UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır'daki Hevsel Bahçeleri'nde sabah saatlerinde anızların ateşe verilmesiyle başlayan yangın büyüyor. Her yıl klasikleşen bu durum Hevsel Bahçeleri'nin doğasına büyük ölçüde zarar veriyor.

Haber/Fatma Temel

Diyarbakır'ın tarihî Sur İlçesi'de bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde koruma altında bulunan Hevsel Bahçeleri, her yıl anız yangınları ile gündeme geliyor. Anız yakmanın doğa ve canlılara büyük darbeler vurduğunu ısrarla dile getiren uzmanların yanı sıra her yıl Hevsel Bahçeleri'nde hasat sonrası yakılan anızlar, klâsik bir hal almış durumda.

Bu yıl da hasadı biten mısır tarlasında yasak olmasına rağmen anızlar yakıldı. Sabah saatlerinde başlayan anız yangını saat 19:30'da ki hali kameralara yansıdı. Kilometrelerce uzaktan görünen yangının büyüklüğü ürkütücü bir tabloyu gözler önüne seriyor. Sabah saatlerinde başlayan yangının akşam saatlerine kadar devam ediyor olması ise yetkililerin UNESCO mirasına bakışını sorgular nitelikte.

Literatürde Hevsel Bahçeleri hakkında

Hevsel bahçeleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cennetidir. 180'den fazla kuş türünün yanı sıra susamuru, tilki, sansar, sincap ve kirpi gibi birçok memelinin barınağıdır. Göçmen kuşlar tarafından bir istasyon, dinlenme, barınma ve de bir korunma yeri olarak kullanılan vadide bölgeye has kuşlar olarak bilinen boz alameceklerle pembe göğüslü ötleğenlerin yanı sıra yabani şahin, kızıl şahin, arı şahini, yılan kartalı, gökçe delice, kukumav, kerkenez ve küçük kerkenez gibi yırtıcı kuşlara da yılın hemen her mevsiminde rastlanmaktadır. 

Türkiye’de nadir bulunan yaz atmacalarına da ev sahipliği yaptığı bilinir.

Editör: Haber Merkezi