SUR AJANS- Durudere Köyünde yaşayan Yosma Aldemir, cemevi başta olmak üzere köylerine birçok projenin kadınlar tarafından yapıldığını belirtti. Aldemir, yürüttükleri çalışmaların detaylarını PİRHA’ya anlattı.
“Kadınlarla köyümüzde cemevi yapmaya karar verdik”
Durudereli kadınlar olarak cemevi yapmak için çok zor koşullarda mücadele yürüttüklerini belirten Yosma Aldemir, “Bu civardan 2 kişi Hakk’a yürümüştü. Cenazesi morga sığmayınca kadınlar olarak şu an hizmette olan cemevini yapmaya karar verdik” dedi.
İstanbul’da Armutlu Cemevinde 20 kadınla bir araya gelerek işe başladıklarını belirten Aldemir, “İmece usulü ile bu işe girerken 500 lira para ortaya koyduk ve 20 kişiyle işe başladık. Daha sonra ayrılmalar olduğundan Güllü Özen, İpek şahin Endem Şimşek, Fadik Aldemir, Güldalı Şimşek ve ben Yosma Aldemir olarak 6 kadınla bu işe devam ettik” diye belirtti.
“Karşı çıkılmasına rağmen başardık”
Yosma Aldemir, cemevi yapmak için ilk girişimlerinde derneklerinin karşı çıktığını belirterek “Dernektekilerin, ‘yapmayın, etmeyin’ diye karşı çıkmaları üzerine biz de gidip pire danıştık. Pirimiz, ‘Sakın parayı dağıtmayın, derneğe de vermeyin. Ben sizin peşinizdeyim. Yolunuza devam edin’ dedi” şeklide ifade etti.
Yosma Aldemir, ilerleyen süreçte derneklerinin çağrısı üzerine Armutlu cemevinde toplantı gerçekleştirildiğini ve derneğin de destek sözü verdiğini aktardı. Aldemir, dernek tarafından kendilerinin çalışma yürütmek için sorumlu seçildiğini belirterek şöyle devam etti:
“Eşlerimizle beraber bu parayı topladık ve daha sonra köyümüz Durudere’ye geldik. Cemevini köydeki ilkokulun bitişiğinde bulunan boş bir arsaya inşa ettik. Biz bu cemevini yaparken Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Sünnisi, bütün köylerden para topladık. Yardım için gittiğimiz hiçbir insan bizi boş göndermedi.
Bu işe başladığımızda bizlere birçok olumsuz şey söylendi. Ama biz söylenenlere kulak asmadık. Eşlerimiz arkamızda bize yoldaş oldular. Yetmediği yerde bileziklerimizi, altınlarımızı bozdurduk. Çalışan komşularımızdan, iş adamlarından yardım aldık.
Cemevi inşaatına 2013’te başlayıp 2014 yılında bitirdik. Cemevi açılışımıza sağ olsunlar TV 10’dan Hüseyin Kelleci geldi ve bize yardımcı oldu. Ayrıca cemevimizin açılışı için ayrıca şenlik yaptık. Şenlikte topladığımız parayla da cemevimizin kalan eksikliklerini giderdik.”
Su sorununun çözümünde de kadınlar sorumluluk aldı!
Yosma Aldemir, yaylalarında su olmadığı için de girişimde bulunduklarını aktardı. Aldemir, köylüler olarak yayladaki su sorununa ilişkin ise şunları söyledi:
“Su çıkarmaya karar verdiğimizde bize ‘Siz niye yapıyorsunuz, ne ediyorsunuz?’ diye yine karşı çıkmışlardı. ‘Bu erkek işidir, bu köyde erkek yok mu? Dernek yok mu? Muhtar yok mu?’ dediler. Ama biz kadınlar olarak imece usulü bir araya gelerek köyümüzün kadınlarından para toplayarak sondajı vurdurduk. 80 metre derinlikte obanın (Sine belli) ortasında su çıkardık. Yaylanın olduğu yere 40 tonluk bir depo yaptık ve suyu bağladık”.
“Henüz cem yapamadık”
Köylerinde Ali Baba tekkesi olduğunu da belirten Aldemir, devamında şunları söyledi: “Yaylamızda Ali Baba’nın tekkesi var. Çevresinde hiç sudan eser yoktu, şimdi çeşmelerimiz akıyor. Yaylaya 7 tane de ev yaptık. Ayrıca ovaya güneş panelleri de yaptırdık.
Cemevini yaptık ama bugüne kadar cem yapmadık. ‘Neden?’ derseniz, dedelerimiz kışın köye geliyor. Kış ayları da soğuk oluyor. Cemevimizde sobamız, teşkilatımız yok. 2-3 kişi geliyor diye kışın soba filan yapmak istemediler.
Düğün ve cenaze hizmetlerimizi de cemevinde yapıyoruz. Hakk’a yürüyen canlarımızın cenazelerinde aşıklarımız, dedelerimiz değiş söylüyorlar. Hakk’a yürüyen canlarımızın hizmetlerini de anadilimizde yapıyoruz.”