SUR AJANS- Manisa’nın Soma ilçesinde Fernas Madencilik’te çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarılan işçilerin maden önündeki eylemi 6’ncı gününde devam ediyor. İşçilerin bir kısmı maden önünde nöbetteyken, bir kısmı da Soma Millet Bahçesi’nde bekliyor. Millet Bahçesi’ne “Fernas patronu Ferhat Nasıroğlu mecliste yasa yapıyor, iş yerinde yasa çiğniyor” pankartı asıldı.

Hala gözaltındalar

Dün gözaltına alınan Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır, sendikanın Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu ve 2 maden işçisi ise halen gözaltındayken, madenci yakını Reyhan Topuz ise dün ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

“Soma halkı arkamızda”

Konuya ilişkin açıklama yapan sendika avukatı Mert Batur, gözaltındakilerin durumunu sormak için ilçe emniyetine ve adliyeye gittiklerini aktardı. Batur, “Kendileriyle avukat görüşü dahi yapılmasına izin verilmiyor. Bunun savcı talimatıyla yapıldığı söylendi. Adliyeye gittiğimizde savcının kendisi yoktu. Adliye güvenliğine ‘madencileri ve sendika avukatlarını adliyeye dahi sokmayın’ diye talimat verildiğini öğrendik. Herhangi bir karar olmaksızın telefonlarına el konuldu ve gözaltı süresinin uzatılabileceğine dair bilgi yayılmış durumda. Öncelikle savcı beyi uyarıyoruz; bizi sınamasın. Biz bu eylemde yola çıkarken sonuç ne olursa olsun kazanacağız diye yola çıktık. Biz burada 3-5 tane madenci değiliz, bütün Soma halkı arkamızda” dedi.

“Geri adım atmayacağız”

Batur, “Bu onları da suçlu konumuna getirecek. Bu emirleri nihayetinde verdiğini bildiğimiz Ferhat Nasıroğlu, sen bir vekil olarak mecliste oturuyorsun, Anayasayı, TCK’yı çiğnedin. Şimdi de burada talimat verebildiğin, savcı ve kolluk eliyle ailelerin karşısına dikiliyorsun. Sana bu hakkı vermiyoruz. Sana yenilmeyeceğimizi ve bütün haklarımızı alana kadar mücadelede olduğumuzu söylüyoruz. Buradan barolara ve milletvekilerine de sesleniyoruz. Burada, mecliste oturan bir vekil tarafından hukuk çiğnendi. Arkadaşlarımızın 24 saat içinde, yani 16.00’de serbest bırakılması gerekir. Eğer serbest bırakılmazlarsa olabilecek her şeyin sorumluluğunun bu çağrıya yanıt vermeyen yetkililerde olduğunu bilsinler. Asla geri adım atmayacağız” diye ekledi.

“Hakkımızı istiyoruz”

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Reyhan Topuz ise eşinin Fernas Madencilik’te çalıştığını ve uzun zamandır sorun yaşadığını aktardı. Topuz şunları söyledi:

Diyarbakır Barosu'nda ‘Kadına şiddet’ masaya yatırıldı Diyarbakır Barosu'nda ‘Kadına şiddet’ masaya yatırıldı

“Fernas’ta sosyal hakların geri gelmesini, diğer maden işletmeleri ile aynı olmasını istiyoruz. Biz aslında çok şey istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi