SUR AJANS

Diyarbakır’da bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yemek firmasına yönelik verilen para cezasına son noktayı koymak için Sağlık Bakanlığı, müfettişlerini bir ayı aşkın önce Diyarbakır'a gönderdi. Müfettişlerin Diyarbakır'a geliş sebebi ise yemek firmasına verilen 340 bin liralık para cezası ve buna yönelik hastane yönetiminin sergilediği tavır.

Diyarbakır’da bulunan Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2022 yılının Ekim ayında başlayan ‘yemek boykotu’ kamuoyunda gündem olmuştu. Yapılan eylem bir süre sonra sona erdi. (LİNK) Ancak, o tarihten sonra Diyarbakır'da sağlık emekçileri ile hastaların yemek krizi devam etti. (LİNK) Yemek kriziyle gündeme gelen Gazi Yaşargilr Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde geçtiğimiz ayda da bu kez yeni bir krizin yaşandığı ortaya çıktı.

Yemek 2 saat gecikince tutanak tutuluyor

Gazetemize ulaştırılan 2 farklı mesajda yaklaşık bir ay önce yaşanan krizin detayları yer aldı. Mesajda verilen bilgilere göre Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yemek dağım hizmetinin ihale yoluyla üstlenen firma, şartnamede belirtilen saatten yaklaşık 2 saat sonra hastaneye yemek getirince tutanak tutuluyor.

“Hizmeti teknik şartnameye göre her gün sabah saat 10.00'a kadar taşıma yöntemi ile gelmesi gerekirken yemek saat 11:45'e kadar gelmediği için hastane müdür yardımcısı A.G, mutfak sorumlusu ve 2 diyetisyen ile birlikte hazırlanan tutanak ihaleyi yapan Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’ne ile bildirildi.”

Van'da ‘Kent Rehberi’ uygulaması Van'da ‘Kent Rehberi’ uygulaması

‘340 bin lira ceza sonrası başhekim tehdit edildi’

Haber merkezimize ulaştırılan mesajda Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü, iletilen tutanak sonrası yemek dağıtım firmasına 340 bin lira para cezası kesiyor. Cezanın tebliğ edildiği dağıtım firması bu kez tutanakta ismi bulunan A.G ile Başhekim Süleyman Öden’i şantaj ile tehdit ediyor.

“Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri idari şartnameyi göre ihale fiyatı üzerinden binde iki oranında toplamda 340.000 TL firmaya ceza kestiler. Yemek firmasına bu tebligatın yapılmasından sonra firma yetkilileri, Müdür Yardımcısı A.G ve Başhekim Süleyman Öden’e tehdit şantaj ve araya hatırlı kişileri koyarak ikna etme çabalarına giriştiler.”

‘Tehdit ve şantaj sonrası ‘sehven’li yeni bir tutanak tutuluyor’

Tehdit, şantaj ve aracılardan sonra yeni bir tutanağın tutulduğu aktarılan mesajda, Öden’e dair başka bir iddia da ortaya atılıyor. Tehdit ve şantaja maruz kalan Öden’in yemek dağıtım firmasına daha önceden yakınlarını işe aldırdığı iddia ediliyor.

“Müdür Yardımcısı A.G ve Başhekim Süleyman Öden verilen bu kararın geri alınması için yeniden araştırmalara gidildi. Yapılan araştırmalar neticesinde yeni bir tutanak tutularak kendileri ve mutfak sorumlusun imzasını alarak yapılan tutanağın “sehven yapıldığını” belirtiler.

Süleyman Öden de zamanında yakınlarını bu firmanın yanına işe yerleştirmişti. O da firmaya bu cezanın verilmemesi gerektiği yönündeki tutanağı Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğüne göndererek verilen 340.000 TL cezanın sehven yapıldığını belirtmişler.”

Bakanlık müfettiş gönderiyor

Düzenlenen ikinci tutanak sonrası hastanede çalışan bazı sağlık emekçileri konuyu CİMER’e taşıyor. CİMER’e yapılan şikayetler sonrası Sağlık Bakanlığı, müfettişlerini Diyarbakır’daki Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne araştırma yapması için gönderiyor.

Kamera kayıtlarını inceleyen müfettişler, ilk tutanakta yer alan gecikme saatinin doğru olduğunu tespit ediyor ve ikinci tutanağı tutan A.G ile Öden’e “İlk tutanağı neden iptal edildi” şeklindeki soruyu yöneltiyor.

‘Başhekim 30 puan ceza ve soruşturma istemi’

İncelemelerini tamamlayan müfettişler, A.G ile Öden’e mesleki açıdan 30 puan ceza veriyor ve haklarında yeni bir soruşturma açılması kararını alıyor.

Müfettişler firmaya verilen 340 bin liraya doğru buldu

Öte taraftan müfettişler, yemek firmasına ilk tutanakta verilen 340 bin lira cezanın haklı olduğuna karar veriyor.

“Firma sonraki yemeklerde et kullanmadı, yönetim tutulan tutanakları işleme almadı”

Son noktanın konulduğu olayın ardından yemek firmasının aldığı cezaya karşılık malzemelerde kısmaya gidildiğinin iddia edildiği mesajda, diyetisyenlerin tuttuğu tutanakların işleme alınmadığı ifade ediliyor.

“Firma da kendisine verilen bu 340.000 TL cezayı ödedikten sonra verilen zararı yaklaşık bir hafta boyunca yemeklerde et kullanmayarak kalitesiz bir yemek vererek bunun karşılığını almak istedi. Hastane diyetisyenleri bir hafta boyunca her gün tutanaklar tutarak bu konuyu hastane yetkililerine bildirdiler. Hastaneye yetkilileri hiçbir şekilde tutanakları işleme almadılar.”

Editör: Haber Merkezi