Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan hakkında Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) görev aldığı iddiasıyla “örgüt üyeliğinden” açılan davanın duruşmasına devam edildi. Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının İstinaf’ta bozulmasıyla yeniden görülen duruşmaya, Doğan’ın katılmadı. Duruşmada, Doğan’ın avukatları Mehmet Emin Aktar ve Ahmet Özmen’in hazır bulundu. Avukatlar, önceki celsede Doğan’ın 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili seçilmesiyle Anayasa’nın 83’üncü maddesinde düzenlenen “yasama dokunulmazlığı” kapsamında yargılanmasının durdurulması talebini yineledi.
Yargılamanın durdurulması talebine karşılık iddia makamı da, talebin reddini istedi.
Doğan’ın avukatı Mehmet Emin Aktar, yargılama ve tutuklamalara gerekçe yapılan Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki “Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz” hükmüne işaret etti. Anayasa Mahkemesi’nin bu maddedeki suç biçiminin belirsizliği nedeniyle Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu için ihlal kararı verdiğini hatırlatan Aktar, bu madde için Meclis’ten düzenleme talep ettiğini hatırlattı. Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu kararına dikkati çeken Aktar, bu madde düzenlenmeden milletvekilleri hakkında açılan dosyalarda ise yargılanmanın durdurulması kararı verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Diyarbakır 8 ve 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 ayrı dosyada yargılama durdurma kararı verdiğini hatırlatan Aktar, müvekkili hakkında yargılamanın durdurulması ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını istedi.
Talebi değerlendiren mahkeme heyet, “Yasama dokunmazlığı”nı düzenleyen Anayasa’nın 83’üncü maddesi gereğince Doğan’ın yargılanmasının durdurulmasına, uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi.