SUR AJANS/ Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Mezopotamya Fuarcılık ve ALZ Diyarbakır tarafından düzenlenen ve 57 ilden 168 firmanın katıldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Diyarbakır Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen 5. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı 14-19 Kasım tarihleri aralığında ziyaretçilere açık olacak. Fuarın bu yıl ki onur konuğu Erzurum oldu. Fuarın açılışına DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Meclis Başkanı Nevin İl, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı, Hakan Oral, Bölge Oda/Borsa Başkanlar, ALZ Grup Başkanı Cihat Alagöz ve Diyarbakır’da bulunan Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri katıldı.
Fuarın açılış konuşmasını yapan ALZ Grup Başkanı Cihat Alagöz, Diyarbakır’da fuarlarına olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi.
“Bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında büyüyen, ilk düzenlenen fuara göre yüzde 70 oranında büyüyen bir fuara ulaşmış durumdayız. Fuarda sayısal artışın yanında nitelik olarak da bir artış söz konusu. İlk başladığımızda Diyarbakır sınırını kapsayan fuarımız şimdi Türkiye’nin dört bir yanından firmaları pazarla buluşturuyor.”
Fuarda konuşan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise farklı medeniyetlerin bıraktığı lezzetleri miras olarak geleceğe taşımanın sorumluluk olduğuna vurgu yaptı ve şöyle ekledi:
“Bu fuar, sadece lezzetleri değil, aynı zamanda kültürümüzü ve tarihimize olan bağlılığımızı da yansıtmaktadır. Diyarbakır, tarih boyunca farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bir şehir olmuştur. Bu zengin kültürel miras, kente özgü lezzetlerde ve coğrafi işaretli ürünlerde kendini gösterir. Bizler bu mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma sorumluluğunu taşıyoruz. Fuarda sergilenen ürünler, sadece birer lezzet değil, aynı zamanda emeğin, özenin ve kalitenin birer simgesidir. Coğrafi işaretli ürünlerimiz, üretildikleri bölgenin benzersiz iklimi, toprak yapısı ve üretim yöntemleriyle bütünleşmiştir.”
DTSO Başkanı Mehmet Kaya da fuarı Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu bünyesinde yer alan STK’ler ile yapılan önemli çalışmaların çıktısı olarak yorumladı.
Diyarbakır ve bölge illerinin gastronomi açısında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Kaya, ‘Mezopotamya’ vurgusu yaparak bölgesel birlikteliğin oluşması için çaba harcanması ve gastronomide 12 bin yıllık bir birikiminin yansıtılmasının daha üst noktalarda olması gerektiğini söyledi.
“Burası Mezopotamya. Hepimiz Mezopotamya’nın çocuklarıyız. 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölgeden bahsediyoruz. Dünyadaki gastronomi rakamlarına baktığımızda 12 bin yıllık bir tarih, 33 medeniyet dendiği zaman hakikaten gecikmiş bir süreçteyiz. Hayvanlar ilk burada evcilileştirildi. Göçebe kültürü burada sonlandı. İnsanlar burada yerleşik hayata geçtiler. Yani dünyaya buradan yayılan bir insanlık, tarım, gıda kültürünün olduğunu söyleyebiliriz.
Bölgede çalışan ve üreten odalarız. Bu çok önemli. Bunu birlikteliğe çevireceğiz. Ortak davranacağız. Birbirimizle rekabet değil, işbirlikleriyle ürünlerimizi de çeşitlendirerek ortak sahaya çıkacağız. İşte bunun adı Mezopotamya’dır. Biz bu kültürle çıktığımızda, o zaman gecikmişliği avantaja çevirebiliriz. Ortak fuarlar, bölgesel fuarlar düzenleyeceğiz ve Mezopotamya’yı böylece dünyanın çekim merkezi haline getirmek zorundayız."
Konuşmaların ardından bölge ve diğer illerden gelen davatlilerle birlikte fuarın açılış kurdelesi kesildi.