Prof. Dr. Murat Kızıl, saç dökülmesi tedavisinde yapılan bir araştırmanın geldiği aşamaya dikkat çekerek, “Araştırmacılar, farelerin embriyonik deri hücrelerini değiştirerek bir ay içinde 3 milimetreye kadar uzayan saç kökleri oluşturdular” dedi.

prof. dr. murat kızıl

Prof. Dr. Murat Kızıl

Kimya Profesörü Dr. Murat Kızıl, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saç dökülmesi tedavisinde yapılan bir araştırmanın geldiği aşamaya dikkat çekti.

Saç dökülmesi tedavisine doğru yeni bir adım: Laboratuvarda yetiştirilen saç kökleri

Prof. Dr. Kızılı, “Saç dökülmesi tedavisine doğru bir adım da laboratuvarda yetiştirilen saç kökleri” başlıklı paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Araştırmacılar, farelerin embriyonik deri hücrelerini değiştirerek bir ay içinde 3 milimetreye kadar uzayan saç kökleri oluşturdular. Araştırmacılar, farelerin embriyonik cilt hücrelerini değiştirerek bir ay içinde 3 milimetre kadar uzayan saç kökleri oluşturdular. Olgun saç kökleri, bir gün saç dökülmesini tedavi edebilecek bir hareketle ilk kez bir laboratuvarda yetiştirildi. Çalışmaya dahil olmayan Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Kairbaan Hodivala-Dilke, yapay olarak saç kökleri üretmenin tarihsel olarak çok zor olduğunu söylüyor.  "Farklı hücre türleri, farklı türde besinlere ihtiyaç duyar ve vücudun dışındayken, vücutta oldukları zamana kıyasla farklı türde gereksinimlere ihtiyaç duyarlar." Memelilerde kıl folikülleri tipik olarak deri hücreleri ve bağ dokusu arasındaki etkileşimlerin bir sonucu olarak embriyolarda üretilir. Ekibin ana buluşu, farelerin embriyonik cilt hücrelerini özel bir jel tipinde kültürlemekti; bu, hücrelerin saç köklerine yeniden programlanmasına izin verdi. Hodivala-Dilke, "Bir saç folikülü düşünürseniz, saçın ortasından aşağıya iner ve daha sonra folikülün ve diğer özel hücrelerin etrafındaki epitel hücre katmanlarına sahiptir" diyor.  Jel, bu hücrelerin bir laboratuvarda büyümesine izin veriyor, böylece birbirlerinin üzerine ve etrafına tırmanabilecekleri anlamına geliyor, diyor. Saç kökleri bir aya kadar uzadı ve 3 milimetre uzunluğa ulaştı.  Fukuda, "Bu muhtemelen farelerin saç döngüsünün yaklaşık bir ay olduğu gerçeğiyle ilgilidir" diyor. Ekip şimdi insan hücrelerini kullanarak deneyi yeniden oluşturmak için çalışıyor.”

SUR AJANS