Şırnak merkeze bağlı Avgamasya/Toptepe köyünde yıllar önce kurulan kömür, kırma, eleme ve paketleme sahaları, bölge halkının sağlığını olumsuz etkiliyor. Kentin girişinde bulunan köyün iki üç kilometre yukarısında, Cudi Dağı’nın eteklerinde kurulan sahalardan geniş bir alana yayılan kömür tozu, yaz ve kış köyün üzerini siyah bir toz tabakasıyla kaplıyor.

Köylülerin tepki ve şikayetleri sonucunda Şırnak Valiliği, 2 yıl önce sahaların köyden taşınacağını açıkladı. 13 taşınmaz da İl Özel İdaresi tarafından maden şirketlerine kiraya verildi. Bu kapsamda valilik maden sahalarının sahipleriyle bir protokol imzaladı. AKP’li Şırnak Belediyesi ise sahaların yeni yeri için 30 bin metrekarelik bir arazi tahsis etti. Ancak aradan geçen iki yılda, ne kömür sahaları taşındı ne de köylülerin çilesi bitti. Kararın uygulanmamasına tepki gösteren köylüler, yetkililere sorumluluğunu yerine getirme çağrısında bulundu.

Yaşamı olumsuz etkiliyor

Köy halkından Güler Güngen (57), oyalandıklarını belirterek, "Evimizi artık temizlemiyoruz. Çünkü temizledikten birkaç dakika sonra tekrar kirleniyor. Kömür tozu hayatımızı olumsuz etkiliyor. Yıllardır bu kömür sahalarının köyden kaldırılması için talepte bulunuyoruz ancak verdikleri kararı dahi uygulamıyorlar. Bu kömürle daha ne kadar mücadele edeceğiz? Bize de yazık. Devlet yetkilileri, hep 'kaldıracağız’ 'diyor ama kaldırmıyorlar. Kömürün verdiği zararı artık görmeleri gerekiyor” dedi.

Köy kömür tozu altında

Bahattin Güngen (64) de, yetkililerin her defasında kendilerine yalan söylediğini ifade ederek, "Köye geldiğimizden bu yana kömür eleme sahaları var. Devlet yetkililerine hep söylüyoruz ama adım atmıyorlar. Hayvanlarımız, bahçelerimiz ve evlerimiz kömür tozu altında. Her defasında ‘kaldıracağız’ diyorlar ama yalan söylüyorlar. Eğer toplanıp eylem ya da yürüyüş yaparsak belki o zaman sesimizi duyarlar. Çocuklarımız hastalanıyor, hayvanlarımızı çıkartamıyoruz, su kaynaklarımız kömür akıyor. Bu işkencedir. Tek isteğimiz sahaların kaldırılması. Araçlar ana yoldan geçince dahi köy toz içinde kalıyor. Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz?" diye sordu.

Hakkari'de 9 yerleşim yeri ulaşıma kapandı Hakkari'de 9 yerleşim yeri ulaşıma kapandı

Su kaynakları kirletildi

Asya Güngen (80) ise, yetkililere aldıkları kararı uygulama çağrısı yaparak, şöyle devam etti: “Tam 22 yıldır bu kömürün içinde yaşıyoruz. Evimiz kömür tozu içinde. Bu kömür bize, çocuklarımıza ve doğamıza zarar veriyor. Kaynakları kirlettiği için su ihtiyacımızı dahi karşılayamıyoruz, tarlalarımızı sulayamıyoruz. Kömür sahalarını köylerimizden kaldırsınlar. Aldıkları kararları derhal uygulasınlar.”

Editör: Ali Abbas Yılmaz