Karacadağ eteklerinde bahar renkleri Karacadağ eteklerinde bahar renkleri

Van Gölü Yem ve Samancılar Temin, Tevzi Kooperatifi’nde 6 Temmuz’da çıkan ve 7 dükkân ile bir kamyonetin kullanılamaz hale geldiği yangın, 20 milyon TL’nin üzerinde zarar yol açtı. Yangının üzerinden 3 ayı aşkın zaman geçmesine rağmen ne esnafların zararları karşılandı ne de yeni bir yer inşa edildi. İş yerleri zarar gören esnaflar mağduriyetlerinin giderilmesini beklerken, kooperatifin bulunduğu alandan çevre yolu geçeceği gerekçesiyle diğer esnaflardan yangından geriye sağlam kalan dükkanlarını boşaltılmaları istendi. Saman ve yeme gelen zamlar yüzünden satış yapamamaktan dert yanan esnaflar, çözüm bekliyor. 

‘Hiçbir yetkili görmedik’

Van Gölü Yem ve Samancılar Temin Tevzi Kooperatifi Başkanı Selahattin Alkan, meydana gelen yangında dükkânları yanan esnafların 3 milyon TL’nin üzerinde zarara uğradıklarını belirtti.

Yaşadıkları mağduriyete rağmen yetkililerin duyarsızlığına tepki gösteren Akan, “Sadece yangın günü geldiler, o günden bu yana 3 aydır hiçbir yetkili görmedik. Kentin valisi dahil diğer yetkililer geçmiş olsun ziyaretine bile gelmediler. Seçim olduğu zaman buradan ayrılmıyorlardı ama seçim bittikten sonra hiçbir esnafı takmıyorlar. 20 gün boyunca kimse gelip enkazı kaldırmadı. Bütün belediyelerin kapılarını çaldık, ancak öyle enkazı kaldırdılar. Yoksa enkazı da bize bırakacaklardır” dedi.

Böylesi bir olayın başka kentlerde yaşanması durumunda tüm kurumların mağdurlarla dayanışacağını fakat Van’da hiçbir kurumun kendilerine yardım eli uzatmadığından yakınan Akan, kooperatifin bulunduğu alandan çevre yolu geçecek olmasının kendilerini ayrıca mağdur edeceğini ifade etti.

‘En azından vergilerimiz ertelenebilir’

Alkan, “Sözde bize yer verecekler ama bu konuda emin değiliz. Buradaki esnafın tamamının borcu var. Saman getirdiğimiz yere borçluyuz, kamyoncuya borçluyuz, bankalara borçluyuz. En azından maliye vergilerimizi erteleyebilirdi. Yani toplam 20 milyon TL’nin üzerinde bir kaybımız var. Esnaf arkadaşlarımız, durumları olmadığı için hurdalıklardan malzeme toplayarak dükkanlarını yapmaya çalışıyorlar” dedi.

Geçen yıl bir kamyon samanı Diyarbakır’dan Van’a 12 bin TL’ye getirdiklerini, ancak bu yıl bu fiyatın 20 bin TL’ye yükseldiğini söyleyen Akan, “Şu an bir ton samandan 50 TL, kazanıyoruz. Yani hiçbir şey kazanamıyoruz, sadece zaman geçiriyoruz. İşlerimiz hiç yok.”

‘Zararımız karşılansın’

Ekonomik kriz nedeniyle aylardır iş yapamadıklarını anlatan esnaflardan Derviş Çelik de, çıkan yangınla mağduriyet yaşarken, yapılacak çevre yolu nedeniyle dükkânlarından çıkmalarının istenmesi ile ikinci kez mağdur edileceklerini dile getirdi.

Dükkânlarından çıkmadıkları için mahkemeye verildiklerini paylaşan Çelik, “Yetkililerden zararlarımızı karşılanmalarını ve bizlere yeni bir iş yeri yapmalarını istiyoruz. Bölgenin en büyük kooperatifi burası. Yüzlerce insan çalışıyor ama burayı da kapatmak istiyorlar. Devlet bir çözüm bulmaz ise bu kooperatif dağılacak ve kapanacak” dedi. (Kaynak: MA)

Editör: Ali Abbas Yılmaz