Gündem

Van KESK'ten halktan ve emekten yana bütçe çağrısı

KESK üyeleri Van’da yaptıkları açıklama ile iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği 2024 yılı bütçesini kabul etmediklerini söyleyip halktan ve emekten yana bütçe istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van Şubeler Platformu, “Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz” talebiyle açıklama yaptı. Kentte bulunan bir alışveriş merkezi önünde yapılana açıklama sırasında "Ranttan, talandan, israftan savaştan değil, halktan ve emekten yana bir bütçe için omuz omuza" pankartı açılıp, sık sık "Savaşa değil, eğitime bütçe" ve "Bijî berxwedana kedkaran" sloganları atıldı.

 Açıklamayı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Wan Şube Eşbaşkanı Murat Atabay okudu.

Emekten ve halktan yana bütçe talebi için burada olduklarını dile getiren Atabay, bugün Türkiye’nin içerisinde olduğu durumun bir “yoksulluk krizi” olduğuna söyledi. Bütçe toplantılarına dikkat çeken Atabay, bütçeye ayrılan payın yetersiz olduğunu kaydetti.

‘Hepimizin bir yılı TBMM’de vekillerin bir iki dakikalık oylama ile belirlenecek’

Atabay, “Toplanacak her 100 TL verginin sadece 4 TL’si yoksullukla mücadeleye, 4 TL’si tarım ve ormancılığa, 3 TL’si istihdama, 2,7 TL’si hukuk ve adalete ayrılıyor. Sadece 400 kuruşu kırsal kalkınmaya, 360 kuruşu çocukların korunmasına ayrılıyor. Toplanacak her 100 TL verginin sadece 120 kuruşu bağımlılıkla mücadeleye, 53 kuruşu ise kadının güçlendirilmesine ayrılıyor. İşte bu bütçe yasa teklifi 11 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’na gelecek. 11 gün sonra ise ‘bütçeyi oylarınıza sunuyoruz, kabul edenler…’ denilerek oyalanacak. Hepimizin bir yılı TBMM’de vekillerin bir iki dakikalık oylama ile belirlenecek. Biz de buradan vekillere değil, asillere, sizlere, vatandaşlara soruyoruz. Bu bütçeyi kabul ediyor musunuz? KESK olarak iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz” dedi.

‘Vergide adalet’

KESK’liler halktan, emekten yana bir bütçe için taleplerini şu şekilde sıraladı;

*Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

*Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.

*Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.

*Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.

*Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz.

*Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz.

*Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.

*Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.

*İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.

*Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.

 *Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi istiyoruz. (Kaynak: MA)