Gündem

Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde, 7 yıl sonra kutsama ayini

Diyarbakır’da bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 7 yıl aradan sonra ibadete açılırken, kilisede kutsama ayini yapıldı.

Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesinde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 7 yıl aradan sonra tekrar ibadete açıldı.

2015 yılında Sur’daki çatışmalı süreçte zarar gören Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onarılarak, 7 yıl aradan sonra tekrar ibadete açıldı.

Kilisede düzenlenen törene, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile İstanbul ve yurtdışından gelen Ermeniler katıldı.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi 7 yıl sonra ibadete açıldı

Açılışta konuşan Surp Giragos Kilisesi Başkanı Ergün Ayık, kilisenin tarihi ile ilgili bilgi vererek “Bu kiliseyi sonsuza kadar korumayı umut ediyoruz” diye belirtti.

‘Türk Ermeni ilişikleri açısından önemlidir’

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan açılışın tarihi önemde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi Kilisemiz bakımsızlık nedeniyle zaman içinde bazı bölümleri çökmüştü. Oldukça pahalı bir restorasyon çalışması gerçekleştirildi. 2011 yılı sonu itibariyle kilise ibadete açıldı. 2015 yılındaki çatışmalarda kilise tekrar harabeye döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çıkarılan ödenekle restorasyon gerçekleştirildi. Büyük emeği geçen Aram Ateşyan ve kilisenin yönetim kuruluna teşekkürlerimi sunuyorum. Devletin zirvesinde alınan kararları yerelde uygulamak her zaman kolay olmuyor. Sayın Bakanım Mehmet Nuri Ersoy, yürüttüğünüz çalışmalar bu yenilikçi ruhun somutlaştırılması açısından takdire şayandır. Lütfen Sayın Cumhurbaşkanımıza sevgi ve saygılarımızı iletin. Türk Ermeni ilişikleri açısından önemlidir. Bu açılışı Türkler, Kürtler, Ermeniler, Müslümanlar ve Hristiyanlar arasındaki dostluk köprüsü olarak değerlendiriyoruz. Mezarlıklarımıza gerekli özen gösterilmiyor. Defineciler mezarlarımızı, kiliselerimizi delik deşik ediyor. Umarım bu dostluk iklimi bulaşıcı olur. Türkiye’deki bütün kilise ve mezarlıklar onarılır.”

Bakan Ersoy: Restorasyon 32 milyon liraya mal oldu

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da kentteki hoşgörü iklimine vurgu yaparak, “Diyarbakır farklı kültürlerin hoşgörü içinde yaşadığı kadim bir kültür şehridir. Böyle kadim bir şehre sahip olmak ülkemiz açısından çok büyük bir zenginliktir. Diyarbakır’ı kültür, sanat ve inanç turizminin merkezlerinden biri haline getirmek için elimizden gelen gayreti göstermek zorundayız. Surp Giragos Kilisesi’nde yarın ayin yapılmasından duyulan heyecanı paylaştığımızı bilmenizi isterim. Dünya kültürel mirası açısından da bu kilise çok önemli. 32 milyon liraya mal olan bu restorasyonların çok anlamlı bir çalışma olduğunu belirtmek isterim. Önemli olan bu yapıların yaşamasını sağlamamız” diye belirtti.

‘Birlikte yaşamak kültürünün en önemli merkezi’

Açılışta konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise Diyarbakır’ın inançlar, kültürler ve medeniyetler açısından önemine işaret ederek, “Birlikte yaşamak kültürünün nasıl mümkün olacağının en önemli medeniyet merkezi Diyarbakır’dır. Tarihi vizyonuna uygun olarak birlikte yaşamak tecrübesini insanlığa aktarmak için yeni faaliyetler sürdürmekte Diyarbakır” ifadelerini kullandı.

Surp Giragos Kilisesi'nden kutsama ayini

Konuşmaların ardından kilisede kutsama ayini yapıldı.

Sur Giragos Kilisesi:

1376 yılında yapılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 1915'e kadar Ermeniler tarafından kullanıldı. Bir dönem Sümerbank’ın pamuk deposu olarak kullanılan kilise, 1960 yılından itibaren tekrar ibadete açıldı. 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 1980 yılından sonra kentte kalan Ermeniler’in batı illeri ve Avrupa ülkelerine göç etmesi sonucu 2012'ye kadar boş ve harap vaziyette kaldı. Kilise, Ermeni toplumunun işbirliği ve o dönemdeki Diyarbakır Belediyesi'nin de desteğiyle yenilenmiş ve 2012 yılında ibadete açılmıştı. 2015 yılında başlayan çatışmalı süreçte kilise ciddi hasar gördü.

SUR AJANS