SUR AJANS- Van'da yeni eğitim ve öğretim yılına kısa bir süre kala Mısır Çarşısı'nda bulunan sahafçılarda hareketlilik arttı. Sahafçıların ziyaretçilerinin başında öğrenciler geliyor. Ancak öğrenciler, dörtte bir oranında satılan ikinci el kitapları dahi almakta zorlanıyor. Öğrenciler birçok eli boş dönerken, sahaflar ise iş yapamamaktan dertli.

'Kitap alamıyoruz'

Zamlardan kaynaklı kitap almakta zorlandıklarını dile getiren öğrenci Rojbin Aydın, "Kitap alamadığımız için fotokopiye yöneliyoruz. Ona bile bazen paramız yetmiyor. Zamlar bizleri çok fazla etkiledi. Hatta bazen okulu bırakmayı bile düşünüyorum" dedi.

Her yıl benzer sorunlarla karşı karşıya kaldıklarına dikkati çeken Aydın, "Bu duruma bir an önce el atılmalı. Yıllardır sınava hazırlanıyorum ve her yıl zamlarla karşılaşıyoruz. Altından kalkamıyoruz.  Orijinal bir kitap en az 400 TL’den başlıyor. Fotokopi çeksek yarı fiyatına düşüyor. Yine de altından kalkamıyoruz. Ben bir deneme almaya kalksam en az bin TL harcamam gerekecek. Çok kötü bir durumdayız” dedi.

İki kentte iki kadın: ‘Asla yapamam demeyin’ İki kentte iki kadın: ‘Asla yapamam demeyin’

'Bir kuruşun hesabını yapıyoruz'

Dershane fiyatlarından kaynaklı kütüphanede çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Yusuf Kaplan ise, kitap alamamaktan dert yandı. Kaplan, "Kırtasiye ve ikinci el kitaplara gittiğimizde aşırı derecede bir fiyat artışıyla karşılaşıyoruz. Artık onları da alamıyoruz. Bu duruma bir çözüm bulunmalı. Bu fiyatlar öğrenciler için çok yüksek. Bir kaynak için en az 2 bin TL harcamamız gerekiyor. Biz öğrenciler olarak bir kuruşun hesabını yapmak zorundayız. Çünkü ailemizi de düşünmek zorundayız. Ataması olmayan bir ülkedeyiz zaten" ifadelerini kullandı.

'İkinci el kitap bile bulunmuyor'

Mısır Çarşısı’nda 18 yıldır sahaflık yapan Mehdi Gerçekli, öğrencilerin sıfır kitap alamadıkları için ikinci ele yöneldiğini ifade etti. Gerçekli, "Ülkede yaşanan ekonomik kriz bizleri de çok etkiledi. Çünkü kağıt fiyatları artı ve bu kitapların fiyatına yansıdı. Veliler de öğrenciler de çok şikâyetçi. İkinci ele bir yöneliş var fakat artık ikinci el de eskisi gibi değil. Aileler, diğer çocukları okuyabilsin diye eldeki kitapları da saklıyorlar. Piyasa çok durgun. Fiyatlar çok yüksek, maddi sıkıntılardan dolayı insanlar diledikleri gibi kitap alamıyorlar” dedi.

'İnsanlar veresiye istiyor’

Bir öğrenci için ortalama bin 500 TL ila 2 bin TL arasında bir hesap çıktığını söyleyen Gerçekli, "Bir kitabın fiyatı şu anda 200 TL’nin üzerinde. Bu durum da velilerin bütçelerini zorluyor. Ekonomideki bu daralma öğrencinin de velinin de bütçesini zorluyor. Bazen öğrenciler okul harçlıklarında biriktirerek, kitap almaya çalışıyorlar. Öğrenciler artık, maliyeti düşük olması nedeniyle fotokopiye yöneliyor. Hiç tanımadığımız insanlar gelip bizden veresiye talep ediyor. Bu durum bizleri de çok üzüyor" diye kaydetti.

'Satış yapamıyoruz'

Maliyetlerden kaynaklı satış yapamadıklarını söyleyen bir başka sahafçı Erdal Gediz ise, “5 yıldır kitap satıyorum ve ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kaldım. Ülkedeki kriz giderek derinleşiyor. Bu durum insanların alım gücünü de düşürüyor. 4-5 öğrencisi olan bir evde masraflar çok fazla. Bir kitap ortalama 200 ila 250 civarında" dedi.

Öğrencinin alım gücü olmadığı için sıklıkla veresiye istediğini kaydeden Gediz, şunları söyledi: "Okulda öğretmenin istediği kitabı almak için, elindeki diğer kitapla değiştirmek isteyen bile oluyor. Bu ekonomik krizden etkilenmeyen esnaf yok. Çünkü insanların alım gücü düştü. Eskiden bir veli buradan çok rahat bir şekilde bin TL ile öğrencisinin istediği her şeyi alabiliyordu. Şu anda fiyatlar neredeyse on katına çıktığı için alamıyorlar."

Kaynak: MA