Van Barosu, van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çocuk Gelişimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Rojin Kabaiş'in şüpheli ölümüne dair açıklama yaptı. Baro binası önünde Rojin Kabaiş'in ailesinin katılımıyla düzenlenen açıklamada konuşan Baro Başkanı Sinan Özaraz, Rojin Kabaiş'in kaybolduğu günden beri baro olarak her türlü çabayı ortaya koyduklarını söyledi.

Dosyaya baştan itibaren gizlilik kararı konulduğunu hatırlatan Özaraz, ancak buna rağmen basın yoluyla farklı bilgilerin paylaşıldığının altını çizdi. Basına ulaştırılan tüm bilgilerin yanıltıcı olduğunu vurgulayan Özaraz, "Gelen ATK raporunda her ne kadar boğulma diye geçilmişse de bu gerçek dışıdır. Boğulma denilmiştir, ama bunun bir intihar mı yoksa birileri tarafından yapıldığı net değil. Aileyi asla yalnız bırakmadık. Aile ile tüm gelişmeleri birebir değerlendirdik. Bizim yaptığımız açıklama dışında hiçbir bilgiye itibar edilmemesi gerekiyor. Dosyada gizlilik var ve halen birçok nokta açıklığa kavuşmadı. Dosya ile ilgili bilgiler netleşmedikçe haberlerin yapılması yanıltıcı olur. Dosyanın takip edilip edilmediği hususunda da üzerimize ne düştüyse yaptık. Aile ile dosyanın takipçisiyiz. Van Barosu kurduğu ekiple her yönlü araştırmasını yapıyor. Biz, bu dosyada faillerin ortaya çıkması ve dosya ile ilgili tüm detayların ortaya çıkması için gereken her türlü araştırmayı yapıyoruz" diye konuştu.

Konuya ilişkin açıklamayı yapan Van Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Zeynep Demir, dosyayı titizlikle takip ettiklerini söyledi. Dosya hakkında verilen gizlilik kararına yasal süresi içinde savcılığa itiraz edildiğini söyleyen Zeynep Demir, "Ancak itirazımızın üzerinden 25 günden uzun süre geçmiş olmasına rağmen dosya, karar verilmek üzere ilgili merciye gönderilmemiştir. ATK raporu dosya takip yetkisi bulunan Kadın Hakları Merkezi üyesi avukatlar tarafından teslim alınmıştır. CMK'nın 153. Maddesi uyarınca kısıtlılık kararı olsa dahi bilirkişi raporları adı belirtilen kişiler ile paylaşılabilir ise de bu raporların kamuoyu ile paylaşılması dosyada bulunan kısıtlılık kararını ihlal edeceğinden raporun tamamını kamuoyu ile paylaşmamız mümkün olmamaktadır. Ancak raporun bir örneği aileyle paylaşılmış olup, aileye ayrıntılı açıklama da yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Raporda Rojin Kabaiş'in ölüm sebebinin "boğulma" olarak tespitinin yer aldığını hatırlatan Zeynep Demir, "Boğulmanın hangi yolla olduğu, ölümün intihar mı yoksa dışarıdan yapılan bir müdahaleyle mi olduğu, yine boğulmanın Van Gölü'nde mi olduğu yoksa göl dışında bir yerde boğulduktan sonra cansız bedenin göl içerisine mi bırakıldığı bilgisi yer almamaktadır. Otopsiye katılan gözlemci hekim ile yaptığımız toplantı üzerine ATK raporunda tespit edilen eksikliklerin tamamı ile ilgili savcılıktan taleplerde bulunulmuştur. Gerekli itirazlar yapılmıştır. Bugün aileyle birlikte başsavcılık ile yüz yüze görüşülmüş ve yazılı olarak yapılan taleplerin tamamı başsavcıya da iletilmiştir. Aynı şekilde Rojin'in ailesinin dosya ile ilgili ilk elden bilgi alması ve sormak istedikleri soruların tamamının sorulması sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

Başsavcılıkla yapılan görüşmede araştırma ve incelemelerin devam ettiğini söyleyen Zeynep Demir, "İlk günden itibaren belirttiğimiz üzere, Rojin'in ölümüyle ilgili değerlendirilmesi gereken tüm olasılıklar ile ilgili ayrıntılı incelemeler yapılıp dosyadaki maddi gerçeklik ortaya çıkarılmadan, yalnızca intihar etmiş olma olasılığı üzerinde durularak dosyanın takipsizlikle kapatılmasına müsaade etmeyeceğiz. Van Barosu ve Kadın Hakları Merkezi olarak dosyanın sonuna kadar takipçisi olduğumuzu, kamuoyunu düzenli aralıklarla bilgilendirmeye devam edeceğimizi, kız kardeşimiz Rojin için adalet sağlanıncaya kadar dirençle ve titizlikle mücadelemize devam edeceğimizi bildiriyoruz" diye belirtti.

89 kişinin öldüğü Diyar Galeria davası temyiz aşamasında 89 kişinin öldüğü Diyar Galeria davası temyiz aşamasında

Rojin Kabaiş'in babası ise Wan Barosu'na destekleri için teşekkür etti. Aile, daha sonra savcılık ile görüşmek üzere adliyeye geçti.

Editör: Haber Merkezi