Toplumsal Mutabakat Derneği Genel Başkanı Mahmut Şimşek, yeni dönemde iktidarın atması gereken adımlara ilişkin önerilerini sıralarken, Kürt sorununun çözümünde Meclis içinde ve dışındaki tüm muhatapların sürece katılması gerektiğini belirterek, “Külliyede, yerelden genele, kültürel demokrasi çerçevesinde Kürdlerden oluşan bir Kürd Seksiyonu kurulmalıdır. Ana Dilde eğitim Anaokulunda devlet olanaklarıyla başlatılmalıdır” dedi.
Toplumsal Mutabakat Derneği Genel Başkanı Mahmut Şimşek 14-28 Mayıs Seçimlerini ve sonrasını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi.
‘Herkes yerinde ve haklarıyla yaşamalı’
İktidara ve yeni seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrı yapan Şimşek, “Sayın Devlet Başkanı, KHK’ların zivriltilmiş Suizan’ından da bir an önce kurtulmalıdır. Yeni Türkiye'nin yeni bir Anayasa öncülüğünde yeniden yapılanması ve restorasyonu el birliği ile güç birliği ile olur. Demokrasi inatlaşarak değil, uzlaşarak, çatışarak değil, çakışarak yol alınır. Herkes yerinde ve haklarıyla yaşamalıdır. İktidar kendi yol işaretlerinin renklerini Anayasayla sunarken bozuk renkleri düzeltme gayreti de elbette muhalefete düşer. Muhalefetin eleştirileri, önermeleriyle olmalı ve dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘Ana Dilde eğitim Anaokulunda devlet olanaklarıyla başlatılmalı’
Şimşek iktidarın Kürtlere yönelik atması gereken adımlara ilişkin olarak da önerilerini şöyle sıraladı:
“Anti Kürd politiklar kadar, anti göç politikaları da ülkeyi içte ve dışta germektedir. Kürdlerle ilgili her türlü adımda partilerden önce iktidarın yeni anayasal demokratik hakları muhatap almasını önermekteyiz. Bu konuda da devlet başkanı ve iktidar, mecliste muhalefeti, meclis dışında tüm STK, DKK, vakıf, Kanaat insanı ve üniversitelerle demokratik kamuoyu oluşturmayı hedeflemelidir.
Külliyede, yerelden genele, kültürel demokrasi çerçevesinde Kürdlerden oluşan bir Kürd Seksiyonu kurulmalıdır. Ana Dilde eğitim Anaokulunda devlet olanaklarıyla başlatılmalıdır.”
‘Sulama kanalları bitirilmeli’
Şimşek Bölgeye dönük tarım politikalarına ilişkin olarak da şunları ifade etti: “ Bölgesel Tarım Sanayisi’nin endüstriyel ekonomisinin alt yapısı kurulmalıdır. Sulu tarım için su ve elektrik kullanımını iyileştirilesi projeleri yeniden ele alınmalıdır. Sulama kanalları bitirilmelidir, biten kanallar mutlaka suya kavuşturulmalıdır.”