Gündem

Mezopotamya Kitap Fuarı'nda Kürtçeye yoğun ilgi

Diyarbakır’da 24 Aralık'a kadar açık olacak Mezopotamya Kitap Fuarı'nı ilk 3 günde 150 bin kişi ziyaret ederken, fuarda, Kürtçe kitaplara ise yoğun ilgi var.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Eylül Fuarcılık işbirliğinde organize edilen Mezopotamya Kitap Fuarı, 4 yıl aradan sonra 16 Aralık'ta kapılarını açtı. Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuar, 24 Aralık’a kadar açık kalacak. İlk 3 günde 150 bin kişi fuarı ziyaret etti. Bu sayının 24 Aralık’a kadar 700 bini bulması bekleniyor. Kürtçe kitap basan yayınevlerine de fuarda ilgi dikkat çekiyor. 

Kürtçe kitaplara ilgi yoğun

Diyarbakır’da 3'üncü kez kitap fuarına katıldıklarına dikkati çeken Aryen Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Roj Agir, 4 yıldır fuarın yapılmamasının kültür ve sanatın merkezi olan Diyarbakır için büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

Bu eksikliğin ortadan kaldırılması için Kürt yayınevlerinin yoğun çalışma yürüttüğünü belirten Agir, “Sonunda çalışmalar sonuca erdi. Bugün buradayız. Kürt kitaplarına karşı büyük bir alaka var. Bizim yayın için daha çok Kürtçe romanlara alaka var. Kürt ve Kürdistan tarihi ile Kürt diline ilişkin olan kitaplar çok isteniyor. Güzel bir alaka görüyoruz. Yazar ve sanatçılar fuar sayesinde bir araya geliyor. İki taraf arasında iyi bir ilişki oluyor” diye kaydetti.

Agir, tutuklu yazarları da hatırlatarak, şunları söyledi: "Yanımızda olma imkanları yok, sanatlarını gösterme şansları yok. O yüzden onların fikirlerini, seslerini ve Kürt sanatını okuyuculara aktarmayı amaçlıyoruz. Fuar sayesinde onların kitaplarını ve hayatlarını da tanıtıyoruz” dedi.

Yazarlar ve okurlar buluşuyor

Aram Yayınevi'nden Delil Zengeralp, fuarın yayınevlerinin yazarları ile okurların buluşması açısından önemli olduğunu vurguladı. Yeni çıkan birçok kitaplarını okurlarla buluşturduklarını ifade eden Zengeralp, fuarın Pazar günleri hafta içine göre daha yoğun olduğunu söyledi. Katılımın daha da artacağını düşündüklerini paylaşan Zengeralp, "Eski okurlarımız da geliyor. Sadece burada karşılaşıp gelen de var. Bazı yazarların kitaplarını merak edip gelen okurlarımız da oluyor” dedi. Zengeralp, kitapları incelemek, yazarlarla tanışmak ve fuar atmosferini tatmak için tüm okurları Aram standı ve fuara çağırdı.

Yeni kitaplar sergileniyor

Nûbihar'ın Yayın Koordinatörü Aziz Tekin ise, 4 yıl aradan sonra fuarın açılmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. 4 yıldır okuyucuların kendilerini beklediğini belirten Tekin, fuara dönük alakanın çok iyi olduğunu dile getirdi. Tekin, “Kitapları bilerek geliyorlar. Ama kimi sürprizler de oluyor. Haberi olmayan bir kitabı stantta görüyorlar" diye kaydetti.

Tekin, “24 Aralık’a kadar buradayız, halkımız gelip bize başvurabilir. Çayımızı içebilirler, kitaplara bakabilirler” çağrısı yaptı.