SUR AJANS- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, yerel seçimlerin üzerinden geçen 5 ayı değerlendirmek üzere 'Basın Buluşması' programı düzenledi.
Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde bulunan İskenderpaşa Konağı’nda yapılan toplantıya Eş Başkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun, DBB Genel sekreteri Emrullah Gördük katıldı.
Değerlendirme öncesi 5 buçuk ayda sunulan hizmetlere ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.
Toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Eşbaşkanı Serra Bucak, 5 ayda revizyon ve onarım sürecine odaklandıklarını söyledi.
Bucak, kentin tüm alanlarında ciddi sorunlarla ve usulsüzlüklerle karşılaştıklarını söyledi. 5 ayda 5 defa denetim geçirdiklerini ifade eden Bucak, hizmete odaklandıklarının altını çizdi.
Seçimden bu yana geçen 5 aylık süreçte yaşanan gelişmeleri ve sunulan hizmetleri değerlendiren eşbaşkanlar, basın emekçilerinin sorularını yanıtladı.
Eşbaşkan Bucak, rantın önüne geçerek tasarruf sağladıklarını beliertirken, kentteki tüm çalışmaları sekteye uğratma çabalarına inat kararlılıkla himzet faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade etti.
Eşbakan Bucak, Çevre Şehircilik Bakanlığının çalışmaları sekteye uğratma yönünde davrandığını çeşitli örneklerle ifade etti.
Bucak, yeni mezarlık alanı için hazineye ait arazinin yer tahsisi ile ilgili de taleplerinin karşılanmadığını ifade etti.
Engellenen projeler
Eşbaşkan Bucak, daha sonra 5 ayda yapmak istedikleri ve engellenen projeleri sıraladı:
“* Toplu taşıma araçlarımızın bekleme ve transferi için Yenişehir ilçesindeki bir arsanın tahsisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazdık dönüş olmadı.
* Uzun yıllardır gündemimizde olan tramvay hattının deposu için Peyas (Kayapınar) Belediyesi’ne bağlı Talaytepe bölgesindeki bir arsanın tahsisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazı yazdık, olumsuz cevap verildi. İki defa olumsuz cevap aldık.
* Çok amaçlı spor kompleksi için Peyas Belediyesi Talaytepe’de bir arsanın tesisi üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptık, olumsuz cevap aldık.
* Sosyal hizmetlerin işsiz gençlerin istihdam yapılması için kurmak istediği mesleki eğitim kursları için Sur İlçesi Cevatpaşa Mahallesi istediğimiz bir parsel var. Bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığ’ına yazı yazdık, olumsuz cevaplandı.
* Kültür Daire Başkanlığı'na bir protokolle tahsis edilen Keçi Burcu var. Restorasyonu bildiğiniz gibi belediyemiz tarafından yapılmış bir burç ve kullanım hakkının tahsise dönüşmesi için yapılan başvurumuz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ret edildi.
* Temizlik hususunda 4 merkez ilçenin yükünü biraz hafifletmek için, 6 ve 2014 protokolüne geri dönebilmek için ihale büyütelim dedik. Araç ve personel ihalesine, '6360 sayılı Büyükşehir Kanunu 49’uncu maddesinde belirtildiği üzere temizlik ilçe belediye tarafından yapılır' denilerek ret yanıtı verildi.
* Sur ilçesi Bağlar Mahallesinde bir mezarlık alanı istedik. Bu mezarlık alanının mülkiyeti hazineye bağlı bir yer. Defalarca yazmamıza rağmen buna bir cevap alamadık. Söz konusu yerin 20 yıllık ot bedelini 1 milyar 148 milyon karşılığında ödemiş. Valilikten onay alınmış, ama tapu devri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yazı bekliyoruz. Bu ötelenebilecek bir konu değil. Bu bir avuç toprak, bu kentte bir daha bir pandemi olursa ya da farklı bir şey yaşandığında ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. Bununla ilgili acil kodlu görüşme istedik. Bu ve benzeri konularda ya taleplerimiz engelleniyor ya da cevapsız kalıyor.”
İmar ve ihalede usulsüzlük
Bucak, “Diyarbakır’da imar ve ihale konularında çok ciddi usulsüzlükler yapılmış. Ayrıca yeni açtığımız Kürtçe Zarokistan kreşleri hakkında da inceleme başlatıldı 2 müfettiş gönderildi” dedi.
Bucak son olarak yurttaşlara çağrıda bulunarak, ıslak mendillerin giderleri tıkadığını ve çöpe atılması gerektiğini belirtti.
5.5 aylık süreçte yoğun tahribatlar yapıldığını, tahribatları önce onarmak ve tadilat işleri yapmak ile işe başladıklarını söyleyen Başkan Bucak, “Belediyelerimize ait olan bütün park, bahçe, kurum gibi yerlerde önce bir tadilat ve tamirat işi yapmak ile işe başladık” dedi.
‘Yazın susuz geçirdiğimiz günleri geride bırakıyoruz’
Diyarbakır büyükşehir Belediyesi eş Başkanı Serra Bucak, “Odak ve mahalle toplantıları ile bir strateji plan çalışması yaptık. 2025 yılı bütçemizi daimi encümenden geçirmek üzereyiz. Son bahardan umutluyuz. Yazın susuz geçirdiğimiz günleri geride bırakıyoruz. Bu halkın bütçesini halkın kaynaklarını halkın faydasını olacak şekilde kullanmak istiyoruz” diye konuştu.
‘Zarokriston kreşi ile ilgili müfettişler geldi’
Kentte nereye ellerini attılarsa yolsuzluk ve usulsüzlükler ile devasa maddi ve manevi sorunlarla karşılaştıklarını da söyleyen Bucak, “Yaptığımız çalışmalar nedeniyle şimdiye kadar 4-5 müfettiş belediyeye geldi. Son olarak Zarokriston kreşi ile ilgili müfettişler geldi. Çalışmalarımız müfettişler tarafından denetleniyor. Kafamızın üzerinde müfettişleri Demokles’in kılıcı gibi sallıyorlar” dedi.
‘Bize sadece hurdaya çıkan 14 otobüs yerine otobüs alabileceğimiz söylendi’
Eş Başkan Bucak, Diyarbakır’da ciddi bir ulaşım ve trafik sorunu yaşandığını, trafik konusunda zorlandıklarını da belirterek, “150 yeni otobüs almak istedik, bakanlık tasarruf tedbirlerini gerekçe göstererek izin vermedi. Bize sadece hurdaya çıkan 14 otobüs yerine otobüs alabileceğimiz söylendi. Ama biz bütün şartları zorlayarak 2025 Mart ayına kadar 65 otobüs almayı hedefliyoruz” dedi.
Hafif raylı sistem için fizibilite
Diyarbakır büyükşehir Belediyesi eş Başkanı Serra Bucak, kentin ulaşımını rahatlatacak olan hafif raylı sisteme çok ihtiyaçları olduklarını da ifade ederek, “Bu konuda sıkışık durum ile karşı karşıyayız. Projenin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programından döşememesi için bu yıl içinde proje ve fizibilite çalışmalarını bitirmemiz lazımdır. 2025 yılındaki programda kalması için gerekli olan çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.
‘Ankara’ya gideceğiz’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hafif raylı sistemin depo alanı ile ilgili bir taleplerini olumsuz yanıtladığını da söyleyen Bucak, “DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki’den bu konuda yardım istedik. Girişimlerini sündürüyor. Birçok projemiz ve halkın yararına olan taleplerimiz maalesef Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumsuz karşılanıyor. Kentsel dönüşüm konusunda belediye olan yetkiler belediyeden alındı. Sur içinde belediyeye verilen yetkililer, kayyım sisteminin sona ermesi ile yeniden belediyelerden geri aldılar. Önümüzdeki günlerde Ankara’ya gideceğiz.” dedi.
Hatun: Gündemimizde kayyım yok
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş Başkanı Doğan Hatun ise, Kayyım döneminde sistemin hizmet etmemek üzere kurulduğunu söyleyerek, “Bu 5.5 ayda bizi en zorlayan kısım temizlik oldu. Kayyımın işe aldığı bürokratlar işe gelmedikleri gibi 4-5 aydır rapor alıyorlar. Hakkari’ye kayyım atandığında kayyımın işe aldıklarını işe gelmemeleri konusunda telkinde bulunmuşlar. Kayyım atanacak beklentisi yaratmışlardı. Gündemimizde kayyım yok, biz 5 yıllık bir çalışma planı yapıyoruz” dedi.
‘2014 protokolüne dönmek istedik’
Kayyım zamanında işe alınanların çalışmadığını, özellikle 5.5 ayda DİSKİ’nin çok önemli çalışmalar yapmasına rağmen temizlik konusunda istenilen seviyede olmadıklarını söyleyen eş başkan Hatun, “Temizlik konusunda 2014 protokolüne dönmek istedik. İhaleler açıp 4 merkez belediyesine temizlik konusunda yeni personeller açıp yardım etmek istedik. Ancak buna da izin verilmedi” dedi.