SUR AJANS- İsrail Filistin arasındaki savaş yumurta fiyatlarını vurdu. Arap ülkelerine yumurta ihracatı sekteye uğrayınca, iç piyasada tüketilen yumurtada talep fazlası oluştu.
Tüketim süresinin sınırlı olduğu yumurtada üreticiler yumurtaların bozulma riskine karşı çareyi fiyatları düşürmekte buldu.
Havaların ısınmasının da etkisiyle yumurta fiyatlarında düşüş yaşandı. Kolisi 140 lirayı aşan yumurta artık 90-100 liradan satılıyor.
Son süreçte yumurta fiyatlarındaki düşüşün nedenleri üzerine Yalın Yumurta işletmecisi Vahbi Yalın ile konuştuk.
Yumurta fiyatlarındaki düşüşü Sur Ajans’a değerlendiren Yalın Yumurta İşletmecisi Vehbi Yalın, üreticinin zararına satış yaptığını söyledi.
İhracat yapılamadığı için yumurta iç piyasada kaldı
Üreticinin zararda olduğunu ifade eden Vehbi Yalın, “Filistin-İsrail savaşından dolayı gemilerde sıkıntı oluyor, ihracat yapılamıyor. Arap ülkelerine ihracat yapılamadığı için yumurta iç piyasada kaldı. Yeni satış pazarı bulunmadığından ve iç piyasada yumurta talebin üzerinde olduğu için fiyatlar geriledi. Dubai, Katar, Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracat yapılamadığından dolayı iç piyasada fazlalık oluştu. Oralara 50 konteyner civarında yumurta gidiyordu ama şimdi o fazlalık iç piyasada eritilmeyi bekliyor. Şimdi yeni pazarların bulunması lazım.”
Yumurtanın kolisi 40 lira ucuzladı
Girdi maliyetlerinin arttığını ve üreticinin zararda olduğunu ifade eden Yalın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuan üretici ürettiği malı zararına satıyor. Şuan bizde yumurtanın kolisinde toptan satışlar 70 lira. Perakendede yumurtanın kolisi 140 liraya çıkmıştı. Toptanda da 110 lirayı görmüştü. Şuan kışa göre yumurta fiyatları 40 lira daha ucuz.”
Yeni pazar ihtiyacı
Talep fazlalığından kaynaklı yaşlı hayvanların kesime gitmesi gerektiğini ifade eden Yalın, şöyle konuştu: “Ya yaşlı hayvanlar kesime gidecek ya da yeni pazarlar bulunacak. Tabii şuan zararın boyutu işletmeden işletmeye değişiyor. İşin kredi boyutu var, nakliye boyutu var. Tabii zarar da etse üretici bir şekilde ayakta kalmaya çalışır. Zarar ediliyor ama yine de üretimin sürmesi lazım.”