4 Aralık'ta Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından yurttaşların barınma güvenliği sorunu yeniden sorgulanır oldu.

Bilim insanları ise deprem riskinin en az olduğu illeri sıraladı. En güvenli 21 il arasında ise Diyarbakır yok. Bölge illerinden Mardin, Siirt, Batman ve Urfa ise güvenli iller arasında.

6 Şubat Maraş depremlerinin ardından artan felaket kaygısı depremden en fazla etkilenecek illerin hangileri olduğu konusunda merak uyandırdı.

Kayyım protestosunda 3 tutuklama Kayyım protestosunda 3 tutuklama

En son 4 Aralık'ta Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem ise barınma güvenliği konusundaki kaygıları daha da büyüttü.

Bilim insanları da araştırmalar sonucunda hangi illerin daha güvenli olduğu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

485 diri fay hattı bulunan Türkiye, deprem kuşağında yer alırken, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları, Marmara'da yaşanan son depremin ardından yeniden konuşulmaya başlandı.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'nin depreme karşı en güvenilir illerini şöyle sıraladı:

“Yıkıcı deprem bakımından Türkiye’nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.”

7 ve üzeri deprem beklenen iller hangileri?

Jeoloji Mühendisleri Odası fay hattının tehdit ettiği 24 ili incelemeye aldı. 7 ve üzerinde deprem beklenen iller ise şu şekilde sıralandı:

"Hatay, Konya, Bingöl, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Eskişehir, Erzincan, Hakkari, Kütahya, Aksaray, Sakarya, İstanbul, İzmir, Adıyaman, Manisa ve Tekirdağ."

Türkiye'de kaydedilen en uzun deprem

Kocaeli Gölcük'te 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde 17 bin 840 can kaybı yaşandı, 43 bin 953 kişi yaralandı. Yaklaşık 45 saniye süren Gölcük depremi, Türkiye'de kaydedilen "en uzun deprem" olarak biliniyor.

Düzce'de 12 Kasım 1999'da 7.2 büyüklüğündeki deprem ise 30 saniye sürdü. Birçok ilde etkili olan deprem, Ukrayna'dan bile hissedildi. Bu depremde 894 can kaybı meydana gelirken, 2 bin 679 kişi yaralandı ve binlerce kişi evsiz kaldı.

Editör: Ali Abbas Yılmaz