Kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) 2022 yılı faaliyetlerine ilişkin Sayıştay tarafından hazırlanan raporlar açıklandı. Raporlarda Büyükşehir Belediyesi ve MARSU faaliyetlerine dair çok sayıda usulsüz işleme dikkat çekildi.

Sayıştay’ın Mardin Büyükşehir Belediyesi ile ilgili raporunda, usulsüz işlemler 10 ayrı başlık altında düzenlendi. Raporda, Büyükşehir Belediyesi ile ilgili denetim sonucu tespit edilen usulsüzlükler arasında “Taşınmaz Malların Süresiz Tahsis Edilmesi”, “Sosyal Denge Sözleşmesine Sözleşme Konusu Olmayan Hükümlerin Konulması”, “Avans ve Kredilerin Süresinde Kapatılmaması” ve “Doğrudan Temin Alımlarının Elektronik Kamu Alım Platformuna Kaydedilmemesi” gibi işlemler yer aldı.

Öngörüler tutmadı

4 Gazeteci gözaltına alındı 4 Gazeteci gözaltına alındı

Raporda, belediyede 189 memur, 12 sözleşmeli personel, 132 kadrolu işçi, 3 geçici işçi olmak üzere 336 personelin yanı sıra 696 Sayılı OHAL Kararnamesi kapsamında ise bin 624 personel olmak üzere toplamda bin 960 personel olduğuna yer verildi. Belediyenin öngördüğü ödenek miktarının bir milyon 310 bin TL olmasına karşılık, 2022 yılı içinde öngörülen ödeneğin yetersiz kaldığı ve merkezi bütçeden belediyeye 952 milyon 107 bin 763 TL ek ödenek verildiğine dikkat çekilen raporda, ödeneğin 247 milyon 909 bin 357 TL’sinin iptal edildiğine yer verildi.

Kayyım yönetiminin 2022 yılı bütçe gelir tahmininin de yüzde 65 oranında gerçekleştiğine yer verilen raporda, beklentinin gerçekleşmeme nedeni “pandemi” olarak gösterildi.

Taşınmazı sattı

Belediyenin sermaye gelirlerinde artışın gelir tahmininin üstünde olduğuna dikkat çekilen raporda sebebinin ise, önceki kayyım Mustafa Yaman döneminde 3 defa satılığa çıkarılmasına rağmen satışı gerçekleştirilemeyen belediyeye ait İstanbul’daki taşınmazın satışından kaynaklandığına yer verildi.

Taşınmaz emniyete tahsis edildi

Raporda, belediyeye ait taşınmazların Mardin İl Sağlık Müdürlüğüne ve Derik İlçe Emniyet Müdürlüğüne tahsis edildiği, tahsis süresinin belirtilmediğine dikkat çekilirken, taşınmazların süresiz tahsis edildiğinin tespit edildiğine yer verildi. Belediyenin verdiği cevapta İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü’ne tahsisin sonradan düzeltilerek, 25 yıllığına yapıldığını bildirdiği kaydedilen raporda, tahsis işlemlerinin süreli olarak ve en fazla 25 yıllığına yapılması gerektiği kaydedildi.

İhtiyaçtan fazla avans ve kredi kullanıldı

Belediye ile Bem-Bir-Sen arasında imzalanan "Sosyal Denge Tazminatı Ödenmesine İlişkin Sözleşme”nde kanuna aykırılıklar olduğu kaydedilen raporda, avans ve kredilerin kullanımının usulsüz yapıldığına dikkat çekildi. Raporda, şu ifadeler kullanıldı: “2022 yılı içerisinde, yıl içinde kapatılmış olmakla birlikte zamanında kapatılmamış 2.778.364 TL avans ve kredi bulunduğu, zamanında kapatılmayan bu avans ve kredilere ilişkin gecikme zammı uygulanmadığı, uhdesinde mahsup edilmemiş avans bulunmasına rağmen aynı kişiler adına tekrar avans açıldığı, özellikle mahkeme harç giderleri adı altında verilen avansların kullanım oranlarının çok düşük olduğu, ihtiyaçtan daha fazla avans verildiği tespit edilmiştir.”

Doğrudan teminler EKAP’a kaydedilmedi

Belediyenin hesap ve işlemleri üzerinde yapılan incelemelerde doğrudan temin ile yapılan satın alma işlemlerinin EKAP’a (Elektronik Kamu Alım Platformu) kaydedilmediğinin tespit edildiği raporda, “Doğrudan temin yoluyla yapılan alımların, alımı takip eden ayın onuncu gününe kadar EKAP üzerinden kayıt altına alınması gerekmektedir” denildi. 

Borç stokunu yüzde 623 oranında aştı

MARSU’ya ilişkin raporda ise, MARSU’nun borç batağına sürüklendiğine dikkat çekildi. MARSU’nun borçlanma limitinin yasal düzenlemede belirtilen sınırı 2021’deki uyarıya rağmen aştığı kaydedilen raporda, MARSU’nun borçlanma stokunun 271 milyon 206 bin 469 TL olmasına karşın bu oranın yüzde 623 oranında aşıldığı ve 1 milyar 960 milyon 994 bin 614 TL’ye ulaştığına yer verildi.

Sayıştay raporunun ilgili kısmında “Borçlanmanın yasal sınırının yaklaşık 6 kat üzerinde olması ve her geçen yıl daha da artması ileride idarenin asli görevlerini yerine getirmeme riskini ortaya çıkarmaktadır. İdarenin borç stok durumunu belirleyerek bu tutarın en son kesinleşen bütçe gelirinin yeniden değerleme oranında artırılmış miktarını geçirmemesi ve borç stok durumu yasal sınırın altına düşürülmeden yeni borçlanmaya gidilmemesi uygun olacaktır” denildi. (Kaynak: MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz