SUR AJANS- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı Hakkari’nin Yüksekova Belediyesi, kayyımın iki dönem boyunca yarattığı ağır tahribata rağmen hizmetleri aksatmıyor. 31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından Belediye Eşbaşkanları Şoreş Diri ve Şadiye Kırmızıgül, kayyımın bıraktığı borcun 988 milyon 70 bin TL olduğu açıklamıştı. Dördüncü ayı geride bırakan DEM Parti yönetimindeki belediye, yüksek miktardaki borç, bütçe kesintisi ve imkansızlıklara rağmen halka seçim öncesi verilen sözleri yerine getiriyor.
Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Şoreş Diri, belediyenin çalışmalarını anlattı.
Kent dinamikleriyle çözüm
Diri, 4 ay boyunca kentin tüm dinamikleriyle sorunlara çözüm aradıklarını belirtti. Diri, “Öne çıkan sorunlar için gerekli adımları atmak üzere çalışmalara başladık. Bilindiği üzere belediyeyi yaklaşık 1 milyar TL’lik bir borçla devraldık. İlçede 7,5 kilometrelik bir asfalt çalışmamız var. Yüklenici firma şu an çalışmalarını yaklaşık yüzde 50’sini tamamlamış durumda. Yol yapım ihalesi bizlere 70 milyon TL maliyeti söz konusu oldu” dedi.
14 caddede asfalt, 12 sokakta parke
Özyönetim süreçlerinde tüm yolları delik deşik edilen ilçenin 7 farklı mahallesi ve 14 farklı caddesinde asfaltlama çalışması yapacaklarını belirten Diri, yine ihalesini yaptıkları yaklaşık 7 kilometrelik yol ve 12 caddede parke taşı döşeme çalışması yaptıklarını belirtti. İlçede halen sağlam bir altyapının olmadığını dile getiren Diri, “Önümüzdeki günlerde altyapı çalışmaları yapılmak üzere gerekli ihale ve yapım çalışmalarına adım atacağız. Esentepe ve Esenyurt mahallelerimizde tehlike arz eden yollar vardı, o yollarda ise istinat duvarı çekerek o tehlikeyi de gidermiş olacağız. Ekiplerimiz her iki mahallede toplamda 350 metrelik istinat duvarı çalışmasının yürütüyorlar” ifadelerini kullandı.
11 mahalleli ilçenin yakınlarında olan 11 köyün de yerel seçimlerin ardından mahalle statüsüne geçtiğini ifade eden Diri, eklenen yeni mahallelerde yol bakım, stabilize ve temizlik çalışmaları yaptıklarını söyledi. Diri, “Başta köylerimizde ve ilçe merkezinde çöp konteyner sıkıntısı vardı. Çarşı merkezi başta olmak üzere birçok mahalleye 150’ye yakın çöp konteyneri dağıtacağız. Neredeyse her gün ilçede yaşayan yurttaşların görüş ve önerilerini alıyoruz” diye belirtti.
Seyyar satıcılar için alternatif yer
Çarşı merkezindeki kaldırımlara kurulan seyyar çay ocakları ve küçük işletmelerin kaldırıldığını söyleyen Diri, “Halkımızın mağduriyetini anlıyor ve biliyoruz. Seyyar satıcılar ve çay ocakları kuran yurttaşlarımızın mağdur olmaması için ilçenin merkezinde bulunan dere yatağı kenarındaki müsait alanlarda alternatif bir yer açmayı düşünüyoruz. Bunun için zemin hazırlık çalışmalarını yaptıktan sonra seyyar satıcı yurttaşlarımızı o alana yönlendireceğiz. Çarşı merkezindeki ışıklandırma sorunu vardı ve bunu da kısa sürede tamamladık” şeklinde konuştu.
5 yıl içerisinde asfaltlanmayan ve parke taşıyla kaplanmayan hiçbir yolun kalmayacağını dile getiren Diri, “Halkımızla birlikte tüm sorunların üstesinden el ele vererek dayanışma ve sabırla geleceğiz” dedi.