SUR AJANS- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki belediyelerin yaya geçitlerine yazdıkları "Pêşî Peya/Önce Yaya" ve "Hêdî/Yavaş" uyarı yazıları İçişleri Bakanlığı talimatıyla birçok yerde silindi. Uyarı yazılarının silinmesine, “standartlara uymuyor” gerekçesi gösterildi. Ancak belediyeler, silinen yazıların yerine yenilerini yazdı.

Kurtce Konus Esbaskan

Doğan Ceren: Özgür ve üretken bireyler olun Doğan Ceren: Özgür ve üretken bireyler olun

'Kentin anadili, hizmet dili olacak'

Batman Belediye Eşbaşkanı Gülistan Sönük ve Diyarbakır/Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Safiye Akdağ, çok dilli çalışmalarının devam edeceğini vurguladı. Sönük, demokratik ve halkçı bir belediyecilik anlayışıyla hareket ettiklerini belirtti. Sönük, seçim sürecinden bu yana çok dilli çalışmalar yaptıklarına işaret ederek, "Bütün çalışmalarımız çok dilli olacak, sadece bir dille çalışma yürütmeyeceğiz' dedik. Kentin anadili ne ise hizmetinin de öyle olması gerektiğinin şiarıyla yürüdük. Bu çalışmamıza da ilk olarak yolların üzerinde uyarıları yazmakla başladık. Aslında saldırı politikası ilk olarak Kürtçe uyarılar ile başlamadı. Mersin’de Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken gençlerin hedef gösterilmesi ve ardından tutuklanmasıyla başladı.  Bu sıralı ırkçı saldırı daha sonra birçok kente sirayet etmeye başladı” dedi.

'Daha çok Kürtçe çalışma yapacağız'

Sönük, Batman’da Kürtçeye yönelik saldırı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Yazıları silme gerekçeleri ‘karayolları müdürlüğünün standartlarına uymaması.’ Fakat bizler tek tek karayollarının maddelerini okuduk, orada dil farklılıkları adına bir madde yok. Bu durum bize bir kez daha şunu gösterdi; Türkçe dışında başka bir dili tanımıyorlar. Fakat bizler demokratik belediyeler olarak, sadece yollarda değil, yaşamın her alanında Kürtçeye yer vereceğiz, Kürtçe konuşacağız ve Kürtçe çalışmalar yapacağız. Çünkü Êlih halkının yüzde 95 Kürt’tür ve anadilleri Kürtçedir. O nedenle eğer herkese eşit bir şekilde bir hizmet yapılıyorsa Kürtlere de anadillerine göre, kültürlerine göre bir hizmet yapılmalı. Bütün saldırılara rağmen bizler daha çok Kürtçe çalışma yapacağız ve daha çok Kürtçe konuşacağız.”

'Her alanda Kürtçe'

Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Safiye Akdağ ise, Kürtçe hizmet vermeye devam edeceklerini vurguladı. Akdağ, "Kürt halkı varlığına, kültürüne ve diline yapılan bu zorbalığı kabul etmez ve buna karşı mücadele eder. Bizler kentlerimizde ismi değiştirilen sokakların, parkların ve kurumların isimlerini yeniden Kürtçe yapacağız. Kürtçeye ilişkin şu an mevcut çalışmalarımız var çocuklar ve gençler için Kürt dili kursları açtık. Kentin her alanında Kürtçeyi yaşatacağız” diye belirtti.

Saldırılara karşı Kürtçeyi yaşatacaklarını ifade eden Akdağ, tasarruf genelesine ve bütün engellemelere rağmen çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Akdağ, “Güçlü ve komin bir şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kürtçe çalışmalarda yer alan gönüllü öğretmenler bizimle çalışmak ve destek çıkmak istediler. Kültür, sanat ve dil alanında bize destek çıkan onlarca gönüllü genç arkadaşımız var. Halkımızla beraber, halkımızdan güç olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: MA