Ankara Tabip Odası olmak üzere başkentteki sağlık örgütleri yaptıkları ortak açıklama ile şehir hastanelerinin kamu bütçesinde oluşturacağı kara deliğe dikkat çektiler.

Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi, “Şehir Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği” üzerine ortak basın açıklaması yaptı.

Şehir Hastanelerinin rant merkezli çalıştığına dikkat çekilen yazılı açıklamada, birinci basamak sağlık hizmetlerinin atıl bırakıldığına vurgu yapıldı.

Eğitim ve Araştırma Hastaneleri niteliksiz hale getirildi

Eğitim-Araştırma Hastanelerinin bilinçli müdahalelerle işlevsizleştirildiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Siyasi iradenin direk ve bilinçli müdahaleleri ile birlikte niteliksiz ve işlevsiz hale getirilmiş ve bu durum şehir hastanelerinin açılabilmesi için bir gerekçe olarak ortaya konulmuştur. Böylece siyasi iktidar tarafından halkın sağlık hakkının bütüncül görülmediği ve sağlık hizmetlerinin merkezine inşaat ve rant projelerinin alındığı tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmıştır.”

adana şehir hastanesi

Adana Şehir Hastanesi

Şehir Hastaneleri kara delik

Ankara sağlık emek ve meslek örgütleri olarak “Sağlığa Yatırım Programı” çerçevesinde kamuoyuna yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığının 14.01.2022 tarihinde yayınlandığı ‘2022 Yılı Yatırım Programı’ verilerine işaret edilerek şehir hastanelerinin kamu bütçesinde bir kara deliğe dönüştüğü belirtildi.

Şehir hastanelerinin kamu bütçesine maliyetine ilişkin olarak açıklamada paylaşılan veriler ise şöyle:

-Şehir Hastanelerine 2021 yılı sonuna kadar son beş yılda 21 milyar TL’lik ödeme yapılmıştır.

-2018’de 1,3 milyar olan kullanım bedeli 2021’de 10 milyara çıkmış, 2022 için ise 14,1 milyar kaynak ayrılmıştır.

-2019 ile 2022 arasında kullanım bedeli 3,8 kat artmıştır.

-Önümüzdeki üç yılda geriye dönük beş yıllık kullanım bedelinin 2 katı üstünde artışla 47,3 milyar ödeme gerçekleşecektir.

-Bu hastanelerin yirmi beş yıllığına kiralandığı düşünüldüğünde sadece kullanım bedeli olarak sekiz yıl için bütçeden çıkan tutar 68,3 milyar olacaktır.”

Şehir hastanelerinin kamuya maliyeti

Sağlık meslek örgütleri, planlamaya dahil edilen yeni şehir hastanelerinin yaratacağı handikapları da şöyle sıraladı:  

“-Sağlık Bakanı tarafından 2022 bütçe görüşmelerinde 5 yeni şehir hastanesi açılacağı ifade edilmiştir. (Kocaeli ŞH, Kütahya ŞH, Ankara Etlik ŞH, Gaziantep ŞH, İzmir Bayraklı ŞH)

-Açılacak 5 yeni şehir hastanesinin, ŞH’nin bütçede yarattığı yükü %39 arttıracağını öngörmekteyiz,

-Yeni açılacak ŞH ile ŞH’nin Sağlık Bakanlığı bütçesindeki yükü %19’dan %26’ya çıkacağını ifade edebiliriz,

-Artan enflasyon ve döviz kuru, şehir hastane batağını büyütüyor; Şehir Hastaneleri ÜFE, TÜFE oranları ve döviz kurundan etkilenmektedir, bu nedenle yıllar içinde şehir hastaneleri harcamaları katlanarak artmaktadır.

-2021 yılı TÜFE, ÜFE ve döviz kurundaki artış nedeniyle 13 şehir hastanesine 2021 – 2022 yılında ödenen kullanım bedeli artışı %41’dir.

-Sağlık Bakanının 2022 bütçe sunumunda 9 şehir hastanesinin kamu kaynakları ile yapılacağı ifade edilirken, Cumhurbaşkanlığının 2022 yayınlarına göre 11 şehir hastanesi kamu kaynakları ile yapılmaktadır. Örneğin kamu kaynakları ile yapılan 800 yataklı Rize Şehir Hastanesi’nin 250.000 metrekare ile yatırım tutarı 1,4 milyar iken, 400 yataklı Zonguldak Devlet Hastanesi’nin 51.758 metrekare ile yatırım bedeli 273 milyondur.

-Kamu kaynakları ile yapılan 11 şehir hastanesinin (Antalya ŞH, Aydın ŞH, Denizli ŞH, Diyarbakır ŞH, Ordu ŞH, Rize ŞH, Sakarya ŞH, Samsun ŞH, İstanbul Sancaktepe ŞH, Trabzon ŞH, Şanlıurfa ŞH) toplam yatırım tutarı 22,8 milyardır.”

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi