Almanya ve emekçi halkı 1940'lı yıllarda Faşist Hitler rejiminin altında inim inim inlerken çok ağır bedeller ödediğine tarih de ezilen halklar da tanıktır.

İrfan Erdoğan/Almanya...

Nice gencecik evlatlarını ve aydınlarını darağaçlarında idam sehpalarında ve sokak ortalarında hunharca öldürülmelerine tanıklık etti. İşte bu aydın ve devrimci militanlarından birisi de Sophia SCHOLL...

Sophia SCHOLL 9 Mayıs 1921 yılında Almanya'nın Forschtenberg şehrinde ailesinin dördüncü çocuğu olarak doğdu. Münih Üniversitesinde okurken kardeşi Hans Scholl ile birlikte okulda savaş karşıtı bildiri dağıtırken yine kardeşi Hans ile birlikte Nazi rejimi tarafından yakalanarak göstermelik bir yargılamadan sonra kardeşi ile birlikte vatana ihanet suçlamasıyla 22 Şubat 1943 yılında henüz daha hayatın baharındayken 21 yaşında yine Almanya'nın Stadelheim şehrindeki cezaevinde idam edildiler.

sophia-scholl

sophia scholl

Sophie ve kardeşi Hans Scholl aynı zamanda o dönemler Nazi rejimine karşı bir mücadele örgütü olarak kurulan Weise Rose(Beyaz Gül) adlı örgütün de üyeleriydi. Ama suçları sadece bildiri dağıtmaktı.

Sophia SCHOLL, bugün milyonlarca mücadeleci emekçinin politik mücadelesinde yaşarken bir de Bad Nauheim'de yüzlerce, binlerce ve hatta onbinlerce insana şifa veren bir Kur merkezinin önündeki bahçede, yörede bulunan ve 2005 yılında Rosen von Schultheis adlı bahçe malzemeleri satan bir satış mağazası tarafından kendisine bir köşe ayırtarak adına bir taşın üzerine hakkında bilgiler yazılarak onu yaşatmak adına yaşı kadar yani 21 beyaz gül dikilmiş durumda...

O kur merkezine şifa bulmaya gelenler boş zamanlarında mutlaka Sophia SCHOLL'a ayrılan bu köşeyi ziyaret ederek Faşizmin insanlık için ne kadar tehlikeli olduğuna defalarca tanıklık da ediyorlar...

Sophia o dönem idama giderken o gencecik yaşına rağmen bizlere şu son sözlerini de bir rehber olarak bırakmış. Sophia SCHOLL şöyle diyor.

"Dünya'da nasıl adalet bekleyebiliriz, davalarını hakkıyla savunmaya çalışan bu kadar az kişi varken? Ne kadar güzel, güneşli bir gün ve ben gitmek zorundayım. Ama benim ölümüm niye sorun olsun ki, eğer insanlar bizim sayemizde uyanırlarsa ve harekete geçerlerse..."

Editör: Haber Merkezi