SUR AJANS- Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylasında yapılmak istenen maden arama çalışmalarını Meclis gündemine taşıyan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, “Bölgedeki 12 köyde ve mezrada yaşayan yurttaşların yaşam alanlarına, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceği açıkça ortada olan bu maden arama çalışmalarına izin verilmesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.

serhat-eren

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Hasandin Yaylasında yapılmak istenen maden arama faaliyetlere ilişkin Meclise soru önergesi verdi.

‘Yaylacılık yok olacak’

Eren, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmak üzere TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Tarafıma iletilen bilgilere göre Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karabulak Mahallesi, Yuvacık, Kayacık, Ağaçkorur, Baloğlu ve Argün köyleri sınırları içinde yer alan Hasandin Yaylası bölgesine maden arama ve sondaj çalışmaları için iş makinalarının getirildiği, bölgede yaşayan yurttaşların da yaşam alanlarını korumak adına yaylaya akın ettiği belirtilmektedir. Maden arama çalışmaları kapsamında ilk sondajın vurulacağı yere giden yurttaşlar, burada yapılacak bir maden çalışmasının 12 köyü ve mezrayı doğrudan etkileyeceğini, hayvancılık, arıcılık ve tarımsal açıdan bölgenin geçim kaynağı olan yaylanın yok olacağını ifade etmektedirler.

Hasandin yaylasının bulunduğu alan ters lale gibi endemik türlere, bitki ve hayvan popülasyonuna sahip olup, adeta Kulp ilçesinin akciğeri konumundadır. Dolayısıyla burada yapılacak maden faaliyetleri sadece Kulp ilçesindeki yurttaşları değil doğrudan doğaya da geri dönülemez zararlar verecektir. Kulp’lu yurttaşlar “Bir avuç şirketin kar hırsına karşı duracağız. Bunların doğa katliamlarına izin vermeyeceğiz. Biz “YAYLAMA DOKUNMA” demek için burada bulunuyoruz” demektedirler.

Yaptığımız araştırmalarda, Hasandin Yaylası mevkiinde hangi maden arandığı, hangi şirket tarafından arama çalışması yapıldığı bilgisine açık kaynaklardan ulaşamadık. Ayrıca bölgeye girmek isteyen maden arama personelleri için Kulp taburundan asker sevkiyatı yapıldığı iddia edilmektedir.”

‘ÇED Raporu alınmamış ise gerekçesi nedir?’

Eren’in Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede yönelttiği sorular ise şunlar:

“1-Hasandin Yaylası bölgesinde hangi madenin aranmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır?

2-Bu maden arama çalışmaları hangi şirket tarafından yürütülmektedir?

3-Söz konusu maden arama faaliyetleri için gerekli olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu alınmış mıdır? Alınmış ise raporun içeriği ve sonuçları nelerdir? ÇED Raporu alınmamış ise gerekçesi nedir?

4-Maden arama çalışmaları için herhangi bir ihale yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu ihale hangi usul ve yöntemle yapılmıştır?

5-Bölgedeki 12 köyde ve mezrada yaşayan yurttaşların yaşam alanlarına, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar vereceği açıkça ortada olan bu maden arama çalışmalarına izin verilmesinin gerekçesi nedir?

6-Maden arama personellerinin güvenliği için Kulp taburundan asker sevkiyatı yapıldığı iddiaları doğru mudur?

7-Bölgede yaşayan yurttaşların, yaşam alanlarına ve doğa katliamlarına karşı verdikleri mücadele şiddet yoluyla mı bastırılmak istenmektedir? Asker sevkiyatının gerekçesi nedir?

8-Kulp ilçesi sınırları içerisinde kaç maden ocağı bulunmaktadır? Bunlardan kaçı 2024 yılı itibariyle faaliyettedir?

9-Kulp ilçesinde kaç farklı maden çıkarılmaktadır?”

Urfa Viranşehir’de polisten sokak ortasında darp Urfa Viranşehir’de polisten sokak ortasında darp

Editör: Haber Merkezi