Gündem

Diyarbakır’daki kayıp yakınları eylemi 810. haftasında

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminin 810. haftasını, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi.

SUR AJANS- Eyleme kayıp yakınları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Sera Bucak - Doğan Hatun, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile hak savunucuları katıldı. Eylemde, gözaltında zorla kaybedilenlerin ve faili meçhul saldırı sonucu katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Bu hafta, Diyarbakır'da 15 Ağustos 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen İbrahim Kartay'ın akıbeti soruldu.

Eylem öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu, yıllardır sürdürülen mücadeleye rağmen kayıpların bulunmadığı, faillerin yargılanmadığını söyledi.

Ardından İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ömer Saman ise, 15 Ağustos 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen İbrahim Kartay’ın hikayesini okudu.

Karatay'ın hikayesi şöyle: 

"1965 Lice doğumlu İbrahim Kartay, Hani ilçesinin Gömeç köyünde ikamet eder. Evli ve üç çocuk babası olan İbrahim Kartay çiftçilikle uğraşmaktadır.

15 Ağustos 1994 tarihinde askerler tarafından İbrahim Kartay’ın ikamet ettiği köye baskın düzenlenir. Askerler, köylüleri meydanda toplayıp, köyü boşaltmalarını ister. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlanır. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanlar da silahlarla taranarak öldürülür.

Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır’a köylüler eşinin gözaltına alındığını söyler.

Çocuklarıyla komşu köyüne sığınan Salime Çakır, eşinden haber alma umuduyla 10 gün bekledikten sonra kayınpederi ile birlikte Hani’ye giderek Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunur. Savcılıktan haber alamayan aile Hani Jandarma Karakolu’na gider. Burada karakoldaki yetkililer aileye “İbrahim Kartay gözaltına alınmadı” cevabını verir. Bir süre sonra baba Kadri Kartay tekrardan karakola gider fakat karakoldaki kişiler tarafından kendisine ateş edilir ve oğlunun bir daha sormaması için tehdit edilir.

Ailenin tüm başvuruları sonuçsuz kalır. Gözaltına alınırken ve gözaltında tutulurken insanlar tarafından görülmesine rağmen gözaltına alındığını inkâr edilen İbrahim Kartay’dan bir daha haber alınmaz.

İbrahim Kartay’ın Gözaltında kaybedilişin 30. Yılında bir kez daha talep ediyoruz: Yargı makamları zamanaşımı hükümlerini, faillerin soruşturulmasını ve yargılanmasını önlemek için kullanmaya son versin. İbrahim Kartay dosyasında hakikati açığa çıkartacak, bu suçun tüm sorumlularını tespit ederek cezalandırılmalarını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma başlatılsın istiyoruz. İbrahim Kartay için ve tüm kayıplarımız için adalet sağlansın istiyoruz!"