'Kürdistani İttifak Çalışmaları'nın kalıcı ittifaka dönüşmesi ve yeni partilerle genişleme çabalarını değerlendiren Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, ittifakın PAK, PSK, HAK-PAR, TEVGER ile genişleme yönünde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

kürdistani ittifak sinan çiftyürek Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek

Kürt siyasetinin kalıcı ittifakının önemine işaret eden Çiftyürek, Kürt siyasetinin parti gözlüğünü çıkarıp temel taleplerde ortaklaşma sağlayarak iş ve eylem birliktelikleriyle Kürtler arasındaki “soğuk savaş duvarının” yıkılması gerektiğini ifade etti.

Çiftyürek, 'Kürdistani İttifak’ın dışındaki partilerle görüşmelerin sürdüğüne dikkat çekerek, “PAK, PSK, HAK-PAR, TEVGER gibi dışımızda duran partilere gidilecek. Kalıcı ittifak için onlarla da ortaklaşmanın çabasında olacağız. Eğer kalıcı ittifakta ortaklaşmayı başaramazsak da en azından acil talepler etrafında ortaklaşmaya çalışacağız. İş ve eylem birliğini geliştireceğiz” dedi.

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkiye’de ittifakların önemi, 'Kürdistani İttifak Çalışmaları'nın vardığı noktadaki durumu ve ittifakın genişleme çabaları üzerine Sur Ajans’a konuştu.

Kürdistani İttifak KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek

İttifaklar neden önemli?

Türkiye’de ittifakların önemine vurgu yapan Çiftyürek, şunları söyledi: “Birlik niye önem kazanıyor. Türkiye cephesinden bakıldığı zaman demokrasi, özgürlük, eşitlik meselesi acil hale geldi. Sistem değişikliğiyle yasamanın, yürütmenin, yargının tek adamda birleşmesi hem içeride hem dışarıda Türkiye halkını, toplumunu çok ciddi sorunlarla yüz yüze bıraktı. Ekonomik kriz, siyasi kriz ağırlaştı ve toplum nefes alamaz hale geldi. Buradan başlayan bir birlik arayışı var. Güçlü bir birlik, ittifak olursa 2023 seçimlerinde mevcut hükümetin sandıktan çıkmamasını sağlayacaktır. Kürt halkı açısından da ittifak son derece önemlidir. Hem sınır ötesinde Kürdistan parçalarının yüzleştiği sorunlar hem de içeride yüzleştiğimiz ağır sorunlar ve üstüne üstlük ekonomik kriz ki, bir litre süt 27 lira, bir kilo domates, biber 15 lira ise bu demek oluyor ki ekonomik yaşam sürdürülemez hale gelmiştir. Türkiye’de demokrasi, barış, eşitlik, diğer tarafta ulusal özgürlük ve demokrasi. Barış hareketinin ortaklaşması her iki halkın da gelecek açısından nefes alması elzemdir. O yüzden biz Kürdistan Komünist Partisi olarak 2 yakada bu ittifakın kalıcılaşması için çaba sarf ediyoruz.”

Kürdistani İttifak sinan çiftyürek Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek

Kürtler arası kalıcı ittifak çabaları

Kürdistan İttifak çalışmaları çerçevesinde 2 ay önce bir araya geldiklerini ifade eden Çiftyürek, “7 partinin başkanları bir araya geldi. Yeni bir yönelim belirlendi. O yönelime uygun olarak kimi çalışmalarımız oldu. Sahadaki çalışmalar raporlaştırıldı ve tekrardan parti başkanlarına geldi. Varılan sonuç, artık Kürdistani İttifak çalışmalarının kalıcı bir ittifaka dönüştürülmesidir. Bunun için gerekli programatik, tüzüksel ve politik adımların atılması için görevlendirilmeler yapıldı. Bu çalışmalar sürüyor ve günü geldiğinde bunlar üzerinden netleşme sağlandığı zaman kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bu süreçte aynı zamanda bizim dışımızdaki partilere tekrardan gidilecek. PAK, PSK, HAK-PAR, TEVGER gibi dışımızda duran partilere gidilecek. Kalıcı ittifak için onlarla da ortaklaşmanın çabasında olacağız. Eğer kalıcı ittifakta ortaklaşmayı başaramazsak da en azından acil talepler etrafında ortaklaşmaya çalışacağız. İş ve eylem birliğini geliştireceğiz” dedi.

Kürdistani İttifak

‘Kürt birliğinin önündeki en büyük engel olan parti ve grup çıkarı geride bırakılmalı’

Kürt partilerin ittifakta birleşmesinin önündeki engelleri ise Çiftyürek şöyle değerlendirdi: “Dün aşiretlerimiz birleşmediği için kaybettik. Bugün ise modern partilerimiz ortaklaşmadığı için ciddi sorunlarla yüz yüze geliyoruz. Bu başlı başına sosyolojik bir irdeleme meselesidir. Bunun üzerinde durmamız lazım. Biz bugün şunu söyleyebiliriz; partilerimize, siyaset kadrolarımıza çağrımız, bugün 2 parçada statünün yüz yüze geldiği tehlikeyi görmeli ve parti gözlüğü ve çıkarı ile bakmayı aşmamız lazım. Eğer partilerimiz, başta da ulusal demokratik kitlesel partilerimiz parti çıkarı gözlüğünü aşarlarsa ulusal ittifak yönünde aşılmayacak bir engel yoktur. Kürt halkının bölgesel, küresel dostları ısrarla 2 yakada, Kürdistan hükümetine ve Rojava hükümetine çağrıda bulunuyorlar. Siz ortaklaşın, biz sizin yanındayız. Eğer uluslararası çağrılar bu yöndeyse başta ulusal ve özerk Kürt yönetimleri bu çağrıları dikkate alarak 20’nci yüzyılın başındaki faciadan çıkaracakları derslerle ulusal ittifak konusunda cesaretle adım atması gerekir. Parti ve grup çıkarını geride bırakmaları lazım. Çünkü birliğin önündeki temel engel bu. Kürdistan yönetimi ve özerk yönetim gemisini kurtaran kaptandır siyasetini izlerse yanlış yapar. İkisinin kaderi birbirine bağlıdır. Kamışlo’nun savunması Hewler’in savunmasıdır. Hewler’in savunması Kamışlo’nun savunmasıdır. Bütün Kürtler bu gözle bakmalı. Bu iki parça korunursa yol alabiliriz.”

Kürdistani İttifak

‘Kürt partileri devletin açık siyasetine karşı ortak strateji geliştirmeli’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın Suriyeli mülteciler konusunda Adana’da bir esnafa verdiği yanıtı anımsatan Çiftyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne dedi Türk Bakan, siyaset yapmadan açık konuştu: Dedi ki, “onlar Türkiye’nin güneyinde bir Kürt devleti kurmak istiyorlar, biz de onu engellemek istiyoruz. Mesele budur.” Yani mesele “terör” meselesi falan değil. Gayet net konuştu, sağolsun. Bir şey daha ekledi ve dedi ki, “Biz 5 milyon Suriyeliyi sadece misafirperverliğimizden dolayı barındırmıyoruz. Türkmenler 400 yıldır sınır bölgemizi koruyorlar. Yani 5 milyon Suriyeliyi, yani Hama, Humus, Halep’ten gelenleri Rojava’da Kürt kentlerine yerleştireceğiz, Türk-Arap kemerini kuracağız. Mesele de böyle çözülecek.” 5 milyon Suriyeliyi o yüzden tuttuklarını söyledi. Devlet aklını, stratejisini bu kadar net gündeme getirdikten sonra Kürt partilerinin, siyasetinin bu kuşatmayı, açık stratejiye karşı ortak bir strateji geliştirmesi lazım.”

Kürdistani İttifak

‘Kürdistani İttifak’ta genişleme çabaları

İttifakın genişleme çalışmaları üzerine de Çiftyürek, şu değerlendirmede bulundu: “Kürdistani İttifak çalışması önüne genişleme politikasını koymuş durumda. HDP ile de ilişki içindeyiz. Onların da çağrıları, önerileri var. Biz zaten dışımızda duran PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi), Kürdisten Sosyalist Partisi (PSK), HAK-PAR ve TEVGER’in ortaklaşacağı en geniş Kürdistani ulusal demokratik ittifakın kurulmasını Kürdistani İttifak çalışması önüne hedef olarak koymuştur. Tutum belgesi çerçevesinde bu partilerle kalıcı bir ittifak çerçevesinde, program, tüzük üzerinde ortaklaşamazsa bile en azından anayasada Kürt halkının varlığının kabulü, haklarının tanınması, Kürtçe anadilde eğitimin anaokulundan üniversiteye kadar tanınması, Kürt, Kürdistan adıyla partilerin kurulmasının önündeki engellerin kaldırılması gibi acil talepler üzerinde diğer partilerimizle ortak iş ve eylem birliği yapabiliriz ki, onların da bu yönde çağrıları var. Böyle bir ortaklaşma onların da bizim de gündemimizde. Önümüzdeki süreçte muhtemelen bu yönlü bir çağrıyı gündeme getireceğiz.”

‘PAK, PSK, HAK-PAR, TEVGER ile ortaklaşma çalışması sürüyor’

‘Kürdistani İttifak’ın genişlemeyi düşündüğü parti ve çevrelerle somut genişleme olasılığı üzerine de Çiftyürek, şunları söyledi: “Tabii bu konuda kesin bir şey söylememiz zor. Biz ancak olması gerekeni söyleriz. Beklentilerimizi, umudumuzu, olması gerekeni söylüyoruz. PAK ve PSK de en azından acil talepler üzerinde en geniş bir ortaklaşmanın sağlanması konusunda önerileri var, yazılı görüşleri var ve bizlerle, bütün partilerle de hemen hemen görüştüler. Bizim de bu yönde çağrımız var. Başından beri her zaman Kürdistan İttifak çalışması asla mevcut olanlarla kendisini sınırlandırmadı. PAK, PSK, HAK-PAR, TEVGER ile de ortaklaşmamız için çalışmalarımız her zaman devam etti ve devam edecek. Biz en azından ortak bir cephede, kalıcı bir ittifakta buluşamazsak bile acil taleplerde ortaklaşalım. Acil taleplerde bile ortaklaşmazsak en azından zaman zaman ortak iş ve eylem birliği yapalım ve güncel sorunlarda ortak tutum alalım yönünde bir çabamız var ve bu çaba devam edecek.”

‘Acilen Kürt siyasetinin ortaklaşması lazım’

Kürdistani İttifak çalışmasının Kürtlerin ulusal birliğine sunacağı katkıyı değerlendiren Çiftyürek, “Kürdistani İttifak birlik noktasında çağrı yaparken şunları göz önünde bulunduruyor: Birliğin sosyolojisinde de çok ciddi değişimler oldu. Nedir bunlar; Kürt partileri, siyaseti güç ve eylem birlikleriyle kimi talepleri dile getirmekle sınırlıydı, ulusal ittifak. Bugün artık 2 Kürdistan parçasında statü var. 2 konfederal yapı var, biri resmi biri fiili. 2 parça bir coğrafyada bir alanın savunmasıyla yüzyüzedirler. Bu nedenle birlik bu açıdan son derece önemlidir. Kürdistan halkının 4 parçada ve diasporadaki Kürt halkının beyni, yüreği, aklı şuan Kamışlo ve Hewler’de. Kamışlo ve Hewler çok büyük bir tehdit altında. Bu 2 parçanın statülerinin korunması ve geliştirilmesi, Rojava’nın statüsünü resmileştirmesi, Güney’in ise bağımsızlığına doğru yürümesi önemli. Birliği önemli, zorunlu kılan etkenlerin başında bu geliyor. Burada da Kürt halkı seçiyor, kayyum atanıyor. Kürt halkı seçip meclise gönderiyor, dokunulmazlıkları kaldırılıyor. Yani Kürt halkının iradesi ne mecliste ne de yerel düzeyde herhangi bir şekilde tanınmıyor. Kime sorsanız Kürt halkının en önemli sorunu nedir diye, ulusal birlik diyecektir. Kürtlerin birleşmesi lazım. Acilen Kürt siyasetinin ortaklaşması lazım. 1900’lerin başında Kürt siyaseti, halkı birleşemediği için kaybetti. Bugün modern partilerimiz bu lükse sahip değiller. Mutlaka ulusal birlik konusunda kuzeyde adım atmalıyız. Bunun diğer parçalar üzerinde de olumlu etki yaratacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kürt partiler arasındaki soğuk savaş duvarı yıkılmalı’

Kürtlerin ulusal birliğini sağlamanın önündeki engelleri değerlendiren Çiftyürek, sözlerine şöyle devam etti: “Yerel seçimlere özel bir slogan geliştirdik. Şunu söyledik: Kürdistan siyasetinde 40 yıllık soğuk savaş duvarını yıkmayı hedefliyoruz. Kastettiğimiz 2 büyük partinin 4 parçada, zaman zaman sıcak savaşa da dönüşen rekabet, etkinlik mücadelesidir. Bu soğuk savaş duvarı yıkılmazsa kalıcı ittifakın parçalarda gerçekleştirilmesinin önünde ciddi sorunlar çıkıyor. Biz bu duvarı yıkamazsak bile en azından bazı taşları indireceğiz. Yani 2 ayrı geleneği temsil eden çizgilerin, partilerin yakınlaşması, önce Kürdi platformda ortaklaşma, sonra da Kürdistan İttifak çalışmasında ortaklaşma, o soğuk savaş duvarını tümüyle yıkmasa bile bazı taşları indirdi. Rojava’da da beklentimiz ENKS ile TEV-DEM ortaklaşırsa sözünü ettiğimiz soğuk savaş duvarının köklü olarak yıkılması orada gündeme gelecekti. Fakat bunu engellediler. Kim engelledi, Türkiye, İran, Rusya vs. engelledi.”

Kürdistani İttifak Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek

‘Diyarbakır’da yarım da olsa doğru söylüyorlar ama Ankara’da söylediklerini unutuyorlar’

Türkiye’deki muhalefet partilerinin bölgede farklı konuştuklarını Ankara’da farklı davrandıklarını ifade eden Çiftyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Millet İttifakı’ndan partiler peş peşe geliyorlar. Burada güzel şeyler söylüyorlar. Ama hani bir deyim vardır; “Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar”. Geliyorlar, Diyarbakır’da Van’da yarım da olsa doğru söylüyorlar ama Ankara’ya dönüyor ve söylediklerini unutuyorlar. DEVA Partisinin başkanı en son Van2da konuştu. Anadilde eğitim dedi ve benzer birçok şeye değindi. Fakat Kürt halkının anadilinde eğitimindeki kastı nedir? Dil hakkı ana sütü gibi helaldir diyorlar. Saadet Partisi de DEVA Partisi de diyor ama bunun içeriğinde ne var? Eğer kendi kendinize evde konuşun diyorlarsa bunun bir karşılığı yok. İlkokuldan üniversiteye kadar Kürtçenin eğitim öğretim dili olmasını savunuyorlarsa bunu açıkça söylemeleri gerekir. Kürt meselesinin etrafında dolanıyorlar ama gerisi yok. Kılıçdaroğlu Roboski’ye gitti ve dedi ki, “Ben bu meseleyi aydınlatacağım”. Mesele zaten aydınlanmış. Kimin yaptığı belli, TSK ben yapmadım demiyor ki. Hangi ülkenin uçağı, hangi pilotlar, kimin emir verdiği zaten belli. Bunun aydınlanacak bir tarafı yok. Bunun yargıya taşınması gerekir. Bu yargı aşamasında tıkandı. Kılıçdaroğlu deseydi ki, ben bunu yargıya taşıyacağım. Fail belli ise bunun bir karşılığı olmalı. Mahkeme bunu bir sonuca vardırmalı demeliydi. Ama genel geçer şeyler söylüyor. Başta Millet İttifakı partilerine diyeceğimiz şudur: Siyaset ısındığı, seçim dönemleri geldiği zaman Kürt halkının taleplerini yarım yamalak dile getiriyorlar ama sonra Ankara’ya dönüyorlar ve unutuyorlar. Bunu engellemenin tek yolu var; Kürt halkı hem sokakta hem de mecliste çok daha güçlü olarak demokratik basıncı gündeme getirmelidir. 100 yıldır mesele Kürdistan meselesi olduğu zaman bütün partiler tekleşir ve devlet partisi vardır. Aralarındaki bütün ayrım ortadan kalkar. Mesele Kürt, Kürdistan olunca orada devlet partisi ve siyaseti vardır. Bunun kırılmasının yolu Kürt halkının sokak ve mecliste daha güçlü olması lazım.”

‘Ekonomik kriz ağırlaştıkça AKP savaş davulunu daha yüksek sesle çalmaya başlıyor’

AK Parti iktidarının ekonomik sorunların üstesinden gelemediğinde halkın kendisine yönelecek tepkisini bertaraf etmek için toplumsal kutuplaşmayı körüklediğini ve bunun için de Kürt kazanımlarına yönelerek güvenlikçi politikalarla hedef şaşırttığına vurgu yapan Çiftyürek, şöyle konuştu: “AKP Hükümeti içeride ekonomik kriz altında sıkıştıkça, bu krize çözüm üretemedikçe ki üretemiyor. Son 7-8 aydan bu yana enflasyonu düşürülmesine ilişkin için durmaksızın tarih erteliyor. En son 2023’e erteledi. Kriz ağırlaştıkça, krizin toplum üzerindeki etkisi derinleştikçe ve oylarında ciddi bir erime sürdükçe o zaman AKP hükümeti savaş davulunu daha yüksek sesle çalmaya başlıyor. Kime karşı, Kürt kazanımlarına karşı. Ne yapıyor; Rojava’ya dönük olarak ısrarla Tel Rıfat ve Münbiç’i almak istiyor. Bunun için de her türlü yola başvuruyor.”

‘Komşu ülkelere taviz vereceğinize, doğrudan doğruya Kürt halkıyla ortaklaşın’

Yönetenlere çağrıda bulunan Çiftyürek, sözlerini şöyle noktaladı: “Bizim çağrımız şudur Türkiye hükümetine, AKP hükümetine, Türk siyasetine, devletine: Kürt kazanımlarını sınır ötesinde bile ortadan kaldırmak için başta Rusya olmak üzere önce komşu devlete gidip boyun eğeceğinize, taviz vereceğinize, bin yıldır kardeş dediğiniz Kürt halkına demokratik elinizi uzatmıyorsunuz? Israrla size elini uzatmasına rağmen. Gidip Rusya’ya, İran’a, Irak’a Suriye’ye onların rejimleriyle ortaklaşacağınıza, taviz vereceğinize, doğrudan doğruya Kürt halkıyla ortaklaşın. Savaş siyaseti çözüm değildir. Savaş siyaseti ekonomik krizi daha da ağırlaştıracaktır. Bu sadece bize değil bütün dünyada genel kuraldır. Rojava’ya dönük sürdürülen yeni harekatın çözü olmadığını, ne Türk halkına ne Kürt halkına bir yarar getirmeyeceğinin altını çizmek istiyoruz.”

SUR AJANS / ÖZEL

Editör: Haber Merkezi