Gündem

Şırnak’ta 'Etap dışı' bırakılan aileler mahkeme kararına rağmen mağdur ediliyor

Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı sonrası yıkılan evleri "etap dışı" gerekçesiyle verilmeyen aileler, mahkeme kararına rağmen 8 yıldır mağduriyetlerinin giderilmediğini ifade etti.

Şırnak’ta 14 Mart 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının sona ermesinin ardından 10 bine yakın konut ve iş yeri yerle bir edildi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında, yerle bir edilen yerlere 5 bin 716 konut ve iş yeri inşa edildi. Konutlardan 5 bin 200'i teslim edildi. Yapımı tamamlanmasına rağmen teslim edilmeyen işyeri ve konut sayısı ise 516. TOKİ, yasak sonrası ev ve iş yerleri yıkılan bini aşkın aileye “etap dışı” gerekçesiyle ev vermedi. "Etap dışı" kalan ailelerden bazıları, Mardin 3’üncü İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Dava, 5 Ekim 2021 tarihinde aileler lehine sonuçlandı.

Mahkeme, valilik ve hasar tespit komisyonu tarafından belirlenen taşınmaz yapı maliyetinin yeniden hesaplanmasına karar verdi. Kararda, "(...) objektif ölçüler ile hakkaniyete ve günün ekonomik koşullarına uygun olmadığı anlaşıldığından tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi. Mahkeme, ayrıca mağdur ailelerin tazminat başvuru haklarının olup olmadığının belirlenmesi için bir komisyon kurulması gerektiğini kaydetti.

Mahkeme kararına rağmen mağdur edilen ailelerin mağduriyeti giderilmedi.

5 ev değiştirmek zorunda kaldı

Mağdur yurttaşlardan biri olan Yusuf Kızılcan (68), 8 yıl içerisinde 5 ev değiştirmek zorunda kaldığını aktardı. Kızılcan, "Burada yasak ilan edildiğinde evimizi Silopi’ye taşıdık. Yasağın kalkmasının ardından bakanlık bizi Şırnak’a çağırdı. Bize, 'evlerinizde oturanlar, size anahtarlarınızı vermedikçe kiranızı ödeyecekler' dediler. Havadan ve yerden arazinin ölçümünü yaptılar. Ardından geçici olarak dairelere yerleştik. Ama bize ‘Evleriniz TOKİ alanına girmiyor' dediler. Ödedikleri kirayı da kestiler" dedi.

Kendilerine daha sonra "evlerinizin parasını ödeyeceğiz" denildiğini ancak verilen paranın sadece 6 bin lira olduğunu aktaran Kızılcan, "O zaman bir buzdolabı bile 10 bin liraya satılıyordu. Valiliğe, bakanlığa dilekçe yazıp talepte bulunduk. Ancak çözüme kavuşmadı. Evimizden geriye hiç bir şey bulamadık. Ama bize bir daire bile verilmedi, verilmiyor. Bazı ailelere 10 daire verdiler. Şuanda kirada kalıyorum ve 10 çocuğum var. 13 bin lira emekli maaşım var, 5 bini kiraya veriyorum. Geriye kalan parayla geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Bizi mağdur ettiler ve etmeye devam ediyorlar. Bu hak mıdır?" diye sordu.

2 yılda komisyon kurulmadı

Yurttaşlardan İzzet İrmez (46), mahkeme kararına rağmen mağduriyetlerinin giderilmediğine işaret etti. İrmez, "Evimizin yıkıldığı mahallede daire olmadığını söylediler ve başka mahalleden daire vereceklerini söylediler. Ardından da evlerinizin parasını vereceklerini beyan ettiler" dedi.

Belirlenen fiyatların çok düşük olduğunu kaydeden İrmez, "Bize bir evin odası kadar fiyat belirlediler. Bunu kabul etmedik ve yasal süreci başlattık. Açtığımız davayı kazandık. 2 yıl geçmesine rağmen halen evlerimiz teslim edilmedi. Oyalamak dışında bir şey yapmıyorlar. Başvurduğumuz İl Özel İdaresi, 'komisyon oturmadı, hazır değil ve fiyatını açıklamadı' deyip bizleri oyalıyorlar. Yüzlerce aile yıllardır mağdur ediliyor. İmzalanan sözleşmede dairelerin kirasını ödeyecekleri belirtildi. Ancak kiramız da kesildi" diye kaydetti.

'Bu komisyon ne zaman oturacak?'

Osman Yanık (56) ise, yetkililerin kendilerini oyaladığını söyledi. Yanık, "8 yıldır mağduruz. Dava açtık, sonuç aldık ama halen hakkımızı alabilmiş değiliz. Bize her seferinde ‘komisyon toplanana kadar vermeyeceğiz' diyorlar. Bir yıla aşkın süredir bu komisyon bir türlü oturmuyor. Bu komisyon ne zaman oturacak? Hakkımız olan evlerimizin verilmesini istiyoruz" diye konuştu. (Kaynak: MA)