Baharla birlikte tezgahlarda yerini alan kengerin fiyatı geçen yıla göre yüzde yüz arttı

Zengin bir bitki örtüsü ve biyoçeşitliliğe sahip olan Kürt coğrafyası, baharın gelmesiyle renklerini göstermeye başladı. Bölgede havaların ısınmasıyla beraber köylüler, dağ eteklerinde topladıkları kengerleri kent merkezindeki manav ve seyyar satıcılara satıyor. Diyarbakır’da birçok tezgahta yerini alan kengerin fiyatı geçen yıllara göre yüksek. Farklı tadı ve birçok rahatsızlığa iyi geldiğine inanılan kengerin kilosu 25 TL’den satılıyor. Kenger satıcısı Adil Arif, fiyatının yüzde yüz arttığı için yurttaşların geçen yıllara göre fazla alamadığını söyledi.

 ‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ’

Ekonomik krizden dolayı kengerin fiyatının 12 TL’den 25 TL’ye yükseldiğini dile getiren Arif, bunun da kenger satışlarının önceki yıllara göre düşürdüğünü belirtti. Kenger toplanmasının ve temizlenmesinin zahmetli bir iş olduğun dile getiren Arif, “Emeklerimizin karşılığını alamıyoruz” dedi. 

FİYATI YÜKSEK

Sabahtan akşama kadar tezgâh başında satış yapmaya çalıştığını dile getiren Arif, “Kenger üzerinde toprak kabuğunu temizliyoruz. Sürekli tezgâh başında bekliyorum. Bu sene alıcı azdır. Fiyatlar yüksek olduğundan dolayı kimse alamıyor. Kadınlar bin bir zahmetle Karacadağ’dan topluyor. Ancak karşılığını tam alamıyorlar. Geçen yıl kengerin kilosu 12-15 TL iken, şimdi 25 TL ile satıyoruz. Halk yoksul olduğu için alamıyor” diye konuştu. Kengerin birçok faydasının olduğunu anlatan Arif, “Kenger yöreye göre farklı şekillerde tüketiliyor. Hakkari, Yüksekova tarafında köfte ve çorbada kullanılıyor. Diyarbakır ve çevre illerde ise güveç, turşu, çorba, kızartma olarak tüketiliyor. Kenger aynı zamanda birçok rahatsızlığa da iyi geliyor” diye belirtti.(Kaynak:MA)

Editör: Haber Merkezi