Haber İrfan Tuncçelik

Video: Gökhan Mezarcı

Türkiye'de, sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren ve 17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 14 saat süren oturumla devam etti. Görüşmelerin sonucunda, kanun teklifinin ilk beş maddesi kabul edildi. Bu gelişmeler, Avrupa genelinde hayvanseverlerin protestolarına da neden oldu.

Almanya, Hollanda, İngiltere ve İrlanda'daki Türk konsoloslukları önünde ve meydanlarda toplanan hayvanseverler, kanunun geri çekilmesi çağrısında bulundular. İrlanda'da hayvanseverler, Türk konsolosluğuna pankart ve posterler bırakarak yürüyüş gerçekleştirdi.

Avrupa'da tepkiler büyüyor

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da Dam Meydanı'nda düzenlenen eyleme Save Animals,  Party for Animals (Hollanda Hayvan Hakları Partisi), Alfa Arama Kurtarma Derneği, Stichting AdoptNL, WOF Rescue Vakfı, Yaklaşık 100 hayvansever, Hollanda Milletvekili Ines Kostić destek verdi.

Ines Kostić, Türkiye Parlamentosu'na yazdığı mektubunda, sokak hayvanlarının katledilmesine karşı çıkarak bilimsel ve insancıl yöntemlerin benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Kostić, CNVR(Yakalama, Kısırlaştırma, Aşılama ve Geri Bırakma) yönteminin hayvan nüfusunu kontrol altına almak için en etkili ve insancıl yol olduğunu belirtti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) öncülüğünde yapılan protestolarda, "Türkiye'deki hayvan katliamı yasasına karşı öfkemizi haykırdık! Türkiye, bu vahşeti durdurmalı ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH) ile yaptığı anlaşmalara uymalı. Bu yasaya sadece Türkiyeliler olarak değil, tüm dünyadaki hayvanseverler olarak karşı çıkıyoruz. Dünyanın dört bir yanında protestolar devam ediyor ve bu yasa geri çekilene kadar da devam edecek! Katliama dur de!" ifadeleri kullanıldı.

Almanya'nın Başkenti Berlin'nin ünlü sembolerinden Brandenburger Tor'da bir araya gelen hayvanseverler de Türkiye'deki "katliam yasa" tasarısına karşı tepki gösterdi.

"Dünya Türkiye'deki bu rezilliği konuşuyor"

İrlanda'nın başkenti Dublin'de yaşayan Türkiyeli yurttaşlar da meydanlarda yasayı protesto etti. Türkiye konsolosluğu önünde yapılan açıklamalarda yasanın geri çekilmesi çağrısı yapıldı.

Yeni Foto (40)İrlanda'da yaşayan ve Türkiye'de doğup büyüyen köpeği Pita ile birlikte protestolara katılan Aleyna Akar, "Türkiye'deki katliam yasasına kesinlikle hayır diyoruz. Pita da arkadaşlık için burada, onları ses olmaya çalışıyor. Bu vicdansız yasa tasarısını geri çekin, bu asla kabul edilebilecek bir şey değil. Dünya Türkiye'nin yaptığı rezilliği konuşuyor," dedi.

Yeni Foto (41)

Tuğçe Çamlıca da Dublin'de yaşayan bir diğer hayvansever olarak, "Bu kanlı yasa tasarısının mecliste görüşüldüğü zamanlarda biz de Türk konsolosluğunun önünde bu yasanın geçmemesi için direnişteyiz. Gerçekten bu yasa tasarısı çok acımasız ve 20 yıldır hükümetin belediyelerin yapmadığı uygulamaları tamamen hayvanlara fatura etmeye çalışıyorlar. Gerçekten çok üzgünüz ve bu yasanın geçirilmemesi ve uygulanmaması için elimizden geleni yapacağız," ifadelerini kullandı.

"Vahşi hayvanlarla büyük problemler yaşanacak"

Berivan isimli bir protestocu, Dublin'de yaşayan bir anne ve arkeolog olarak, hayvanların katledilmesine karşı olduğunu belirtti.

"Bir insan olarak hayvanların katledilmesini istemiyorum. Bu kanlı yasaya karşı çıkıyorum çünkü bu dünya hepimize yeter. Hepimiz bu dünyada barış içinde yaşayabiliriz. Bir anne olarak istemiyorum çünkü benim evladım için nasıl ciğerim yanıyorsa, bir kedinin de bir köpeğin de ciğerinin bu şekilde yandığına inanıyorum. Bunu biliyoruz. Bir arkeolog olarak istemiyorum çünkü biz insanlar hayvanları evcilleştirdik, ehlileştirdik ve yanımızda yaşattık. Tarih boyunca hayvanlar bize yardımcı oldular, bizi korudular, bizi beslediler ve bizimle hep birlikte yaşadılar. Bugün onlarla işimiz bitti ve onları katlediyoruz. Bu bir nankörlük. Ben vicdanen bu kanlı yasayı reddediyorum, kabul etmiyorum. Hayvanlarla birlikte bu dünyada barışçıl bir şekilde yaşamak istiyorum."

Berivan ayrıca, Avrupa'da sokakta hayvanların bulunmadığını, bunun sonucu olarak Londra ve Paris gibi şehirlerde sokakların sıçanlar tarafından basıldığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"İstanbul'da sıçanlar yoksa bunlar kedilerin sayesinde. Bugün köpekleri katledersek, dağlardan domuzlar inecek. Bugün daha vahşi hayvanlarla daha büyük problemler yaşayacağız. Eğer böyle bir yasa geçerse daha korkunç senaryolara hazırlanmak istemiyorum. Hayvanlarla barış içinde huzur içinde yaşamak istiyorum,"

Avrupa'daki protestolar objektiflere böyle yansıdı:

Yeni Foto (42)Yeni Foto (43)

Yeni Foto (44)Yeni Foto (46)Yeni Foto (47)

Editör: Haber Merkezi