Gündem

Doktor balıklar siyanür tehdidi altında

Dünyada sadece Sivas Kangal’daki doktor balıkların bulunduğu doğal kaplıca alanı olarak bilinen balıklı çermik maden sahasına yakınlığı nedeniyle siyanür tehlikesiyle karşı karşıya.

SUR AJANS- Kalkım Köyü Muhtarı Bedrettin Akgül, cumhurbaşkanlığının kararnamesiyle özel sit alanı olarak belirlenen bölgenin maden sahasına yakın olmasından dolayı balık türlerinin azaldığını söyledi.

Sivas’ın Kangal ilçesi Kalkım Köyü’nde yer alan ve bölgede sadece bölgede iki yerde olduğu söylenen Balıklı Kaplıca suyu yakın alanda çıkarılan madenlerden kaynaklı risk altında. Madende patlatılan dinamitlerden kaynaklı suyun bulanıklaştığı, altın madenin ise siyanürle ayrıştırma işlemi yapıldığı için kaplıca suyuna karışma riskinin olduğu ifade edildi.

Akgül: Dünyada Kangal’da ve Kalkım köyü’nde var

Konuya ilişkin konuşan Kalkım Köyü Muhtarı Bedrettin Akgül, balık türünün cilt hastalıklarına iyi geldiğini ifade ederek, doktorların tedavi için hastaları buraya yönlendirdiğini söyledi.

Akgül, “Bu balık türleri dünyada iki yerde var. Biri Kangal merkeze yakın olan Balıklı kaplıcası ve Kalkım Köyü. Burası aslında Kalkım köyü olarak değil Turizm köyü olması gerekirken ilgisizlikten dolayı bu durumdayız. Ben buradan yetkililere sesleniyorum, bu alana sahip çıkılsın” çağrısında bulundu.

“Dünyanın birçok yerinden insanlar geliyor”

Cumhurbaşkanlığının Kanun Hükmünde Kararnamesiyle koruma altına alınmasına rağmen altın madeni çıkarıldığına işaret ederek, madenlerde dinamitlerle patlatılma yapıldığında suyun bulanık aktığını belirten Akgül, balık türlerinin azaldığını ifade etti.

Akgül, “Burada 5 çeşit balık vardı şu anda 3 çeşide düştü. Madenin bize çok zararı var. Maden alanından mabren denilen  izolastik bir maddenin altından kaçak olarak sızan siyanür burada bulunan dereyi aktığı için balık türü azaldı. Maden açılmasında sorun yok ama bu balık türlerini Kangal’da ve buradan başka yerde bulunması mümkün değil. Buraya Türkiye’den değil dünyanın birçok ülkesinden insanlar geliyor” ifadesinde bulundu.

“Böyle sürerse balıklı göl kalmayacak”

Akgül, imkanları olmadığı için yeterli çalışmanın yapılmadığını ifade ederek, ilgili yerlerden kaplıcaların gözetim altına alınmasını ve destek verilmesini istedi. Akgül, balık türünün korunması amacıyla ‘Doktor Balıkları Koruma ve Yaşatma Derneği’nin kurduklarını ve dernekle birlikte bir çalışma yapıp daha iyi bir noktaya getireceğini belirtti.

Bedrettin Akgül, son olarak maden işletmesi çalışmaya devam ederse balıkların yok olacağını dikkat çekerek, “Böyle sürerse balıklı göl kalmayacak ama madeni başka yere taşırlarsa sorun çözülebilir. Biz muhtarlık ve dernek olarak balıklı gölü iyi bir yere getirmeye çalışacağız” diye ifade etti.