK iş kazası istatistiklerinde kadın işçi ölümleri toplam ölümlerin yüzde 2’sidir. Oysa biz kısıtlı olanaklarımızla 2023 yılının ilk üç ayında kadın işçi ölüm oranını yüzde 8 olarak tespit ettik. Bu ölümler esas olarak tarımda yoğunlaştığı (sigortasız olduğu) için kayda alınmıyor” diye belirtildi.
Mülteciler
Sayısı 7-8 milyona ulaşan ve büyük bir çoğunluğunun “ücretli çalışan” olduğu göçmen işçilere ilişkin de raporda şu ifadelere yer verildi: “iş cinayeti sonucu ölümleri de artıyor. Bu yılın ilk üç ayında en az 24 göçmen iş cinayeti tespit ettik. Bu işçilerin yüzde 54’ü ise Suriyeli ve Afganistanlı. Bu durum Türkiye’de göçmen işçiliğin mültecilik temelinde hayata geçtiği gerçeğini ortaya koyuyor.”
İş cinayetlerinin, deprem bölgeleri dışında, sanayileşmiş büyükşehirlerde yoğunlaştığına değinilen raporun sonunda: “Diğer yandan tarımsal bölgelere ve her şehirdeki inşaat faaliyetlerine dikkat çekmek gerekiyor. Yine Anadolu şehirlerinin neredeyse tamamına yayılan OSGB gerçekliği var. 2023 yılının ilk üç ayında 60 şehirde iş cinayeti tespit etmiş durumdayız” denildi.