Bilgisayar klavyesi ile yazan yazar, gazeteci ve çalışanlar dijitalleşmenin getirdiği rekabet nedeniyle parmaklarını hızlı kullanmak zorunda.

Genel olarak Adalet Bakanlığı’nın açmış olduğu katiplik sınavına hazırlanan yurttaşlarca çokça konuşulan ve araştırılan ‘on parmak klavye’ kullanımı dijitalleşme ile birlikte farklı bir boyuta evirildi.

Artık bilgisayar başında yazı yazmak için mesai harcayan bireyler de daha hızlı olmak zorunda. Öyle ki sürekli yeniliklerin eklendiği ‘dijital dünyada’ yapay zeka programları da yer almaya başladı.

Ancak klasik tarza alışmış bireyler ve içeriklerini kendi başına daha sağlıklı üretmek isteyenler henüz klavyeden kopmuş değil. Özelikle de basın kuruluşlarının editöryasında çalışan gazeteciler klavyedeki hız çok farklı bir avantaj olarak duruyor. Bu durum adliye binalarındaki zabıt katipler için de geçerli.

Öyle ki on parmak klavyedeki rekabet farklı durumlarla da gündeme geliyor. Örneğin 2022 yılında Danıştay’da zabıt katibi olarak görev yapan bir memurun 3 dakikada 90 kelime yazamadığı sonrada ortaya çıkmış ve memur görevinden alınmıştı.

Şuan on parmak klavye için Türkiye’de rekor olan ve dünyada iyi bir seviye olarak dakikada 150 kelime yazma gösteriliyor.

Adalet Bakanlığı’nda çalışan ve 18’i Türkiye olmak üzere 7 dünya şampiyonluğu bulunan Celal Aşkın bu rekoru elinde bulunduruyor.

Peki on parmak klavyede hızlı olmak için ne yapılmalı? On parmakta hız yarışı da beraberinde yeni alanları oluşturdu. Bu alanlar ise klavye hızını ölçen web sitelerine taşındı. İşte iyi olarak gösterilenler site isimleri şöyle:

.M5 Bilişim

.10 Fast Fingers

.Türk Eğitim

.Şampiyon Kursları

.İntersteno Türk

.Klavye Çalış

.Live Chat

.Typing

.Typing Test

.Artypist

Uzmanlara göre 10 parmak klavyede hızlı olmak için belirtilen programlar üzerinden düzenli çalışma ve egzersizlerin yapılması gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi