SUR AJANS- Dortmund Alevi Kültür Merkezi (DAKME), tarafından Almanya’nın Dortmund şehrinde RA filmi gösterimi etkinliği düzenledi. Dersim’in kültürel ve inançsal yaşamını ele alan filme birçok kişi katılım gösterdi. Filmi gösterimi öncesinde türküleriyle konuklara müzik dinletisi veren Cemil Qoçgiri, duygusal anlar yaşattı.

Film gösteriminin sona ermesinin ardan filmin yapımcılığını yapan Hüseyin Ayrılmaz, belgesel hakkında bilgi verdi. Ayrılmaz film tanıtımının ardından izleyicilerden sorular alarak cevaplamaya çalıştı.

‘İnanç üzerindeki baskıyı ele almak istedik’

Dersim tarihi üzerindeki baskıların inanç yönünden eksik kaldığını ve buna yönelik bir çalışmanın yapılması gerektiğini söyleyen Ayrılmaz, “Biliyorsunuz ceberut bir devletle yüz yüzeyiz. Köylerimizin yakıldığı dönemlerde çok uğraştık, çok didindik ama kendi tarihimize yüzümüzü çevirdik. İlk defa 38 soykırımını gündeme getirmeye çalıştık. Yıllardır bu inanç üzerindeki baskıyı bir de inanç boyutuyla ele almaya çalışıp bir şeyler yapmaya karar verdik. Bu aslında bizim kültürel yaşamımızdır.” İfadesinde bulundu.

‘Dersim’deki cemevleri devletin denetiminde’

Toplumda inanç yönüyle de böyle bir talebin olduğuna dikkat çeken Ayrılmaz, “Dersimdeki cemevlerinin büyük bir bölümü devletin denetiminde. Orada bize ait bir şey yok. Dolayısıyla buna karşı bizi götürmek istedikleri noktaya gitmemiz gerekiyordu, itiraz sürecini başlatmamız gerekiyor. Bunu da ancak o toplumun kültürel hafızasından yola çıkarak yapabilirdik.” şeklinde konuştu.

Mardin’de "Yaratıcı Yazarlık" öğrencilerine kültürel miras farkındalığı etkinliği Mardin’de "Yaratıcı Yazarlık" öğrencilerine kültürel miras farkındalığı etkinliği

‘Acılarımızın verdiği tarihle yetinmemeliyiz’

Dersim bölgesi halkının çabuk değiştiğini ve çok çabuk unuttuğuna değinen Ayrılmaz, devamında şu noktaya dikkat çekti: “Önümüze konulanı hemen kabul ediyoruz. Ondan dolayı buna karşı bir itiraz ve toplumun en çok yoğunlaştığı alana el atmamız gerekiyordu. Kendimizce böyle bir şey düşündük ve bu filmin çalışmalarına başladık. Biz aslında bir göç toplumuyuz. Bu yola yürürken bir şeyleri hep unuttuk. O unutulanı günümüz gençliğine taşımak istedik. Köksüz değilsiniz siz çok köklü bir yapıya sahipsiniz. Acılarımızın verdiği tarihle yetinmemeliyiz, kendimiz olmalıyız.” dedi.

Ayrılmaz, tarihimizin başkaları tarafından yazıldığını bunun önüne geçmek içinde gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin önemini vurgulayarak, “Halkımız adına küçük bir adım attık ama bunun mutlaka arkası gelmeli. Biz bunları ne kadar kendi gençliğimize, çocuklarımıza anlatırsak biz kendimize anlatılan avcı öykülerinden o kadar uzaklaşırız. Bizim tarihimizi ne yazık ki avcılarımız yazdı ve önümüze ne koydularsa o şekilde gitti.” diye ifade etti.

Ra Filmi Dortmund

Film gösterimi, Ayrılmaz’a yöneltilen sorular şeklinde son buldu.

Kaynak: PİRHA