KOBİ tanımında yapılan değişiklik KGF kredilerini tıkarken, yeni düzenlemenin geriye dönük uygulanması sanayi yatırımlarını engelliyor. Mali bilanço limitinin 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarılması, KGF kredilerinde tıkanıklığa neden oldu.

18 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5315 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararıyla, KOBİ tespitinde kullanılan kriterler değişti. KOBİ kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti, 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkartıldı.

KOBİ desteklerinden daha fazla işletmenin yararlandırılmasının amaçlandığı düzenlemeye göre, 250 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlandı.

kobi

KOBİ tanımında değişiklik

TÜİK’in KOBİ istatistiklerine göre, Türkiye’de 3 milyon 427 bin 891 işletme bulunurken, 3 milyon 419 bin 773 olan KOBİ sayısı da söz konusu değişiklikle birlikte 3 milyon 421 bin 817’ye çıkıyor.

Yeni kriterlerin geriye dönük uygulanması sorunlara yol açıyor

KOBİ Yönetmeliği’nin 6’ncı Maddesi’ne göre, KOBİ vasfının belirlenmesinde hesapların kapanış tarihlerindeki mevcut kriterlerinin dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. KOBİ tanımına getirilen yeni kriterler ise KGF tarafından geriye yönelik de uygulanıyor. KGF’nin son kriterleri geriye yönelik uygulaması KOBİ dışı statüsünden KOBİ sınıfına giren firmaların, ithal ikamesi ve yüksek teknoloji yatırımları için onay aldıkları KGF teminatlı kredileri iptal ediliyor.

KOBİ kriterleri değişti, sanayi yatırımları tıkandı

KGF kefaleti üst limiti KOBİ’ler için 35 milyon TL KOBİ dışı için 250 milyon TL olarak belirlenmişti. Destek paketi kapsamında kredi dosyaları KGF’ye iletilen ve çalışmaları başlayan ‘KOBİ dışı’ yatırımlar, yeni düzenlemeyle işletmenin KOBİ sınıfına girmesi üzerine KGF tarafından reddedilip, 35 milyon TL’lik yeni limite göre yeniden başvurusu isteniyor. Sanayicilere göre, 250 milyon TL’lik yatırımın 35 milyon limitle yapılmasının istenmesi yatırımları durdurma noktasına getiriyor.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında hazırlanan “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) Tanımı, Nitelikleri ve Sınıfl andırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 18 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi