Sağlık

Diyabet hastası çocuklar ve ailelerine 'devlet desteği' çağrısı

Özel Haber: Caner Kılıç

TİP-1 DM (diyabetes mellitus) tanısı almış çocuklara şeker ölçümü yapılırken hergün parmaklarının defalarca kez delinmesi, bir yandan çocuklar üzerinde travmatik sonuçlar doğururken, diğer yandan da zorlu ekonomik koşullarda yaşayan aileleri için büyük bir ekonomik yük oluyor. Bu noktada yetkililere çağrıda bulunan Çocuk Endokrin Uzmanı Dr. Funda Feryal Taş, "reçete farkı" ve "sensör desteği" vurgusu yaptı.

‘Maliyetler günümüz şartlarında aileleri zorluyor’

Diyabet hastası çocukların ve ailelerin yaşadığı zorluklara değinen Dr. Funda Feryal Taş şu açıklamalarda bulundu: "Tip 1 DM çocukluk çağında görülen otoimmun bir hastalıktır. Hastalar günde dört kez insülin yapmak zorundalar ve en az beş kere kan şekeri ölçümü gerekmektedir. Sensörler düzenli glikoz ölçümü yapabilen cihazlar olup, devlet tarafından ödenmemektedir. Sensör kullanımında parmaktan kan şekeri ölçümü sıklığı azalmakta ve hastanın yaşam kalitesi artmaktadır. Bu merkezimizde yaklaşık bin civarı Tip 1 DM hastası tedavi edilmektedir. Onlara yazılan insülin, iğneucu ve striplerin maliyetinin bir kısmının devlet tarafından ödenmesine rağmen yine de 3 aylık maliyeti günümüz şartlarında aileleri zorlamaktadır."

‘Sensörler devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı’

Sensörlerle ilgili verdikleri mücadelenin ne yazık ki istenen sonucu vermediğini belirten Dr. Taş; "Amacımız ve dileğimiz tüm Tip 1 DM hastaların tedavisi için reçete farkının alınmaması ve sensör desteğinin hepsine verilmesidir." diyerek sözlerini noktaladı.