TGS, Diyarbakır’ın 10’uncu yerel gazetesi olarak yayın hayatına başlayan ancak 6 ayı aşkın süre sonra aniden kapatılan ve çalışanlarının haklarını vermeyen Yeniden Günaydın gazetesinin patronuna “Cuma günü arabulucu masasına gelin ve mutabakat zaptını imzalayın” çağrısında bulundu.

tgs açıklama yeniden günaydın gazetesi TGS Diyarbakır Temsilciliği'nde işten çıkarılan gazeteciler için açıklama

Diyarbakır’ın 10’uncu yerel gazetesi olarak 1 Temmuz 2021’de yayın hayatına başlayan Yeniden Günaydın gazetesi 4 Ocak 2021 tarihindeki son sayısı ile baskılı yayınına son vermişti. Yeniden Günaydın Gazetesi çalışanı gazeteciler ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde topluca işten çıkarılmıştı. Gazetecilere önceden hiçbir bildirimde bulunmayan gazete patronu geriye dönük olarak 5 Ocak 2021 tarihinde işçilerin topluca çıkışını vermişti. Kış ortasında gazete çalışanlarını sokağa bırakan gazete patronu bu da yetmezmiş gibi fikir işçilerinin kıdem, ihbar ve maaşını da hala ödemeyerek, çalışanları mağdur etmeyi sürdürüyor.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) üyesi gazeteciler haklarını alabilmek için hukuki süreci başlatırken, gazeteci örgütleri ise meslektaşları ile dayanışmayı sürdürerek, haklarını alma konusunda kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

tgs diyarbakır gazetecilerin haklarını ödeyin TGS Diyarbakır Temsilciliği

TGS Diyarbakır Temsilciliği’nde hakları verilmeyen gazeteciler için düzenlenen basın açıklamasında konuşan TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral kapanan Yeniden Günaydın gazetesin patronunu uyararak, “Bugün patron Ahmet Aydın’ı uyarmak üzere toplandık. Cuma günü arabulucu masasına gelin ve mutabakat zaptını imzalayın. Arkadaşlarımızın haklarını teslim edin” ifadelerini kullandı.

Gazeteci meslektaşlarının yanında olduklarını ve haklarının takipçisi olacaklarını belirten Oral konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bilindiği gibi basın çok zor dönemler yaşıyor. Hemen her gün bir meslektaşımızın gözaltına alındığını duyuyor, birçoğunun da mahkeme kapılarında adalet aradığını görüyoruz. Şu anda ülkemizde 38 gazeteci cezaevinde, özgür olacağı günleri bekliyor. Dışarısı derseniz, Gazeteciler için daha doğrusu mutlu bir azınlık dışındaki tüm yurttaşlar  için açık cezaevi gibi.

Gazeteciler çalıştıkları Yayın kuruluşlarında sansür, otosansür ve patron baskısına direniyor, mesleğimizi icra etmeye çabalıyor. Bu mücadele yetmezmiş gibi bir de patronların iki durağı arasından çıkan bir sözle işsiz kalıyoruz.

TGS Diyarbakır

“Patron işsiz bıraktığı gazetecilerin haklarını vermedi”

İşsiz Gazeteciler kervanına her gün yenileri ekleniyor. Bu işsiz kalan arkadaşlarımızdan bazıları ise yine patronun doymak bilmeyen iştahının kurbanı olabiliyor. Çalışırken gazetecileri asgari ücrete, köle gibi açlığa mahkum eden patron, İşsiz bıraktığı gazetecinin ihbar, kıdem tazminatı, maaş ve izin ücreti gibi annesütü kadar kutsal emeğine göz dikebiliyor.

“Nerede kaldı maddi beklentinizin olmayışı”

Evet, Diyarbakır’da geçen haftalarda yayınına son verilen Yeniden Günaydın Gazetesi’nden ve patronundan söz ediyoruz. Bu gazete yayınına başlarken, hiçbir maddi kaygı gütmeden, uzun soluklu bir mecra olacağının sözünü vererek, arkadaşlarımızı kurulu düzenlerinden alıp bünyesine kattı. Çok değil daha ilk sayısının üzerinden 6 ay geçmişken, gazete zarar ediyor diye kapatılmasına karar verildi. Nerede kaldı maddi beklentinizin olmayışı, nerede kaldı uzun soluklu yayın. Demek ki sadece caka sattınız!

“Arkadaşlarımızın anasütü gibi kutsal haklarına göz dikilmesini kabul etmiyoruz”

Arkadaşlar amenna, ekonomi çok kötüye gidiyor anlıyoruz, bu bakımdan kapatma kararı almanızı da, verdiğiniz sözlere, esasen patronun sahip olduğu ekonomik güce rağmen belki anlayabiliriz ama emekçi arkadaşlarımızın anasütü gibi kutsal haklarına göz dikerseniz, bunu kabul edemeyiz. Bu konuda Yeniden Günaydın Gazetesi’nin patronu ile birkaç kez görüştük. Ahmet Aydın bize, emekçi arkadaşlarımızın yasal haklarının tümünü ödeyeceğinin sözünü verdi. Ancak bir gün sonra verdiği bu sözleri tutmayıp, telefonlarımıza çıkmaz oldu. 

“Patron avukata anlaşma masasına oturmayacağını bildirmiş”

Değerli arkadaşlar, işsiz kalan arkadaşlarımız yasal alacaklarının buharlaşmaması için yasal sürenin son gününde arabulucu sürecini başlatmak üzere adli makamlara başvurdular. Kendilerine sistem tarafından bir arabulucu avukat tayin edildi. Bu avukat, gazetenin patronu Ahmet Aydın ile ilk toplantı gününü bildirmek üzere bir telefon görüşmesi yaptı. Avukatın bize ilettiğine göre patron, arkadaşlarımızın hiçbir alacaklarının olmadığından bahisle, anlaşma masasına oturmayacağını bildirmiş.

Bugün patron Ahmet Aydın’ı uyarmak üzere toplandık. Cuma günü arabulucu masasına gelin ve mutabakat zaptını imzalayın. Arkadaşlarımızın haklarını teslim edin.”

‘Biz haklıyız ve hakkımızın sonuna kadar arkasındayız’

İşten çıkarılan gazetecilerden Ali Abbas Yılmaz ise Yeniden Günaydın Gazetesinin Diyarbakır’ın 10’uncu yerel gazetesi olarak 1 Temmuz’da yayın hayatına başladığını ve 4 ocak 2022 tarihinde ise son baskısını yaptığını belirterek, yaşanan sürece ilişkin şöyle konuştu: “Gazete patronu 5 Ocak’ta kapanan Yeniden Günaydın Gazetesinin dijital yayın faaliyetinin süreceğini belirtti. 10 Ocak Çalışan gazeteciler Günü’nde ise tüm çalışanların topluca çıkışı verildi. Geriye dönük olarak ayın 5’ine göre çıkışlarımız verildi. Gazetenin imtiyaz sahibi ile görüştük ve son maaşımızı alabileceğimizi ama ihbar, kıdem gibi haklarımızı ödeyemeyeceğini söyledi. Kış ortasında işimize son verildi ve ihbar kıdem tazminatı en azından birkaç ay ekonomik olarak bir garantiydi. Bizi topluca işten çıkardılar ve bize hiçbir şekilde yazılı bildirimde bulunulmadı. Sadece sözlü olarak işten çıkarıldığımız söylendi. SGK’dan bize gelen mesajla ilişiğimizin kesildiği belirtildi. Son olarak patronla görüştük ve hukuki olarak hakkımızı aramaya başlamadan önce ama orada da olumlu bir sonuç çıkmadı. Sonra Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti devreye girdi ama onların çabaları da bir sonuç vermedi. Yine, TGS devreye girdi. Görüşmeler oldu. Önce hakkımızı verecekleri dendi ama sonra ondan da vazgeçildi. Arabulucu görüşmesine de olumsuz yanıt verildi. Biz hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Gazetecilere dönük bu yaklaşımı kabul etmiyoruz. Sonuçta biz haklıyız ve hakkımızın sonuna kadar arkasındayız.”

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi