İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve SNS Fuarcılık iş birliği ile 28 Ekim’de başlayan İzmir Kitap Fuarına 250'ye yakın yayınevi katıldı. Gaziemir ilçesi Fuar alanında gerçekleşen fuarda yüksek masraflar nedeniyle Kürtçe yayın yapan NA ve Nûbihar yayınevleri katılabildi. Şehrin dışında yapılan fuara kitapseverler, ulaşım sorunu yaşamasına rağmen ilgi gösterdi. Kürtçe kitapların ilgi gördüğü fuar 5 Kasım’a kadar devam edecek. 

Kamu emekçileri meydanlara çıktı Kamu emekçileri meydanlara çıktı

Fuara katılan NA Yayıncılık'ın sahibi ve yazar Berfo Bari, fuar alanının şehre uzak olması ve artan ekonomik zorlukların Kürtçe kitapları da etkilediğini söyledi. Bari, “Fuara gelmek isteyen birçok insan gelemiyor. İnsanlar buraya gelmek için 3 araba değiştiriyor. Bu hafta sonuna kadar da burada olacağız. Önümüzdeki günlerde Kürt yazarlar burada imza günleri düzenleyecek. Bu anlamda hareketlilik olmasını bekliyoruz” dedi.

Fuar alanınır çok geniş olduğunu, yüzden fazla yayının fuarda olmasına rağmen sadece iki Kürtçe yayınevinin olduğunu belirten Bari, Kürtçe yayıncılığının geliştiğini bu oranda da sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Bari, “Kürtçe yayınlar da çok gelişti. Şu an eğitim, felsefe, psikoloji, roman, tarih, masal kitapları var. Halkımızın gelip Kürt edebiyatına sahip çıkacağına inanıyoruz. Evet bu anlamda sorun yok ama yaşanan ekonomik koşullar bizi zorluyor. Burada 44 metrekare 9 gün için kiralandığında 100 binden fazla para gidiyor. Dışarıdan gelen yayınlar çok zorlanıyor” ifadelerini kullandı.  

Nûbihar standında çalışan Feyyaz Çiftçi ise Kürtçe kitaplara yoğun ilgi olduğunu ifade ederek, olumlu olumsuz tepkilerin çok olduğunu belirtti. Çiftçi, "Kürtçenin gelişmesi için okumak gerekiyor. Bizde buraya Kürtçenin yayılması için geldik. Yani kar amacıyla burada değiliz. Karı düşündüğümüzde zarar da ediyoruz. Ama Kürtçenin gelişmesi için bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buraya sadece Kürtleri değil bütün halkları bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: Arif Bulut