7. Kürt Böreği Festivali 15 Eylül’de İstanbul’da 7. Kürt Böreği Festivali 15 Eylül’de İstanbul’da

SUR AJANS- Yaz aylarında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar, 12 saatlik emeklerinin karşılığını ise alamıyor. Van’ın Gevaş ilçesinde, çoğunluğu kadınlardan oluşan tarım işçileri, kentte sıcakların 35 dereye ulaştığı tarlalarda korunaksız bir şekilde çalışıyor. Sabah saat 06.00’da mesailerine başlayan kadınlar, gün boyunca verdikleri emeklerinin karşılında 600 TL yevmiye alıyor.

Kimisi çocuklarının eğitim masrafı, kimisi de yaşamını idame ettirmek için tarlada çalışan kadınlar, günlük yevmilerinin zaruri ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını belirtti.

12 saat tarlada çalışıyor

Çocuklarının okul masraflarını karşılamak için tarlada çalışan Kumru Komi, “7 kişilik bir aileyiz. Eşimle birlikte çalışıyoruz. Çocuklarımın hepsi öğrenci ve çok fazla masrafları oluyor. Kırtasiye ve giyim masraflarını çıkarmak için çalışmak zorundayım. Sabah saat 06.00’da geliyoruz akşam 18.00’de paydos ediyoruz. Günlük aldığımız yevmiye 600 TL. Anlayacağınız hiçbir şeye yetmiyor. Her gün her şeye zam üstüne zam geliyor. Wan’da da yapacak başka bir iş yok. İnsanlar artık göç ediyor. Fabrika, tekstillerin açılmasını ve gençlerimizin göç etmemesini istiyoruz. Gençlerimiz kendi topraklarında kalsınlar istiyoruz” diye belirtti.

‘Başka seçeneğimiz yok’

Evini geçindirmek için 12 saat tarlada çalışan Belkiza Tiniç da, aldıkları paranın yetmediğini ancak başka seçeneklerinin olmadığını söyledi. Tiniç, “Eşim inşaatta çalışıyor ve aldığı para yetmiyor. Van’da herhangi bir iş olanağı da yok. Buradan aldığımızla günlük geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Eşim çalışmamı da istemiyor ama yapacak bir şey yok.  İnşaata aldığı parayla nasıl geçinebiliriz ki? Tüm mücadelemiz evimize bir şeyler götürmek” ifadelerini kullandı.

‘İki kilo et alamıyoruz’

Çocuklarının okul masrafı için tarlada çalışan ancak ismini vermek istemeyen bir diğer kadın da, “Çocuklarımı okutmak için çalışmak zorundayım. Yaptığımız işe göre yevmiye az ancak elimizden başka bir şey gelmiyor. Ekonominin hali ortada ve artık bir şey alınmıyor. Hiçbirimiz istediğimizi alamıyoruz. Aldığımız parayla kasaba gittiğimizde iki kilo et bile alamıyoruz” dedi.

Kaynak: MA