SUR AJANS- Ankara'da Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Sabahattin Ali Konferans Salonunda Karanlıkdere: Soma Katliamı Belgeseli gösterimi yapıldı.

Aşık Hasan Papur: Halen Yezid’in güttüğü zihniyet aramızda Aşık Hasan Papur: Halen Yezid’in güttüğü zihniyet aramızda

Senaryosunu Selçuk Kozağaçlı ve Melike Polat’ın yazdığı, yönetmenliğini Derviş Emre Aydın’ın, seslendirmesini Suavi’nin yaptığı Karanlıkdere: Soma Katliamı Belgeseli Ankara’da gösterildi.

Belgesel gösterimi öncesi Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Murat Yılmaz açılış konuşması yaptı.

Chd Soma Murat Yilmaz Belgesel Gosterimi

'Soma’da ne işiniz var, niye takip ediyorsunuz?'

3 Ocak 1991 Zonguldak Madenci direnişine değinen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “3 Ocak’ta madenciler Zonguldak’tan Ankara’ya yürümeye karar verdiğinde Ankara Valiliği ve o dönem Ankara Devlet             Güvenlik Mahkemesi’nde Başsavcı olan Nusret Demiral bir açıklama yapmıştı. Açıklamada yürüyüşün yasadışı olduğunu ve kesinlikle Ankara’ya yürünmesi durumunda DGM olarak işlem yapacaklarını söylemişlerdi. O tarihte Çağdaş Hukukçular Derneği DGM önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek işçilerin eylemlerinin meşru ve yasal olduğunu, hiçbir şekilde engellenmeyeceğini ve işçilerin yanında yer alacaklarını söylemişti. Hemen ardından daha bir gün geçmeden Nusret Demiral’ın talimatlarıyla dönemin DGM Savcısı Ülkü Coşkun tarafından şube başkanımız dahil olmak üzere genel merkez yöneticilerimiz, yönetim kurulu üyelerimiz dahil olmak üzere gözaltı kararı verilmişti. Bu gözaltı kararı ve baskının amacı şuydu: İşçiler Ankara’ya yürüyorsa siz bunun yasal olduğunu ve işçilerin yanında olduğunuzu söylemeyeceksiniz. Ve arkadaşlarımız gözaltına alınmıştı. O gün de söyledik biz madencilerin yanındayız. 2014 yılına geldiğimizde Soma’da 301 işçi katledilirken de madencilerin yanındaydık. Nitekim ilk günden ÇHD olarak Soma’ya gittik ve orada bir baskıyla karşılaştık. Arkadaşlarımız gözaltına alındı ve hatta Genel Başkanımız Selçuk Kozağaçlı’nın o dönem kolunu kırmışlardı. O fotoğraflar basına yansımıştı ve halen hatıratımızda. Sonrasında Soma davasını takip ettik ve birçok zorlukla karşılaştık. Ve gelinen noktada 2017 yılında ÇHD’ye operasyon olduğu dönemde sorulan sorulardan bir Soma’da ne işiniz var, niye takip ediyorsunuz? Soma’yı neden takip ettiğimizi mahkeme salonlarında yüzlerin karşı söyledik. Çünkü biz ezilenden yanayız, madencilerden yanayız. Soma’da olmayacağız da nerede olacağız? İşçilerin yanında yer almayacağız da Can Gürkanların yanında mı yer alacağız? Biz elbette sadece bunları mahkeme salonlarına sıkıştırmadık. Sokakta her zaman işçilerin, madencilerin yanında yer aldık ve yer almaya da devam edeceğiz.”

‘Hangi dağ efkarlıysa oradayız’

Kapitalist sistemin kar hırsının işçilere yeni katliamlar yaşattığına vurgu yapan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Somayla mesele bitmedi tabii. Biz Soma’nın bir katliam olduğunu gösterdik. Ama hemen arkasında Ermenek oldu. ÇHD olarak biz Ermenek’te de vardık. O dosyayı da takip ettik ve orada da nasıl bir katliamın göz göre göre geldiğini, patronların ceplerini şişirmek için nasıl işlemler yaptığını; işçiyi nasıl görmezden geldiklerini tek tek gördük. Amasra’da 42 işçi katledildi. Hendek’te 7 işçi katledildi. Katliamların sonu gelmiyor. Bu katliamların tek sebebi bu sistem. Vahşi kapitalizm dediğimiz ve işçilerin hiçbir hakkını gözetmeyen sadece para kazanma hırsı. Bugün de halen katliamlar olmasın diye sokakta direnenler var. İşte Fernas işçileri. Fernas işçileri kendi koşullarının düzeltilmesi için, sendikalaştıkları, baskı gördükleri için direniyorlar, gözaltına alınıyorlar, yerlerde sürükleniyorlar, açlığa mahkum ediliyorlar. Bu katliamlar olmasın diyedir bu direnişler. Biz her zaman Fernas işçilerinin de yanındayız. Tüm bu baskılara, gözaltılara rağmen bugün işkenceye uğrayanların, gecekondusu yıkılanların, dur ihtarına uymadı diye vurulanların, madencilerin, depremde ailesini, evini kaybedenlerin; kadınların, çocukların, ezilenlerin avukatlığını yapıyoruz. Özetle biz hangi dağ efkarlıysa oradayız. Perişan olan her şey bizim. Hepsi için ayrı ayrı mücadele ediyoruz. ÇHD’li avukatlara ihtiyaç olmayan bir dünya kurulana kadar ÇHD yaşayacak. Buna inanıyor, bunu biliyoruz.”

Yılmaz’ın konuşmasının ardından Karanlıkdere: Soma Katliamı Belgeseli gösterimi yapıldı.

Gösterimin ardından ise yönetmen Derviş Emre Aydın, senarist Melike Polat ve ÇHD Ankara Şube Başkanı Ceren Yılmaz’ın konuşmalarının ardından seyircilerin soruları alındı.

Editör: Haber Merkezi