Diyarbakır’da yerel kurumlar işbirliğinde başlatılan ve belli bir aşamaya geldikten sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumu tarafından el konulan Diyarbakır Lojistik Merkezi Projesi’nde geride kalan 7 ayda beklenen gelişme sağlanamadı.

Diyarbakır için stratejik öneme sahip olan Lojistik Merkezi Projesi’nde geride kalan 7 ayın ilk 6 ayında herhangi bir çalışma yapılmazken, Nisan ayında başlayan çalışmalarda ise ilk lojistik deponun kazı çalışmaları başladı.

lojistik merkezi inşaatı Diyarbakır Lojistik Merkezi Projesi

Lojistik Merkezi 1 milyar 150 milyon liraya ihale edildi

Diyarbakır Valisi ve Kayyumu Münir Karaloğlu tarafından vizyon proje olarak adlandırılan Lojistik Merkez projesinin ihalesi 15 Ekim 2021’de yapıldı ve 27 Ekim 2021’de ise sözleşmesi imzalandı. Adrese teslim bir şekilde Lojistik Merkezi Projesi ihalesini 1 milyar 150 milyon liraya alan İstanbul merkezli ASC Mimarlık firması geçen 7 aylık süre zarfında projede henüz kayda değer bir ilerleme sağlayamadı. Nisan ayında başlayan Lojistik Merkez projesi inşaat çalışmaları sürerken, şuana kadar şantiye alanında çalışan yönetim ve personele hizmet verecek prefabrik konutların kurulumunun tamamlandığı gözlendi. Öte yandan Lojistik Merkezi Projesi’nde ilk deponun ise kazı çalışmalarına başlandı. Projenin kazı çalışmasına başlanılan ilk deposunun önümüzdeki günlerde temelinin atılması öngörülürken, Ekim ayında sözleşmesi imzalanan projenin ilk 6 ayında kayda değer bir çalışma yapılmaması ise merak konusu.

lojistik diyarbakır Lojistik Merkezi alanı

Vali Karaloğlu, projede kayda değer bir ilerleme sağlayamadan görevden alındı

Kentteki yerel kurumların taleplerini ve ihtiyaçlarını görmezden gelerek projede tek başına ilerlemek isteyen Diyarbakır Kayyumu Münir Karaloğlu 13 Mayıs 2022’de görevden alındı. Türkiye’nin en büyük lojistik merkezlerinden birinin Diyarbakır’da kurulacağını ve yaklaşık 5 bin 400 kişinin istihdam edileceğini açıklayan Kayyum Münir Karaloğlu, görevdeyken geçen 7 aylık süreçte projede kayda değer bir ilerleme sağlayamadan görevden alındı.

lojistik diyarbakır Diyarbakır Lojistik Merkezi Projesi

Projenin ilk 6 ayında ne yapıldı?

Lojistik Merkezi’nin ihale şartnamesinde yapım süresi 40 ay olarak belirlenirken ve 2022 yılının ilk çeyreğinde projenin temelinin atılacağı iddia ediliyordu. Oysa Diyarbakır ve bölge için stratejik öneme sahip projede 7 aylık sürecin sadece son 1 ayında belli bir çalışmanın yapıldığı görülüyor. Projede boşa giden 6 aylık sürenin ise akıbeti bilinmiyor. Öte yandan, ilk 6 ayı boş geçen projenin zamanında tamamlanıp tamamlanmayacağı ise merak konusu.

lojistik merkezi projesi

Lojistik Merkezi çalışmalarında tempo artacak mı?

Projedeki kayıp zamanların akıbetinin bilinmemesi, denetimsizliği gözler önüne sererken, yerel kurumların içerisinde yer almadığı hiçbir projede hesap verilebilirlik mekanizmasının işletilemediği bir kez daha gün yüzüne çıktı. Lojistik Merkez projesinde yeni atanan Diyarbakır Valisi ve Kayyumu Ali İhsan Su’nun nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.

Lojistik Merkezi Projesi:

Güneydoğu’da da bir ilk olacak olan Lojistik Merkez, 217 hektar üzerine kurularak Türkiye’nin en büyük lojistik üssü haline gelecek. Lojistik Merkezde 5 şeritli bir demiryolu terminali de yer alacak.

Demiryolu yanaşmalı 11 bin metrekarelik 16, demiryolu yanaşmasız 12 bin 500 metrekarelik 8,5 bin 600 metrekarelik 11, 2 bin 900 metrekarelik 23 depo yer alacağı merkezde, 161 bin 500 metrekarelik lisanslı depo silo alanı, demiryolu terminali, 700 araçlık tır parkı, akaryakıt istasyonu da bulunacak.

SUR AJANS

Editör: Haber Merkezi