Arif Bulut/ÖZEL HABER
Diyarbakır’a 130 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 40 bin nüfusa sahip Kulp ilçesinde 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından Merkez Yeni Mahalle Muhtarı olarak seçilen Necati Ateş, Kulp Belediyesi’ne yaptığı ‘düğün salonu’ başvurusunun ardından bu kez de 1973’ten bu yana yaşanan kadastro sorunu için kolları sıvadı.
Ateş, 1973'te yapılan afet kadastrosu işleminin ardından bugüne kadar herhangi bir kadastro güncellemesi yapılmadığını belirterek, mağduriyetlerin giderilmesi için yetkililere başvurdu.
Muhtarı olduğu mahallede bulunan Afet Parsellerinde en son 1973 yılında kadastro işleminin yapıldığını ve bu tarihten itibaren kadastro işlemlerinin yapılmadığını belirten Ateş, yaşanan mağduriyetlerinin çözümü için 9 Eylül 2024 tarihinde Kulp Kaymakamlığı’na başvuruda bulundu.
Ateş’in başvurusunu ele alan Kulp Kaymakamlığı, ilgili başvuruyu Diyarbakır Kadastro Müdürlüğü’ne iletiyor. Kaymakamlığın gönderdiği başvuruyu inceleyen Diyarbakır Kadastro Müdürlüğü, işlemlerin Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Milli Emlak Müdürlüğü tarafından yürütülmesi gerektiğini bildiriyor.
Bunun üzerine Ateş, 11 Kasım 2024 tarihli bir dilekçe ile bu iki kuruma resmi başvuruda bulunuyor.
Ateş, dilekçesinde, afet kadastrosu yapılan 1973 yılından bugüne kadar tapu işlemlerinin yapılmaması nedeniyle mahalle sakinlerinin mülkiyet haklarının garanti altına alınamadığını ve bu durumun resmi işlemleri zorlaştırdığını vurguluyor.
“İnsanlar doğalgaz dahi bağlayamıyor”
Kulp'ta, 2021-2026 Doğal Gaz Arzı Planlamasına göre, doğalgazın 2026 yılında bağlanması öngörülmüştü. Ancak mahalle sakinlerinin yoğun talepleri sonucu bu tarih 2024’e çekildi. Şu an ilçede tapulu hak sahiplerinin bulunduğu yerlere doğalgaz bağlantısı yapılmış. Ancak kadastro işlemleri tamamlanmadığı için, tapu sahipliği bulunmayan yurttaşlar, doğalgaz bağlantısı da dahil olmak üzere resmi işlemleri gerçekleştiremiyor.
"Mahallemizdeki vatandaşlar, tapusuz oldukları için doğalgaz gibi temel hizmetlere dahi erişim sağlayamıyor. Bu sorun bir an önce çözülmeli"
Mahalle sakinlerinin yaşadığı mağduriyeti gidermek amacıyla çözüm arayışlarına devam edeceğini belirten Ateş, gazetemize yaptığı başvuruya dair açıklamalarda bulundu.
“Muhtarı olduğum mahalle yerleşim açısından çok eski bir mahalle. Bunu öncelikle söylemek istiyorum. Seçimden önce halka ‘Birlikte sorunlarımızı çözeceğiz’ demiştim. Seçildikten sonra mahalle sakinlerini dinledim ve var olan sorunları tespit ettim. Bunun için öncelikle büyük sorunlardan başlamak istedim.
Bu sorunlardan biri de kadastro sorunu. Çözüm isteyen hak sahipleri bana sorunun çözümü için topladıkları imzaları verdi. Ben de yasal olarak yetkililere başvuruda bulundum. Süreç devam ediyor. Fakat, halkımızın en temel haklarını alabilmesi için yetkililerin hızlı bir şekilde harekete geçmesini bekliyoruz.
Yaklaşık 51 yıldır orada yaşayan hak sahiplerinin güvencesi olan tapularda herhangi bir güncelleme yok. İnsanlar burada mal ve mülk üzerinde sahip olduğu yasal hakları kullanamıyor. Doğalgaz sürecinde insanların bu hakkı kullanamaması yaşanan sorunların boyutunu daha net bir şekilde gün yüzüne çıkardı.
Buna yetkililerin de sessiz kalmayacağını ve çözüm için kış bitmeden harekete geçeceklerini umuyorum.”