Sağlık

Korkutan rapor: 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

SUR AJANS- Çevre alanında faaliyet yürüten 15 kuruluşun bir araya gelerek kurduğu Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), Maraş’ın Avşîn ilçesinde bulunan “A Termik Santrali Genişletme Projesi” ile ilgili hazırladığı raporu yayınladı.

Platformun resmi internet sitesinde yayınlanan raporda, termik santralin halk sağlığına etkileri ve ekonomik maliyetine dair bilgiler yer aldı. 7 Eylül “Dünya Temiz Hava Günü” öncesinde yayınlanan rapor, kömür yakarak elektrik üreten Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne ek iki ünite yapılması durumunda ortaya çıkacak hava kirliliğinin neden olacağı erken ölümleri, kronik hastalıkları ve bu sağlık etkilerinin yol açacağı toplam ekonomik maliyeti gözler önüne serdi. 

Raporda, santralde 688 MW’lık ek iki üretim ünitesi ile santralin genişletilmesinin planlandığı, bunun yeni bir santrale eşdeğer olduğu, var olan halk sağlığı sorunlarını daha da derinleştireceği kaydedildi. Projenin sağlık etkilerinin yol açacağı ekonomik maliyetin ise 88 milyar TL olacağı vurgulandı.

Bu maliyete 29 hastane kurulabilir

Rapora göre, Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak. 2 bin 896 çocuk astım hastası olurken, kirlilik 907 bebeğin erken ve 514 bebeğin gelişimini tamamlamadan düşük ağırlıkla doğmasına yol açacak. Termik santralin yol açtığı hastalıklar nedeniyle 755 bin 904 iş günü kaybı yaşanacak. Projenin maliyeti olan 88 milyar TL ile her biri 500’er yataklı 29 hastane kurulabilineceğinin altı çizilerek, genişleme projesi ÇED raporuna dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın henüz kararını açıklamadığı bilgisine yer verildi.

Ne olmuştu?

Afşin Elbistan A Termik Santrali’ne yapılması planlanan 688 MW’lık ek iki ünite projesi için çevresel etki değerlendirme süreci 2022 yılında başlatıldı. Bu yıl 2 Nisan’da yapılan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısında hem Afşîn Elbistan bölgesinden gelen yurttaşlar ve sivil inisiyatifler, hem de ulusal düzeyde çalışan çevre ve iklim örgütleri projeye itirazlarını dile getirmişlerdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı henüz ÇED raporuna dair kararını açıklamadı.

Bölgede, Türkiye’nin iki en büyük termik santrali bulunuyor. 1984 yılında işletmeye alınmış 1355 MW’lık Afşin Elbistan A Termik Santrali ve 2005’te çalıştırılmaya başlanmış, 1440 MW’lık Afşin Elbistan B Termik Santrali. Bu iki santral yarattıkları hava kirliliği ile geçtiğimiz 40 yılda toplamda 17 binin üzerinde erken ölüme neden oldu.